En Sıcak Konular

"Küresel  ısınma İstanbul'u sular altında bırakacak"

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'deki karbon oranının artışından ve buna bağlı olarak Batman'da yaşanan sel felaketinden tedirgin olan İngiltere, Türkiye'ye çevre diplomatı atıyor. Bu konu üzerine demeç veren İngiliz Büyükelçi Nick Baird, "iklim değişikliği ile mücadele edilmezse

Ülkeler arasındaki sınır kapıları ve güvenlik önlemleri ne yazık ki ülkelerdeki çevre terörünün"  yıkımlarının diğer ülkelere geçişini engelleyemiyor. Komşu ülkesindeki ekonomik ve siyasi problemlerden nemalanan ülkeler, söz konusu çevre olunca, ucu kendilerine dokunacağı için harekete geçiyor. Küresel ısınmanın gittikçe arttığı, ve son elli yılın en sıcak  Aralık ayını geçirdiğimiz şu günlerde, atmosfere saldığı karbon oranında gösterdiği hızlı artışla dünyanın ilk yirmi arasına giren ülkemize İngiltere tarafından çevre diplomatı atandı. İngiltere Ankara büyükelçisi Nick Baird, bu atama üzerine Milliyet gazetesine verdiği demeçte iklim değişikliği ile  mücadele etmezsek dünyada sıcaklık 2035'te yüzde 2, bu yüzyılın sonunda ise yüzde 5 artacak.  Ortaya çıkacak kuraklık, açlığa, buzulların erimesi ise New York, İstanbul, İzmir gibi kıyı şehirlerinde su baskınlarına neden olacak. Türkiye'deki aran orman yangınları ile Batman'da yaşanan sel felaketi de iklim değişikliğinin bir sonucu. İklim değişikliği küresel bir mücadele gerektiriyor" şeklinde konuşuyor. İşte 'İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird ile gerçekleştirilen röportaj:

İklim değişikliğiyle küresel mücadele şart

İklim değişikliği sorununu temel dış politika hedefleri arasına alan İngiltere, atmosfere salınan karbon gazı oranlarında hızlı artış gözlenen ülkelerin başında yer alan Türkiye'ye, iklim değişikliğiyle mücadele için çalışacak özel bir diplomat atadı.  ülkesinin iklim değişikliği konusuna verdiği önemi ve büyükelçiliğe bu alanda çalışacak bir diplomat atanmasını Milliyet'e anlattı.

İstanbul tehlikede

 AB, Irak gibi güncel konular arasında fazla önemsenmiyor, ama iklim değişikliği aslında dünyamızı tehdit eden sorunların başında geliyor. Hızla mücadele etmezsek, dünyada sıcaklık 2035'te yüzde 2, bu yüzyılın sonunda da yüzde 5 artacak. Ortaya çıkacak kuraklık açlığa, buzulların erimesi ise New York, İstanbul ve İzmir gibi kıyı şehirlerinde su baskınlarına neden olacak. Türkiye'de artan orman yangınları ile Batman'da yaşanan sel felaketi de iklim değişikliğinin bir sonucu.

Stratejik hedef yaptık

 İklim değişikliği, küresel mücadele gerektiriyor. İngiltere'deki gelecek kuşaklar Türkiye'deki kirlilikten, buradaki çocuklar da İngiltere'nin karbon oranlarından doğrudan etkilenecek. Dışişleri Bakanımız Margaret Beckett eski çevre bakanı olduğu için, İngiltere'nin 10 stratejik dış politika hedefi arasına iklim değişikliğiyle mücadeleyi de koydurdu. Gelişmekte olan ülkelerde hükümetler, iş dünyası ve halkla işbirliği yaparak mücadele etmeyi amaçlıyoruz.

Çevre için yeni diplomat
 Atmosfere saldığı karbon oranında gösterdiği hızlı artışla dünyanın 20. ülkesi olan Türkiye ile de işbirliği yapmak arzusundayız. İsteğimle, büyükelçiliğimize iklim değişikliği ve enerji konularıyla ilgilenecek bir diplomat atandı. Hükümet ve özel sektörle, Türkiye'nin kalkınma hızını etkilemeden nasıl daha çevreci bir ülke olabileceği konusunda yakın işbirliği yapacak.

Pepe'yi destekleyeceğiz

İklim değişikliğinin olumsuz sonuçları tarımı, turizmi, ekonomiyi etkileyeceği için, bu konuda adım atmak Türkiye'nin lehine. AB sürecinde önemli bir yükümlülük durumuna gelecek. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin karbon oranlarını azaltma kararlılığından memnunuz. Kendisini destekleyeceğiz. Hükümeti yeni teknolojiler ve alternatif enerji kaynakları konusunda bilgilendireceğiz.

Halk bilgilenmeli

Bu diplomatın bir görevi de Türk halkının bilgilenmesini sağlamak olacak. Özellikle gençlerin bilgilenerek yönetimlere iklim değişikliğini önleyecek kararları hızla almaları için demokratik baskı kurması gerekir. Bu kapsamda çevre konusunda gösterdiği duyarlılıkla Milliyet halkın bilinçlenmesi konusunda çok önemli bir kamu hizmeti üstleniyor.

Elçiliğin çöpü geri dönüştürülüyor

Çöplerin geri dönüştürülebilir ve dönüştürülemez olarak ikiyi ayrılmasının karbon salınımını düşüren bir yöntem olduğunu belirten Baird, İngiltere Büyükelçiliği'nde bu amaçla kurulan çöp merkezini de Milliyet'e gösterdi. Baird, büyükelçilik bahçesinden toplanan bahçe atıklarıyla elçiliğin geri dönüştürülebilir çöplerinin yakılmayarak yeniden büyükelçilik bahçesine gömüldüğünü anlattı.

İşinize bisikletle gidin

İklim değişikliğiyle mücadele sadece hükümetlerin ya da şirketlerin sorunu değil. Karbon kökenli enerji kaynaklarının tüketimi konusunda her birey günlük davranışlarında değişikliğe giderse, atmosfere Türkiye'den salınan karbon gazı oranlarının düşürülmesinde gözle görülür bir ilerleme sağlanabilir. Kendi yaşamımda uyguladığım adımları Türk halkına da öneririm: Az araba kullanın, işe bisikletle ya da yürüyerek gidin. Otomobile biniyorsanız, mutlaka başkalarını da taşıyın. Evinizin iyi yalıtımına özen gösterin. Ev ve işyerlerinizi güneş enerjisiyle ısıtın. Geri dönüştürülebilir çöplerle diğerlerini ayrı işleme tabi tutun. Daha az benzin kullanan hibrid araçlar kullanın.

Milliyet



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,698 µs