En Sıcak Konular

Nusaybin Sınır Kapısı'nın yeri değiştiriliyor

0 0 0000 00:00 tsi
Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 54 yıldır hizmet veren Nusaybin Sınır Kapısı'nın yeri değiştiriliyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan ve Türkiye ile Suriye arasında geçişi sağlayan 54 yıllık Nusaybin Sınır Kapısı'nın yerinin değiştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Türkiye ile Suriye heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda kapının yapılacağı yeni yer belirlendi.

Nusaybin Kaymakamı Ersin Emiroğlu, yaptığı Gaziantep'te 2-3 Kasım'da yapılan toplantıda, Suriye ve Türkiye tarafının yeni kapının yerinin nokta olarak 2006 yılında tespit edilmesi, 2007 yılında da inşaatının başlanması konusunda bir karar alındığını bildirdi.

Daha sonra 27-28 Kasım'da İçişleri Bakanlığı başkanlığında gümrükler, emniyet, karayolları ve kadastro genel müdürlüğünden oluşan bir heyetin önce Suriye'nin Kamışlı ilçesinde, sonra da Nusaybin'de toplantı gerçekleştirdiğini anlatan Emiroğlu, bu toplantılar sonucunda yeni kapısının nokta olarak yerinin belirlendiğini açıkladı.

Emiroğlu, 4 ay sonra heyetlerin tekrar bir araya gelerek planlarını ortaya koyacağını da ifade ederek, 2007 yılında yeni kapı için çalışmanın başlayacağını bildirdi.

HABUR'UN YÜKÜNÜ AZALTACAK

Habur Sınır Kapısının kapasitesini aştığını ve yeni kapının, Habur Sınır Kapısının yükünü hafifleteceğini aktaran Emiroğlu, Nusaybin'de açılacak yeni kapının yenileme çalışması nedeniyle sıkıntı çekildiğini, Habur'a destek olacağını bildirdi.

Emiroğlu, Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşmada kapının transit hale getirilmesinin de bulunduğuna işaret ederek, böylece çıkışların Habur'dan ziyade yeni kapıdan yapılmasının tercih edileceğini söyledi. Emiroğlu, şöyle dedi:

“Çünkü Nusaybin kapısından Suriye-Irak arasındaki El Rabia Kapısına 76 kilometrelik bir mesafe var. Bu kapıdan çıkış yapanlar Suriye'den Irak'a 76 kilometrelik bir mesafede gidebilecekler. Bu da hem nakliyatçılar hem de ihracatçılar açısından bir avantaj olacak. Şu anki sınır kapısı 1952 yılında açılmıştı. Yeni sınır kapısının nokta olarak tespiti yapıldı. Karşılıklı heyetler gidip yerini tespit ettik. Ölçümleri yapıldı. Yeni kapı sanayi sitesine yakın olan bir bölgede yapılacak. İpek yoluna da çok yakın. O bölge içerisinde yeni kapı açılacak. Zaten bölge mayınlı ve kamu arazisi olduğu için kamulaştırma konusunda herhangi bir sıkıntı çekilmeyecek. Öncelikle plan oluşturulacak. Ne kadar bir alanın mayından temizleneceği ortaya çıkacak, sonra da mayınlar temizlenecek ve inşaata başlanacak.”

TOBB YAPMAK İSTİYOR

Emiroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yeni kapıyı yapmak istediği yönünde duyum aldıklarını belirterek, bu durumda inşaatın 6 ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Türkiye ve Suriye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını, kapının transit hale gelmesi ve geniş bir alana yayılması durumunda tahminlerine göre 2 bin kişiye istihdam olanağının sağlanacağına da dikkat çeken Emiroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yeni kapı bacasız bir fabrika olacak. Kapıyı Edirne'deki İpsala Sınır Kapısı'nın daha genişletilmiş halinde kurmak istiyoruz. 150 dönüme gümrük alanının kurulması, 150 dönüme de ihtiyat alanı bırakılarak 300 dönüme gümrük sahası kurma arzusundayız. Tabi gümrüklü sahada olması gereken pek çok yer olacak. Arama alanları, gümrük binaları, yolları, depoları ve yolcu salonları düşünüldüğünde bayağı büyük bir alan olacak. Tabi bundan ziyade biz gümrük kapısının açılmasıyla gelecek ticaretle oluşacak hareketliliği düşünüyoruz.

Türkiye ve Suriye arasında 2004-2005 yılının sonucunda Mardin'de serbest sınır ticaret bölgesi kurulması kararlaştırılmıştı. Yeni kapı açıldıktan sonra serbest sınır ticaret bölgesi de buraya inşa edilecek. Bu da başlı başına ekonomik bir gelir kaynağı olacak.”

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs