AKP Güneydoğu'da nasıl geriletilir? | " /> AKP Güneydoğu'da nasıl geriletilir? | "/>

En Sıcak Konular

AKP Güneydoğu'da nasıl geriletilir?

16 Aralık 2008 11:59 tsi
AKP Güneydoğu'da nasıl geriletilir? DTP'nin Kuzey Irak çıkarması iki amaca hizmet ediyor. Bunlardan biri yerel seçimleri kökünden etkileyeceğe benziyor.

Talabani yerel seçimlerde tarafsız

Cevdet Aşkın / Referans

Ahmet Türk başkanlığındaki 5 kişilik DTP heyeti, dün Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü. Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre basına kapalı olarak 1 saat 45 dakika süren toplantıdan sonra açıklama yapan Ahmet Türk, Talabani'nin yerel seçimlerde AKP'yi desteklediklerine dair çıkan haberlere ilişkin olarak "Kesinlikle böyle bir değerlendirmesinin olmadığını söyledi. Türkiye'de seçimlerde herhangi bir şeye karışmayacaklarını ifade ettiler. DTP'ye başarılar dilediler" dedi. Görüşmede Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğinin ifade edildiği belirtildi.
DTP heyeti önceki akşam da Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbüro Üyesi Kosret Resul, Kürdistan Demokratik Partisi Politbüro üyeleri Sayid Eli, Mele Bahtiyar, Osman Hacı Mahmut ve Kurdo Kasım ile iki saatlik bir toplantı yaptı. Fırat Haber Ajansı'na göre toplantıda "Kürtlerin artık birbirlerine saygı göstermesi, Türkiye ve diğer bölgelerdeki Kürt sorununun çözümü için demokratik yolların kullanılması" gerektiği konuları öne çıktı.
 
AVRUPA BİRLİĞİ
 
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'nun "Türkiye ve Avrupa: Belirleyici Yıla Girerken" başlıklı raporunda hükümetin Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu bölgelerde ekonomik kalkınma planlarını sürdürerek, dil ve kültürel hakları daha fazla genişleterek Türkiyeli Kürtlerin sisteme dahil edilmesi siyasetini geliştirmesi gerektiği ifade edildi. Anadolu Ajansı'nın dünkü haberine göre raporda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin PKK'ya verilen mali desteğe daha sıkı bir denetimle karşılık vermesi ve Türkiye'de terör saldırısı suçuyla arananların tutuklanması ve sınır dışı edilmesi taleplerini gereken şekilde yanıtlaması gerektiği kaydedildi.
 
PKK
 
Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre PKK tarafından yapılan açıklamada 2008 yılında örgütün askeri kanadı HPG'ye eğitimden geçen 20 devrenin katıldığı, son devrede 35 kişinin olduğu ileri sürüldü.
 
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
 
Ahmet Türk'ün sözleri ve DTP heyetinin son 3 günde Kuzey Irak'ta yaptığı görüşmeler, PKK'ya karşı etkin önlemlerin alınması için Ankara-Bağdat-Erbil üçgeninde yoğun trafiğin sürdürüldüğü bir dönemde Bölgesel Kürt Yönetimi'nin örgüte tetik çekmeyeceği konusunun netleştiğine işaret ediyor.
DTP'nin, ziyaretinin birinci amacına yani Erbil'in PKK'ya karşı askeri tavır almamasını sağlama amacına bu şekilde ulaştığı; ikinci amacına yani Kuzey Irak'ın yerel seçimlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da AKP'ye desteğinin kesilmesi amacına ise Barzani'den Talabani'ninkine benzer bir açıklama gelmemesi nedeniyle kısmen yaklaştığı görülüyor.
Kuzey Irak'taki görüşmeleriyle profil yükselten DTP'nin esas belirleyici faktör olan Barzani'nin de benzer şekilde tarafsızlığını sağlaması halinde AKP'yi Doğu ve Güneydoğu'da önemli ölçüde geriletmeyi garantileyeceği anlaşılıyor.



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs