Çin operasyonu! | " /> Çin operasyonu! | "/>

En Sıcak Konular

Silahlar ve Güller: Çin operasyonu!

15 Aralık 2008 13:55 tsi
Silahlar ve Güller: Çin operasyonu! ABD, küresel krizin parasını Çin’den çıkarmaya çalışsa da, sert rekabet devam ediyor. Elbette ‘psikolojik operasyonlar’ unutulmadan. Şimdi 1993’ten beri albüm yapmayan dünya çapında tanınmış bir grup, ‘Çin Demokrasisi’n

Gerçekte Çin’e yönelik psikolojik operasyonların yakın örnekleri çok eski değil. İnanalmaz ölçeklerde büyüyen Çin’in, ABD’ye rakip olacağı hatta onu geçeceği tahminlerinin netleştiği 1990’lı yılların sonunda ilk örneği görülmüştü.

1997 yapımı “Red Corner” (Kızıl Köşe) filmi, tüm dünyada gişeye sürüldü ve bolca izlendi. Gerçi sinema kalitesi hayli düşüktü ama, Richard Gere’in başrolünü oynadığı film çok ses getirdi.

Çin o dönemde bu filme büyük reaksiyon göstermiş, gösterimini yasaklamıştı. Kızıl Köşe dediğimiz gibi sinema açısından fazla bir ağırlık taşımıyordu ama çok belirgin bir benzetme yapmak gerekirse “Geceyarısı Ekspresi”nin neredeyse aynısıydı.

Pekin’e iş görüşmesi yapmaya giden bir avukatın hapisaneye düşmesinden sonra yaşadıkları, özellikle “insan hakları” açısından Çin’i hayli hırpalıyordu. Esasen, Gere’in seçilmesi bile kafiydi çünkü bu oyuncu Çin’in bir başka hassas noktası olan Tibet meselesinde hayli aktif bir kişilikti!

Büyük duvarı sarsmak

Bugün ise psikolojik operasyonların “sanat kolu” değişmiş gibi gibi görünüyor. Kasım ayı içinde piyasaya sürülen bir müzik albümü, Çin’i en az Kızıl Köşe kadar sinirlendirmiş bulunuyor.

Yeni albümün sabihi Guns N’Roses efsanevi bir müzik grubu. Ancak 1993 yılından beri albüm yapmıyordu. Albümün ismi oldukça açık: “Chinese Democracy” (Çin Demokrasisi).

Tabii bu isim kuru bir demokrasi veya insan hakları eleştirisi ile sınırlı değil. Çin’de yasaklı “Falun Gong” adlı dinsel gruba gönderme yapıyor. Çin’in bu albüme gösterdiği reaksiyon Kızıl Köşe’ye gösterdiğinden farklı olmadı.

Ağır biçimde eleştirdi ve yasakladı. Albümün isminden başka, çıkış şarkısı “If your great wall rocks, blame yourself” (Büyük duvarınız sarsılırsa kendizi suçlayın), hayli manidar.

Grubun şöhreti ve albümün piyasaya güçlüce sürülmesi, Çin’e yönelik insan hakları ve demokrasi eleştirilerine belli ki sağlam katkı sağlayacak. Zira şimdiden, bu albümü ve yankılarını duyuran haberlerin tamamı, Çin yönetiminin kültür-sanat ürünlerine gösterdiği duyursızlığı işliyor. 



Bu haber 1,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs