En Sıcak Konular

Otomotiv devlerinin felaket senaryosu

14 Aralık 2008 10:44 tsi
ABD'deki Otomotiv şirketlerinin kurtarılmaması halinde üzerinde konuşulan senaryo ise adeta bir kıyamet senaryosuna dönüşmüş durumda.

Otomotiv devlerinin kurtarılmasına yönelik tartışmalar devam ederken, en zor durumdaki şirket olan General Motors'un kurtarılması konusunda umut verici gelişmeler yaşanıyor.

GM'in CEO'su Rick Wagoner'in, Beyaz Saray Genel Sekreteri Joshua Bolten ve Hazine Bakanı Henry Paulson ile telefon görüşmesi yaptığı belirtiliyor.

Görüşmenin temel noktasının şirketin kurtarılması için 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden bir dilim ayrılması olduğu vurgulanıyor.

GM'in tüm yöneticilerinin nakit sorununu çözmek için hafta sonunu çalışarak geçirdiği ancak önümüzdeki haftadan önce bir uzlaşıya varılmasının çok da kolay görünmediği ifade ediliyor.

Öte yandan Chrysler'in kurucusu Stephen Feinberg'in de Hazine yetkilileri ile görüştüğü ifade ediliyor.

Bu görüşmelerin ardından yapılan genel yorumlar, hükümetin ekonomik aktivite üzerinde oluşturacacağı olumsuz etkiler nedeniyle devleri kurtarmaktan yana olduğu yönünde.

Ancak, hala bazı senatörlerin konuyla ilgili olumsuz görüş bildiriyor olması, soru işaretlerini artırıyor.

FELAKET SENARYO

Otomotiv şirketlerinin kurtarılmaması halinde üzerinde konuşulan senaryo ise adeta bir kıyamet senaryosuna dönüşmüş durumda.

GM veya Chrysler'in batması halinde kapanacak olan fabrikalar, yapılacak olan işten çıkarmaların tedarikçileri de olumsuz etkileyeceği ve çok ciddi bir işten çıkarma dalgasıyla sonuçlanacağı öngörülüyor.

Ancak daha da önemlisi tüketici güveninin iyiden iyiye bozulacağına yönelik endişe.

ABD'de tüketici güveni altı aydan bu yana sürekli olarak geriliyor. Ekonominin canlanması için tüketimin yeniden canlanması gerekiyor. Ancak, her kötü haber, tüketici güveninin daha da gerilemesine neden oluyor.

Otomotiv sektöründeki iflasın, ekonomini büyümesi üzerindeki rakamsal etkisinin de büyük olmasından endişe ediliyor. GM'in grev nedeniyle üretimini durdurduğu 1970 yılındaki son çeyrekte GSMH yüzde 4.2 daralma göstermişti.

Bugün, otomotivin ekonominin içindeki payı bu kadar yüksek değilse de toplam büyümenin yüzde 3'lük kısmı bu sektörden geliyor.

MÜTHİŞ İŞSİZLİK

GM'in batması halinde ABD'deki işsiz sayısının 2.5 milyona çıkacağı, eğer üç devin tümü batarsa ise 3.5 milyona ulaşabileceği vurgulanıyor.

Bununla birlikte otomotiv sektöründeki işçilerin emeklilik fonları ve sağlık sigortası nedeniyle de hükümete ağır bir yük bineceği belirtiliyor. İflas halinde bu ödemelerin devletin üzerine kalması bekleniyor.

Ayrıca tüm bunların yanında hükümetin vergi gelirlerinde de büyük bir düşüş sözkonusu olacak. Üç devin üretimlerini yarıya indirmesi halinde ABD Hazinesi gelecek üç yılda 108 milyar dolar daha az vergi tahsilatı elde edecek.

Devler kurtarılsa bile kapatacakları fabrikalar ve yapacakları maliyet düşürme operasyonları nedeniyle ekonomiye olumsuz etki oluşturacaklar. Ancak, kurtarma paketinin bu maliyeti en aza indirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

GM gelecek yılın ilk çeyreğinde 30 tesisini kapatacağını, Honda ise 119 bin aracın Kuzey Amerika üretim planının dışına çıkarılacağını açıklamışttı.

timeturk



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,971 µs