En Sıcak Konular

Bush'a Saddam muamelesi!

15 Aralık 2008 16:32 tsi
Bush'a Saddam muamelesi! Bush Irak'a veda ziyaretinde pek de hoş olmayan bir tepkiyle karşılandı.

ABD Başkanı Bush Irak’a veda ziyaretinde pek de hoş olmayan bir tepkiyle karşılandı. Bush Irak’la ilgili “işimiz henüz bitmedi” dese de gördüğü muamele Iraklıların onunla “işinin bittiğini” ortaya koyuyor. Çünkü o görüntüler bizi biraz gerilere götürüyor. Saddam’ın yakalandığı o güne...

ABD Başkanı George W. Bush dün Irak’a yaptığı sürpriz veda ziyaretinde kendisi için oldukça sürpriz bir tepkiyle karşılandı. Başbakan Maliki ile ortak basın açıklaması yapan Bush’a bir gazeteci ayağındaki ayakkabıları fırlattı. Bush olayla ilgili “sadece 10 numara olduklarını gördüm” şeklinde “komik” bir açıklama yapsa da Iraklıların artık ABD ile ilgili ne düşündüklerini resimleyen bu protesto yöneticisi değişen Beyaz Saray’ın bundan sonra nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin önemli dersler veriyor olmalı.

Muntasar El Zeydi isimli genç gazeteci şu anda göz altında. Başbakan Maliki’nin korumaları tarafından sorgulanıyor. Korumaların kendisine alkol ve uyuşturucu testi yaptıktan sonra Bush’a pabuçlu salkdırı için para alıp almadığını sordukları öğrenildi. Elbette bu sorgu ironiyi daha da derinleştiriyor. Çünkü son sekiz yıldır Irak’ta yaşananları gözleriyle gören Iraklı bir gazeteci için Bush’u protesto etmenin pahası söz konusu olmamalı.

Irak’ta ve aslında dünyanın diğer yerlerinde artık bir kahramana dönüşen genç gazetecinin sertbest bırakılması için çalıştığı gazete uluslararası kuruluşlardan yardım istedi. 200 tane avukatın gazeteciyi savunmak için harekete geçtiği ve hazır beklediği belirtiliyor. Diğer yandan Sadr kentinde gazetecinin bırakılması için gösteriler düzenleniyor, Amerikan konvoylarına bombalı değil ancak terlikli ayakkabılı saldırılar düzenleniyor. Haber şu: Irak'ın başkenti Bağdat'taki Şii semti Sadr'dan sonra güneydeki Şii kenti Necef'te de destek gösterisi yapılıyor. Görgü tanıkları, Necef'teki göstericilerin bir Amerikan konvoyuna ayakkabılarını fırlattığını belirtti.

Yani olan şu: Iraklılar sekiz yıldır yaşadıkları acıların sorumlusu olarak gördükleri Bush’u, Irak ve Orta Doğu kültüründe nefreti göstermenin en önemli yolu olan ayakkabıyla protesto eden gazeteciye, “hislerimize tercüman oldu” diyerek sahip çıkıyor.

Bu Irak’ın artık daha demokratik bir ülke olduğunun bir kanıtı. Her ne kadar Bush dün kendisine doğru gelen ayakkabılardan kaçmaya çalışarak gülünç bir duruma düşse de bununla gurur duymalı. Ancak bir de düşünmeli: 2003 yılında Saddam Hüseyin yakalandığında, Paul Bremer  “we got him” (elimizde) dediğinde Iraklı gazeteciler ayağa kalkıp Saddam’ın görüntüsüne doğru ayakkabılarını sallamışlardı. Yani dün Bush’un yaşadıkları bundan beş yıl önce Saddam’ın yaşadıklarından farklı değildi. Bush acaba bunu farkedebildi mi? O farketmese de Beyaz Saray’ın bu tabloya kafa yoracağı kesin. Zira bu algı sadece Irak’ta değil, tüm İslam coğrafyasında geçerli. Obama’ya yeni Amerikan imajı için çok iş düşüyor. Ancak bu hengamede ve Clinton’dan Gates’ten oluşan ekibiyle o imajı ne kadar düzelteceği önemli bir soru işareti.

İyibilgi.com



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs