Uzun yaşamın sırrı az yemekte saklı | " /> Uzun yaşamın sırrı az yemekte saklı | "/>

En Sıcak Konular

Uzun yaşamın sırrı az yemekte saklı

14 Aralık 2008 13:01 tsi
Uzun yaşamın sırrı az yemekte saklı

Az ye çok yaşa felsefesi üzerine yıllarca araştırmalar ve deneyler yürüten bilim adamları 2006 yılında yayınlanan bir araştırmayla ilk kez somut bir sonuca ulaştı.

Maymunlar üzerinde doğrulanan “az ye, çok yaşa” sözünün geçerliliği insanlar üzerinde de test edildi. Günde 2500 yerine 1900 kalori alan kişilerin sağlıklı ve uzun yaşadığı belirlendi.
   

Az ye çok yaşa felsefesi üzerine yıllarca araştırmalar ve deneyler yürüten bilim adamları 2006 yılında yayınlanan bir araştırmayla ilk kez somut bir sonuca ulaştı. Canto ve Owen adlı iki maymun üzerinde yapılan 17 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandığında ortalık karıştı. Owen’dan yüzde 30 daha az kalori alarak beslenen Canto adlı maymunun hiçbir önemli hastalık belirtisi göstermeden çok sağlıklı ve dinç bir görünüme sahip olması, “az yiyen çok yaşar” tartışmasını da alevlendirdi. Bu araştırmanın hemen ardından yine Amerika’da bu kez 48 Labrador köpek üzerinde 14 yıllık bir çalışmanın sonuçları açıklandı.

Ömrü 5 yıl uzatıyor

Kalori alımlarında yüzde 25’lik kesintiye gidilen köpek grubunun diğerine göre ortalama 1.8 yıl daha fazla yaşamış olması, “Acaba aynı sonuçlar insanlar üzerinde de geçerli olabilir mi?” sorusunu akıllara getirdi. Ve bu konudaki tartışmaya Saint Louis Üniversitesi son noktayı koydu. Profesör Edward Weiss tarafından yapılan araştırmada 2500-3000 kalori yerine günde 1500-1900 kalori arasında alan insanların kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini önemli oranda düşürdüğünü, 4.5-5 yıl uzun yaşama şansını yakaladığını tespit etti. Uzmanlara göre bunun sebebi, daha az ya da düşük kalorili beslenildiğinde vücutta hücrelerin bozulmasına yol açan serbest radikallerin de daha az üretilmesi. Aynı zamanda tiroid hormonu salgısı da bu durumda azalıyor ve bu da dokuların yaşlanmasını yavaşlatıyor.

Hücreler bozulmuyor

Uzmanlara göre insanlar daha az kalorili bir diyet programıyla beslendiklerinde bunu tıptaki yeni tedavi yöntemleriyle destekleyerek gelecekte ekstradan 10-15 yıl daha fazla yaşama şansı bulacak. ABD’deki Michigan Üniversitesi de insanların günlük kalori tüketimlerini yüzde 33 düşük tutmaları durumunda damar tıkanıklığı, kalp krizi ve kanser riskini düşürüp hücrenin yapıtaşı olan DNA’nın hasarını azalttığını belirledi. Düşük kalori düzeyi metabolizmayı da yavaşlatarak, hücre yıpranmasını önlüyor.

YAŞ FARKI 1 AMA...

Wisconsın Maymun Araştırma Merkezi’nde iki ayrı diyete tabi tutulan hayvanlar arasındaki fiziksel farklılıklar, düşük kaloriyle beslenenlerin, diğerlerinden dinç kaldığını gösterdi. En büyük fark 25 yaşındaki Canto ile 26 yaşındaki Owen adlı maymunlar arasında gözlendi. Canto, 17 yıl boyunca günde 445 kaloriyle, yani alması gerekenin yarısı kadar kaloriyle beslendi. Owen 885 kalori aldı. Aralarında 1 yaş olmasına rağmen Canto’nun tüyleri çok daha parlak, duruşu çok daha dik, cildi elastik, genel görünüşü sağlıklı ve çok daha enerjik. Normal kaloriyle beslenen Owen ise dökülmüş tüyleri, kırışmış cildi ve kambur duruşuyla yaşlılığın tüm belirtilerini sergiliyor. Owen ayrıca yüksek tansiyon ve eklem rahatsızlıklarına yakalandı.

vatan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs