En Sıcak Konular

'Cezaevinde seks' talebine son söz

14 Aralık 2008 22:19 tsi
AK Parti Mersin Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, Evli mahkumlara cinsel birliktelik hakkı tanınması yönündeki talep tartışmalarına Kars'ta açıklık getirdi.

Bu tür olayların gündeme gelmesinin bazen medyanın çok hoşuna gittiğini ve çok yaygın bir biçimde abartarak konuyu gündemde tuttuklarını söyleyen Prof. Dr. Zafer Üskül, "Sorun şuydu. Bizim İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na iki tane başvuru geldi. Bunlardan bir tanesi şunu söylüyordu, 'Ben yeni evliyim, eşim ve ben çocuk sahibi olmak istiyoruz ama çocuk sahibi olamıyoruz. Bu bizim aile düzenimizi bozacak hale geldi nerdeyse. Lütfen yardımcı olun'. Bir başkası da, 'Yani biz de insanız, bizim de ihtiyaçlarımız var. Bunun karşılanması için yardımcı olun'.

Şimdi bunun üzerine biz bütün başvurulara cevap vermek durumundayız. Yasamıza göre 60 gün içinde diğer başvurulara nasıl cevap veriyorsak bunlara da cevap vermemiz lazımdı. Ne yaptık? Ben bir araştırma yaptırdım, başka ülkelerde bununla ilgili nasıl bir yaklaşım sergilenebilir? Bu olabilir mi olamaz mı? Şunu gördük, dünyada bazı ülkelerde bu uygulamalar yapılıyor fakat sınırsız, herkese böyle bir hak verilmiş değil. Hatta, bu bir hak değil. Çünkü bir haktan söz ediyorsak bunun herkese uygulanması lazım. Hak çünkü geneldir. Her birey aynı haklardan yararlanır. Böyle bir hak yok. Olsa olsa belki bu bir ödül olabilir. Doğrudur, insanların ihtiyacı var ama sen mahkumsun, mahkum olmak demek belli hürriyetlerinden kısıtlanmış olmak demek. Sen dışarıdaki insanlar gibi her özgürlükten yararlanamazsın. Yararlansaydın mahkum olmazdın. Mahkum olduğuna göre sınırlanacaksın. Böyle ama işin bir başka yönü daha var. Eğer bu ihtiyaçlar belli ölçülerde ve belli bir kısım mahkum için giderilebilirse belki hapishanelerdeki o cezalandırmadan beklenen amaç yani ıslah etme, topluma kazandırma amacı daha kolay gerçekleşebilir.

İkincisi cezaevlerindeki cinsel tacizler, tecavüzler belki önlenebilir. Başka ülkelerdeki uygulamalara baktığımız zaman o amaçlara hizmet ettiği görülmüş ve uygulama yapılıyor. Ama, çok ülkede de böyle bir uygulama yoktur" dedi.

Türkiye'deki şartlarında incelenmesi gerektiğini belirten Üskül, "Bizim Cezaevlerimizde, Tevkif evlerimizde, Hapishanelerimizde olması gerekenden çok fazla insan var. Sayı çok fazla. Dolayısıyla bir yer sıkıntısı var. Gidiyorsunuz 20 kişinin kalacağı yerde 30 kişi kalıyor. Böyle bir sorun var. İkincisi bu asla her türlü suçu işleyene tanınacak, her cezayı alana tanınacak veya hapishane içindeki iyi halli kötü halli olduğuna bakılmadan herkese tanınacak bir hak değil. Böyle bir şey söylemedik. Dedik ki bunu bir araştıralım, inceleyelim. Benim basına yaptığım açıklama aslında bu. Ama bunu oradan çektiler, buradan çektiler" diye konuştu.

iha



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs