En Sıcak Konular

Finans dolandırıcılığının boyutları piysaları korkuttu

16 Aralık 2008 09:24 tsi
ABD borsaları, global finansal krizin bankaların kârlarını ne ölçüde etkilediği yönündeki endişeler ve geçen hafta ortaya çıkan devasa boyutlarda finansal dolandırıcılığın yankılarının etkisiyle düştü.

JPMorgan Chase & Co, Merrill Lynch'ın şirketin hisselerini "piyasanın altında getiri"ye indirmesi ve dördüncü çeyrekte zarar açıklayacağı tahminin ardından Dow Jones endeksini aşağı yönlü etkileyen en büyük hisselerden oldu.
  
Gün içinde piyasalardaki olumsuz yönde etkileyen endişelerin diğer bir kaynağı ise ABD yetkilileri tarafından 50 milyar dolarlık dolandırıcılık suçlamasıyla göz altına alınan yatırım yöneticisi Bernard Madoff yüzünden risk altında olan finans şirketlerinin durumu ve potansiyel kayıplarıydı.
  
General Motors ve Ford hisseleri ise seanstaki kayıp trendinin tersine hareket ettiler. Hisseler ABD hükümetinin şirketlere yeni finansal imkanlar sunacağı beklentisiyle yükselirken, ABD hükümetinin hazırladığı yardım paketinin ne büyüklükte olduğu ve ne zaman kullandırılacağı konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor.
  
General Motors hisseleri yüzde 3.6, Ford ise yüzde 4.6 yükseldi.

Dolar euro karşısında son iki ayın en düşük değerine ulaşırken Asya borsaları Fed'in bugün açıklaması beklenen faiz indirimi ve Goldman Sachs'ın olumsuz çıkması beklenen dördüncü çeyrek bilançosu öncesinde düştü.
  
Fed'in gösterge faizi en az 0.5 puan indirmesi bekleniyor. Faizlerin sıfıra yaklaşmasıyla yatırımcılar merkez bankasının dünyanın en büyük ekonomisinin resesyondan çıkması için alacağı yeni rahatlama tedbirlerini de yakından takip ediyor olacaklar.
  
Avrupa Merkez Bankası yetkililerince yapılan açıklamalardan bankanın faizleri Fed kadar hızlı indirmek istemediği anlaşılıyor. Bu durum, euronun, dolar karşısında faiz avantajının, yani carry etkisinin, daha kalıcı olacağı izlenimini doğuruyor. İşlemciler ise ABD bankalarından Goldman Sachs'ın
halka açıldığı 1999 yılından beri ilk çeyrek zararını açıklayacağını tahmin ediyorlar ve bunun, bankalararası faizin düşmesine rağmen finans sektöründeki zorlukların azalmadığını göstereceği görüşündeler.

Petrol OPEC'in şu ana kadar yaptığı en büyük arz kesintisini gerçekleştireceği beklentisiyle varil başına 45 dolar civarında işlem gördü.

Gazeteport



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs