PKK'yı Kandil'den çıkarma planı | " /> PKK'yı Kandil'den çıkarma planı | "/>

En Sıcak Konular

PKK'yı Kandil'den çıkarma planı

14 Aralık 2008 13:51 tsi
PKK'yı Kandil'den çıkarma planı 
PKK'yı Kandil'den çıkaracak yeni strateji için düğmeye basıldı...

Ankara’nın talebine kulak veren Irak Kürt Bölgesel Hükümeti PKK’yı silahsızlandırmayı amaçlayan bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Kuzey Irak kaynaklarının anlattığı yeni proje, Ankara adına MİT ve Dışişleri’nin, Erbil’deki Federe Kürt yönetimiyle yürüttüğü kapsamlı temaslar ardından olgunlaştı. Irak’taki iki Kürt partisinin üzerinde uzlaştığı adımların başında Irak Parlamentosu’nun PKK’yı “yasadışı” ilan etmesi geliyor. Ardından örgüte “Silah bırak, Türkiye’ye dön” çağrısı yapılacak. Eyleme karışmayan PKK’lılara ‘eve dönüş’ yolunu açacak olan proje BM gözetiminde bir geçiş sürecini öngörüyor.


Türkiye ile Irak, PKK'yı silahsızlandırmaya dönük bir proje üzerinde çalışıyor. Kısa, orta ve uzun vadeli önlemler içeren projeyle ilgili temaslar, Ankara adına Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) öncülüğünde yürütülürken, gerek Bağdat'taki Irak merkezi hükümetinden gerekse Erbil'deki Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nden üst düzey yetkililer bu temaslara katılıyor.

PKK'ya karşı yeni strateji
Taraf'ın bu temaslara katılan Iraklı kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesud Barzani arasında heyetler halinde gerçekleşen görüşmeler ardından, Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimleri kendi aralarında toplanarak PKK'ya karşı yeni bir strateji geliştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Bu yeni strateji, KDP ve KYB isimleri altında yürütülmek yerine, "Federe Kürdistan Bölgesi politikası" hükmünde olacak ve Erbil'in resmi politikası olarak hayata geçirilecek. Stratejinin Kürt halkına doğru anlatılması ve tepki çekmemesi için Irak Federe Kürt Bölgesi'ndeki Kürt medyası da önümüzdeki günlerde yapılan hazırlıklar konusunda bilgilendirilecek.

'Silahı bırakın' talebi
Ankara ile Erbil arasındaki temaslarda üzerinde anlayış birliği sağlandığı öğrenilen temel unsurlardan biri, bu yeni stratejinin de belkemiğini oluşturuyor. Buna göre, bölgedeki yetkililer PKK'ya "Irak Federe Kürt Bölgesi topraklarını terk etmesi, eyleme başvurmaması ve silah bırakması" taleplerini iletecek.

Yetkililer, "PKK'nın silahlı eylemlerinin Irak ve diğer yerlerdeki Kürt mücadelesine zarar verdiği" tezini işleyecek. Ayrıca PKK'ya silah bıraktırma konusunda, Türkiye, Avrupa, İran ve Suriye'deki PKK dışı Kürt örgüt, kurum ve şahsiyetlerin biraraya geleceği bir konferans da planlanıyor.

'Yasadışı' ilan edilecek
Kuzeydeki Irak Kürt Bölgesel Hükümeti ile Bağdat'taki merkezi hükümetin PKK'yı silahsızlanmaya ikna etme yönündeki ortak bir girişimi ise, PKK'nın Irak'ta "yasadışı örgüt" ilan edilmesi olacak. Irak Parlamentosu'nda alınacağı ifade edilen bu karar, PKK'nın silahlı varlığının herhangi bir yasal zemini kalmamasını sağlayacak.

Irak kaynakları, PKK'nın "terör örgütü" yerine "yasadışı örgüt" ilan edilmesinin nedenini ise, "silahsızlandırma dahil diğer önlemlere ilişkin olarak örgütle temasların sürdürülebilmesi" olarak açıklıyorlar.

Yeniden 'Eve Dönüş'
PKK'nın silahsızlandırılması kapsamında, eyleme karışmamış ve silahını teslim etmeye hazır örgüt mensuplarının Türkiye'ye dönmelerinin önü açılacak.

Üzerinde anlaşıldığı öğrenilen bir diğer unsur, örgütü terkedip Irak makamlarına teslim olacak PKK'lıların sorgusuna Iraklı Kürt yetkililerin yanı sıra MİT'ten de isimlerin katılması ve tutanakların Ankara'ya iletilmesi.

Dağdaki PKK'lıların silah bırakıp teslim olmaları için "üç aylık bir süre verilebileceği," bu süre zarfından teslim olmayanlar için yakalama emri çıkartılabileceği de yine projeden haberli Iraklı kaynaklarca aktarılıyor.

Birleşmiş Milletler statüsü
Hazırlanan proje, PKK'dan kopan ancak Irak Federe Kürt Hükümeti sınırlarında yaşayan 4359 kişinin önce Birleşmiş Milletler gözetimine alınması ve ardından Türkiye'ye gelmelerinin kolaylaştırılmasını da öngörüyor.

Mahmur Kampı'ndaki Kürtlerin Türkiye'ye dönüşü de Birleşmiş Milletler himayesinde sağlanacak. PKK'dan kopup Türkiye'ye dönmek isteyeceklerin aynı şekilde geçici olarak Mahmur'da tutulması gündeme gelebilecek.

Liderlere ayrı önlem
PKK'nın lider kadrosundaki 152 kişinin "eve dönüş" olanağından yararlandırılması düşünülmüyor. Bu kişilerin "üçüncü bir ülkeye göderilmeleri" seçeneği üzerinde duruluyor.

MİT insiyatifi aldı
Ankara ile Erbil arasında Irak'ta MİT'e ait büroların daha aktif hale getirilmesi ve bürolarda daha çok irtibat elemanı konuşlandırılması da gündeme geldi. MİT ile Kürt yönetimi ve kısmen de Irak yönetimi arasında yapılan görüşmelerde askerin değil de MİT'in inisiyatif alması Iraklı Kürtler tarafından "olumlu" karşılanıyor. MİT Müsteşarı Emre Taner'in öncülüğündeki temaslarda, MİT'in daha önce üç eleman bulundurduğu Erbil bürosundaki eleman sayısını 96'ya yükselttiği, bu elemanlardan 14'ünün PKK'yla ilgili yeni stratejiye ilişkin koordinasyonda yer aldığı belirtiliyor. Duhok ve Süleymaniye'deki bürolar da çalışıyor. Kürtlerin İstihbarat Örgütü Parastin'in MİT büroları için kullandığı "Kaplanlar" ifadesini telaffuz eden bir Iraklı kaynak, Taraf'a "Kaplanlar artık aktif" dedi.

TSK Kuzey Irak’ta rütbe yükseltti
Türk Silahlı Kuyvvetleri'nin de Kuzey Irak'taki sekiz bürosunda son gelişmelere paralel bir değişikliğe gittiği öğrenildi. Erbil'de bulunan ve "onay makamı" olarak adlandırılan Türk askeri bürosunda daha önce binbaşıya kadar düşürülen komuta kademesinin kurmay albay düzeyine yükseltildiği öğrenildi. Ancak başta Türkmen politikası olmak üzere Türkiye'nin Kuzey Irak'la ilişkilerinde belirgin bir sivilleşme yaşandığı, bu konuda Türk Dışişleri'nin eskisine oranla daha ön planda olduğu bölgedeki Iraklı kaynaklarca belirtiliyor.



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,909 µs