En Sıcak Konular

Bebekleri kimyasallardan nasıl koruruz?

0 0 0000 00:00 tsi
Bebekleri kimyasallardan nasıl koruruz? Bebeklerin beyin sağlığını, genel sağlığını kimyasalların nasıl etkilediğini okuyoruz. Bebekleri kimyasalların zararlı etkilerinden korumak için ne yapmalı? Günlük bakım kremlerinden oyuncak seçimine kadar önerilerimize kulak verin!

Hamilelik ya da emzirme dönemleriniz, sizin ve çocuğunuz için özel hassasiyet gerektiren dönemlerdir. Bu nedenle bu dönemde sizin ve çocuğunuzun hangi kimyasal maddelere maruz kaldığınıza özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.

Bebekler: Bebekler için iyi bir kimyasal ortam

Bebeğinizin bütün eşyalarını (kumaş ya da plastikten yapılmış giysi ve oyuncakları da dahil) kullanmadan önce yıkayın: Kumaş ve plastikten yapılmış yeni giysiler, oyuncaklar, emzikler v.s kimyasal maddelerin kalıntılarını içerebilir. Bu eşyaları temiz sıcak suda yıkayın, böylece bu kimyasal kalıntıların çoğunu yok etmiş olursunuz.

Bebeğinize her gün krem, sabun ya da benzeri şeyler kullanmayın: Bebeğinizi temiz su ile yıkayın. Banyodan ya da altını temizledikten sonra krem kullanımını azaltın. Bebeğinizin çok kuru ya da kırmızı ve tahriş olmuş bir cildi varsa ya da başka cilt problemleri varsa, doktorunuzla ya da sağlık hemşirenizle konuşun. Birçok pişikte, zeytinyağı kullanmak iyi sonuç verebilir.

Bebeğiniz için satın aldığınız ürünleri koku ve parfüm içermeyen ürünler arasından seçin: Parfüm bebeğinizde alerjiye sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinize kesinlikle parfümsüz bakım ürünleri alın, parfüm kokan oyuncakları almaktan kaçının.

Sadece bebeklere yönelik üretilmiş oyuncakları satın alın: 3 yaş üzeri çocuklar için satılan oyuncaklar fatalat adlı kimyasal maddeler içerir. Fatalat (phytalates), plastiği yumuşatmakta kullanılır. Bazı fatalatlar hormon bozukluklarına sebep olurlar. Danimarka’da 3 yaş altındaki çocuklar için üretilen oyuncaklarda fatalat kullanımı yasaktır. Fatalatların çocuklarda erken ergenlik de dahil olmak üzere çeşitli hormonal sorunlara yol açtığı bilinmektedir.

Bebeğinizin altı için pamuklu bez kullanın: Hazır bebek bezlerine oranla pamuk bezler çok daha sağlıklıdır. Bebeğinizin cildi hava alır.

Bebek mamasında mevsim meyve ve sebzelerini kullanın: bebeğiniz için mama hazırlarken sadece mevsim meyve-sebzeleri kullanmaya özen gösterin. Mümkünse, bebeğiniz için üretiminde kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan yiyeceklerden satın alın. Soyalı mama ve ürünlerden uzak durun.

Hamile ve emziren bayanlar: Çocuğunuz ve sizin için iyi bir kimyasal ortam

Hamilelik ve emzirme dönemlerinizde mümkün olduğu kadar az kozmetik ürünü ve krem kullanın: Bazı kozmetik ürünleri ve kremler, alerji yapan ya da hormon bozukluklarına yol açtığından şüphelenilen kimyasal maddeler içerir. Mümkün olduğu kadar az kozmetik ürünü ve krem kullanarak hem kendinizi, hem çocuğunuzu kimyasal maddelerden mümkün olduğunca korumuş olursunuz.

Parfüm içermeyen ürünleri seçin ve hamilelik ya da emzirme dönemlerinizde parfüm kullanmayın: Parfüm; alerji, cilt tahrişi, ciltte döküntü ya da nefes alıp vermede rahatsızlıklara sebep olabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinizde saçınızı boyamayın: Saç boyalarındaki bazı kimyasal maddeler, ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hormon bozukluklarına sebep olduğundan da şüphelenilmektedir. Kına gibi “Doğal saç boyaları” da zararlı etkileri olan bazı doğal kimyasal maddeler içerebilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinizde fışkırtmalı (spreyli) kutulardaki ürünleri kullanmaktan sakının ve ev boyamayın: Ev boyarsanız yada fışkırtmalı kutulardaki ürünlerden kullanırsanız, bunların içindeki kimyasal maddeleri solunum yolu ile vücudunuza alır ve çocuğunuza geçirirsiniz. Bu dönemlerde ev boyamaktan sakının. Boyanmış evde durma zorunluluğunuz varsa evi iyice havalandırın.

Kaynak: www.babykemi.dk

Konuyla ilgili diğer haberlerimiz için tıklayın:
Kimyasallar çocuk beynini mahvediyor

"Erken ergenlik” oyuncaklarına yasak



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs