En Sıcak Konular

Enerjimizi tüketen ev aletlerine dikkat

14 Aralık 2008 13:06 tsi
Türkiye'de evlerde 10 yaşın üzerinde enerjiyi boşa tüketen 16 milyon eski model elektrikli ev aleti var. Bunların yenisi ile değiştirilmesiyle yılda 3 milyar kwh enerji tasarrufu sağlayabilir.

Türkiye'de evlerde 10 yaşın üzerinde enerjiyi boşa tüketen 16 milyon verimsiz eski model elektrikli aletin bulunduğu ve bu cihazlarla yılda 750 milyon YTL'nin israf edildiği bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, küresel mali krizin etkilerinin hissedildiği bu günlerde, enerji maliyetlerindeki artışlar da bütçeleri fazlasıyla zorluyor. Yılbaşından bu yana konutta yüzde 57, sanayide yüzde 49 oranında zam yapılan elektrikte, faturaları en çok kabartan faktörün evlerde kullanılan elektriğin yüzde 80'ini tüketen elektrikli aletler olduğu belirtildi.

Türkiye'de 10 yaşın üzerinde yaklaşık 16 milyon elektrikli alet bulunduğu, bunların enerji verimlilik oranı yüksek olanlarla değiştirilmesiyle yılda 3 milyar kilovat saat (kwh) enerji tasarrufu sağlanacağı, bu tasarrufun parasal değerinin de ortalama 750 milyon YTL olduğu ifade edildi.

İlerleyen teknoloji sayesinde günümüzde artık en düşük enerji tüketim oranına sahip A ve A elektrikli aletlerin üretildiği, A bir buzdolabının sadece 44 wat'lık bir ampul kadar enerji tükettiği vurgulandı.

Evlerde en çok elektrik tüketen alet olan buzdolaplarında A'dan A 'ya geçişin yüzde 24, B'den A 'ya geçişin yüzde 44 ve C'den A 'ya geçişin ise yüzde 54, klimalarda ise B'den A'ya geçişle yüzde 6, C'den A'ya geçişle yüzde 14 ve D'den A'ya geçişle yüzde 23 tasarruf sağlamanın mümkün olduğu belirtildi.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması (enverIPAB)  Proje Koordinatörü Sebahattin Öz, AA muhabirine, 2009'dan itibaren Türkiye'deki tüm buzdolaplarının satışının A olması durumunda 10 yılda Keban Barajı'nın sağladığı enerjinin iki katı kadar enerji tasarrufu elde edileceğini açıkladı.

Enerji tasarrufunun çevreci yönüne de dikkat çeken Öz, satılan tüm buzdolaplarının A , klimaların ise A sınıfı olması durumunda, 10 yılda sağlanan enerji tasarrufu ile 120 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit gazı salınımının engellenebileceğini belirtti.

Öz, pazarın A ve A sınıfına dönüşmesiyle 10 yılda elde edilecek tasarrufun 6 milyar doları bulacağını bildirdi.

Öz, ABD'de enerji verimli ürünlerin üretimi için üreticilere ürün başına 100 dolara kadar teşvik sağlandığını, Japonya'da ise enerji verimli ürün satın alanlar için ürün tutarının bir bölümü gelir vergisinden düşüldüğünü anımsatarak, ''Ülkemizde de bu tarz teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle, enerji verimli elektrikli aletlerin satışının hem tüketiciler hem de üreticiler için cazip hale getirilmesi mümkün olabilir'' dedi.

aa

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs