demokrasi tepetaklak! | " /> demokrasi tepetaklak! | "/>

En Sıcak Konular

CHP'de demokrasi tepetaklak!

16 Aralık 2008 09:13 tsi
CHP'de demokrasi tepetaklak!

Baykal CHP'de tek adamlık yolunda önüne çıkan tüm engelleri yok ediyor. CHP'de, sol partilerde "ikinci adam" konumunda olan genel sekreterlik makamının yetkileri kısıtlanıyor, genel sekreter yardımcıları ise lağvediliyor.

Çarşaf açılımı ile tartışma yaratan CHP, bu hafta sonu önemli bir kurultaya hazırlanıyor. CHP'nin 21 Aralık Pazar günü Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilecek program ve tüzük kurultayında, 14 yıllık parti programı ile parti yönetim yapısında değişiklik öngören tüzük değişikliği gerçekleşecek. Başkanlık sistemi Kurultaya getirilecek en önemli tüzük değişikliği, parti yönetiminin yapısının değiştirilmesi. Buna göre CHP, AK Parti benzeri bir model ile yönetilecek.

Başkanlık sistemiolarak nitelendirilen yeni model ile, sol partilerde "ikinci adam" konumunda olan genel sekreterlik makamının yetkileri kısıtlanıyor, genel sekreter yardımcıları ise lağvediliyor. Genel Sekreter'in görev alanı "temsil, yazışma ve parti adına dava açma" ile sınırlandırılacak.

Söz hakkı Baykal'da

Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) doğrudan Baykal'ın atayıp, görevden alacağı 13 başkan yardımcısı bulunacak.

Başkan yardımcıları, “Örgüt, Hukuk ve Seçim, Basın ve Propaganda, Yerel Yönetimler, Dış İlişkiler ve Dış Politika, Sivil Toplum Örgütleri, Kadın, Gençlik, Bilim ve AR-GE, İdari ve Mali İşler, Halkla İlişkiler, Ekonomi ve Eğitim" alanlarından sorumlu olacak. Genel Sekreter Önder Sav ile Genel Sayman Mustafa Özyürek'in, bu değişikliklerin ardından genel başkan yardımcılığı görevine getirilmesi bekleniyor. Buna göre, Sav'ın örgütten sorumlu, Özyürek'in ise, idari ve mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olacağı belirtiliyor. Baykal tarafından gerçekleştirilecek bu yeni görevlendirmeler parti içinde "revizyon" olarak adlandırılıyor.

iMZA BARAJINA DEVAM

Sık sık "antidemokratik" eleştirisi getirilen tüzükte, genel başkan adaylığı için gereken imza sayısı ile ilgili değişiklik yapılmıyor. Buna göre, yine genel başkan adayı olabilmek için delege sayısının 5'te birinin imzası gerekecek. CHP'nin muhalif milletvekilleri Haluk Koç ve Ali Topuz ile eski vekil Hasan Ören'in bu yönde tüzük komisyonuna sunduğu imza barajının düşürülmesi önerisi kabul edilmedi.

Muhalif vekiller, bu uygulamaya "sol geleneğe aykırı ve antidemokratik olduğu" gerekçesiyle itiraz ediyor. Kurultayda, Baykal'ın çarşaf açılımının tartışılması da bekleniyor. Doğu ve Güneydoğu delegeleri, açılıma destek vererek, programa "kılık kıyafet özgürlüğüne" ilişkin bölüm konulmasını istiyor. Alevi delegeler ise, taleplerine ilişkin bölümün genişletilmesini istiyor. Bu nedenle kurultayda çarşaf ve Alevi açılımının gündeme damga vurması bekleniyor.

bugün



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs