3. Ankara savaşı! | " /> 3. Ankara savaşı! | "/>

En Sıcak Konular

3. Ankara savaşı!

14 Aralık 2008 09:24 tsi
3. Ankara savaşı! Gökçek ve Karayalçın 'üçüncü Ankara savaş'na hazırlanıyor. Başkentin 15 yıllık başkanı Melih Gökçek ve ezeli rakibi Murat Karayalçın konuştu. Gökçek Karayalçın'ı, Karayalçın ise rakibini kıyasıya eleştirdi. İşte o sert açıklamalar:

Başkentin 15 yıllık başkanı Melih Gökçek ezeli rakibi Karayalçın’ı kıyasıya eleştiriyor: Tabirimi mazur görsün ama proje üretemez, bol keseden atıyor. Başlayıp bitirdiği bir eserin ismini veremez. Fakirlere yardım edecekmiş. Başkanken aklın neredeydi. Sadece konuşuyor

Karayalcın proje üretemez, atıyor

Deniz Güçer

Başbakan Erdoğan’la adaylığınız hakkında konuştunuz mu?

Başbakanımıza ne böyle bir soru sordum, ne de bir duyum aldım. Ben yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayıyım. Partimin kararını bekliyorum.


10 gündür her gece SES TV’ye çıkıp projelerinizi anlatıyorsunuz...

Ben bugüne kadar gerçekleştirdiğim projelerimi anlatıyorum.


Karayalçın’ın projelerini nasıl buluyorsunuz?

Karayalçın’ın ayakları yere basan hiçbir projesi yok. Kendi döneminde başlayıp bitirdiği bir eserin ismini versin. Bir Mevkii Hastanesi’nin önündeki üst geçit var.


Metro inşaatı Karayalçın döneminde başlamadı mı?

Metronun temelini atan rahmetli Mehmet Altınsoy’dur. Altınsoy, 428 milyon dolara metro ihalesi yaptı. Karayalçın iptal edip aynı firmaya 709 milyon dolara verdi ihaleyi. Biz hâlâ onun borçlarını ödüyoruz. Karayalçın proje üretemez. Fakirlere yardım diyor. Adama demezler mi ‘Görev yaptığın beş yıl içinde aklın neredeydi? Hangi fakire 5 kuruş dağıttın?’ Karayalçın sadece konuşuyor.


Hiç mi bir şey yapmadı?

Size bir fıkra anlatayım. Avcının biri felaket palavra atarmış. Arkadaşıyla birlikte avcıların toplantısına gitmeye karar vermişler. Arkadaşı, ‘Beni mahcup etme, büyük palavra atarsan öksüreyim küçült’ demiş. Palavracı avcı başlamış anlatmaya, ‘Geçen gün bir tilki kaçırdım. kuyruğu tam 20 metreydi.’ Arkadaşı öksürünce, ‘20 değilse de 15 metre vardı’ demiş. Arkadaşı yeniden öksürmüş, bizimki bunun üzerine ‘Yanlış görmüş olabilirim biraz sis vardı, ama tilkinin kuyruğu rahat 5 metre kadardı’ demiş. Diğeri bir daha öksürünce palavracı avcı sinirlenmiş ve ‘Yetti gari, kuyruğu yok mu bunun’ demiş. Karayalçın’ın durumu aynen böyle. Tabirimi mazur görsün ama, habire atıyor.


Gökçek-Karayalçın çekişmesinden sıkılmadınız mı?

Hiç sıkılmadım, aksine Murat Karayalçın gibi bir adayı mumla arasam bulamam. Adaylığından çok mutluyum.


Karayalçın’ı eleştirirken “HADEP” meselesini gündeme getiriyorsunuz. Kürt kökenli vatandaşlarımızdan tepki alabileceğiniz konuşuluyor.

Bizim sözlerimiz hiçbir zaman Kürt kardeşlerimize karşı değil. Kürtler ve Türkler et ve tırnak gibidir. Kürt Türk ayrımını yapmak vatan hainliğidir, alçaklıktır. Ama terör örgütünün yandaşlarıyla işbirliğini, kalkıp Kürt meselesi olarak kabul etmek kadar yanlış da olamaz. Bizim tavrımız terör örgütünün yandaşı olan siyasi partiyle işbirliği yapan Karayalçın’adır.


AKP’de Ankara Büyükşehir için ikinci bir aday adayı daha var, Turgut Altınok.

Ben Melih Gökçek olarak, kendisini ciddiye almıyorum. Size de ciddiye almamanızı tavsiye ederim.

Bölükbaşı MHP ile arama giremez


MHP’li Deniz Bölükbaşı, “MHP sandıkta hesap soracak” dedi.

Ben hiçbir zaman MHP’li bir arkadaşla karşı karşıya gelmem. MHP’liler benim kardeşim. Deniz Bey istiyor diye, ağzıyla kuş tutsa böyle bir tartışmanın içine girmem. MHP’liler senelerce benimle birlikte değişik yerlerde mücadele ettiler. MHP ile RP arasında ittifakı kuran Melih Gökçek’tir. MHP’li kardeşlerimle arama Bölükbaşı giremez.


Bir önceki dönem “Son kez adayım” dediğiniz söyleniyor.

Hayır kesinlikle böyle bir şey söylemedim. Bulun gösterin. Yine son defa demiyorum. Beni Karayalçın ve Baykal’la karıştırmayın. Baykal geçen seçimde Karayalçın için, “Listeleri İmralı’dan geliyor” diyordu.


Siz de geçmişte Başbakan’ı eleştirmiştiniz?

Ben Başbakan’ı eleştirmedim. Sayın Başbakan yasaklıydı ve AKP’nin başına geçme durumu sıkıntılıydı. Ama yargı müspet sonuçlandı. “Tayyip Bey sen genel başkanımızsan ben sana tabiyim” dedim.

Sevmedin diye Kuğulu’yu değiştirmem


Kuğulu alt geçidindeki fayanslar çok eleştiri aldı, sökmeyi düşünmüyor musunuz?

Hayır. Senin hoşuna gitmiyor diye niye sökeyim. Zevkler ve renkler tartışılmaz. O fayanslar çocukların çok hoşuna gidiyor.


Trafiği yeniden masaya yatıracak mısınız?

Müsaade et şimdi ben sana bir soru sorayım. 4 milyonluk kentler arasında trafiği Ankara’dan daha rahat olan bir başka şehir var mı?


Metro inşaatı ne zaman bitecek?

Trafik sorunu için ana çözüm kesinlikle metrodur. Ama bu belediye bütçesini aşan bir konudur. Karayalçın Ankaralıları en az 40 yıllık borç yükü içerisine soktu. Belediyenin kendi gücüyle yapabildiği metro ancak bu kadar. Son 5 senede 755 trilyon ayırabildim. 101 alt-üst geçit yaptık. Karşılığında metro yapsak 12-13 kilometre olurdu. Bu bir hat demek. Metro devlet gücüyle, hükümet desteğiyle yapılacaktır.


Ulaştırma Bakanlığı mı yapacak?

Ben defalarca Ulaştırma Bakanlığı’na başvurup ‘Gelin bu metroyu size devredeyim. Yeter ki bitirin’ diye teklifte bulundum. Ama şu ana kadar müspet cevap alamadım.


Kültür Bakanı Günay’ın da eleştirileri olmuştu?

Herkes anladığı işe bakmalı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü sosyal, kültürel ve sosyal yardım projelerinin sayısı 164’tür. Dünyanın hiçbir ülkesinde 164 projeyi bir arada yürüten bir belediye bulamazsınız.

DSP’nin de verdiği destekle solun ‘ortak adayı’ unvanını kazanan Karayalçın, Ankaralılara güveniyor: Gökçek geçen seçimleri bölünmüşlük nedeniyle kazandı. Bu kez öyle olmayacak. Ankara’nın havasını, suyunu kirleten, kimliğini kaybettiren yönetiminden kurtulmalıyız

Ankara Gökcek’ten artık kurtulmalı

Nagehan ALÇI


2004 seçimlerinde SHP’nin Ankara Büyükşehir adayıydınız, olmadı. Bu kez tekrar CHP’nin adayısınız. CHP farkı dışında ne gibi bir fark bekliyorsunuz? Bu kez neden kazanasınız?

Bu seçimin farklılığı bir ortak aday çıkarmak bence. Bu bir metne, resmiyete bağlanmış olmayabilir.


Solda ortak aday mı?

Aslında yalnızca sol için demiyorum. Evet merkez solun ortak adayı olmayı umuyorum ama başka partilere oy vermiş hemşerilerimin de adayı olacağımı düşünüyorum. Daha iyi bir belediye arzulayan herkesi dikkate almak lazım. Yoksa oylar yine Sayın Gökçek’e armağan edilecek.


O zaman siz kendinizi çok fazla CHP çizgisi ile bağlamıyorsunuz?

Deniz Baykal’la bir araya geldiğimizde yaptığımız konuşma çok ilginçti. Eskiden çok daha geniş kapsamlı hedefler koyar, bir türlü mutabakata varamazdık. Şimdi yalnızca 29 Mart’ı konuştuk. Ne öncesi ne de sonrasını. Bir mutabakat yaptık, bunun gereklerini yerine getiriyoruz. Belki ileride daha büyük birliktelikler ortaya çıkar.


Ne gibi?

Gelecekle ilgili çok fazla hayal kurmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Şu anda önemli olan Ankara’dan sonuç almak.


Rakibiniz çok güçlü. Ankara’da da kime sorsanız “Gökçek’e vermem” diyor ama son üç seçimdir desteği ortada. Bu desteğin düştüğüne inanıyor musunuz?

Sayın Gökçek geçen seçimleri bölünmüşlük nedeniyle kazandı. Şimdi böyle olmayacak. O yüzden ben kazanacağım. Ankara’nın havasını, suyunu kirleten, ekonomisini gerileten, insanlarını fakirleştiren ve kimliğini kaybettiren bir belediye yönetimi var. Bundan kurtulmalıyız. Ankara’ya itibarını geri kazandırmalıyız.


Ankara’da Çankaya dışındaki tüm belediyeler AKP’li. 4 yıldır düzenli yardım alıyorlar. Neden vazgeçmek istesinler?

Biz yardımlara karşı değiliz ki! Benim gördüğüm havanın değiştiği. Bunun sebebi hizmet yetersizliği. Bir de ekonomik kriz çok olumsuz etkiledi psikolojileri. Ben Ankara’ya önemli hizmetler verdiğimi düşünüyorum. 2.5 milyar dolarlık proje paketi gerçekleştirdim. Muhalefet partisinden aday olmanın avantajı da var.

NİTELİKLİ KÖMÜR DAĞITILSIN


Gökçek ve ekibi kömür vaat ediyor. Siz ne vaat ediyorsunuz?

Yardım sosyal devlet anlayışının belediyecilik uzantısı. Bu yardımları biz de mutlaka vereceğiz ama bir ölçü ve onur getireceğiz. Bir kere nitelikli kömür verilmeli. Çankaya Belediyesinin yaptığı gibi kupon dağıtmak ya da öğrencilere bedava toplu taşıma sağlamak önemli. Ben gazın fiyatının düşürülmesi gerektiğine inanıyorum. Doğal gaz sübvansiyone edilmeli. Melih Gökçek 96’dan bu yana Ankaralılardan toplamış olduğu doğalgazın bedelini BOTAŞ’a ödemedi. Bu yaklaşık 1 milyar dolar. Ankara’da asla kömür dağıtılmamalı.


Ama biraz önce nitelikli kömür dağıtılsın dediniz..

Dağıtılacaksa bari o olsun.


Melih Gökçek sizin için “CHP liderliğini hedefliyor” dedi. Böyle bir hedef var mı?

Dediğim gibi Deniz Beyle ne öncesi ne sonrasını konuştuk. Tabii ki siyasetçiyim, ülkem ve halkım için hayallerim var.


Ya seçimden istediğiniz sonuç çıkmazsa? SHP’ye dönecek misiniz?

Hayır. Benim genel başkanlığım zaten mayısta son buluyordu. CHP üyeliğim sürecek.


CHP’nin yeni açılımlarını nasıl buluyorsunuz?

Ben kendimi hem sosyal demokrat hem de cumhuriyetçi olarak tanımlıyorum. Kimlik ve inanç siyasetinin büyük bir yanlışlık olduğunu iddia ediyorum. Ama son dönemki çıkışlar üzerine bir tartışma içine girmek istemem.

Oğlumuz Gökçek’in oğlu gibi değil


Eşinizin yeniden belediye başkanı olması ortadan kaybolması demek...

Neşe Karayalçın: Herkesin fedakarlık yapması gerek, benimki de bu. Murat evde oturduğu zaman yorgun ve bezgin bir insan oluyor. Bir işi olunca dinamikleşiyor.


Eşiniz size danıştı mı?

Tabii, 40 küsür yıldır birlikteyiz. Deniz Bey aradığında evdeydim, oturup konuştuk.


Siz istemeseniz ne olurdu?

İstemesem gene olurdu. Ben geçen defa belediye başkanlığından ayrılmasını istememiştim ama ayrıldı.


Oğlunuz ne diyor?

Hiç alakası yok onun. Babasının kurultaylarına bile gitmemiştir. Melih Gökçek’in oğulları gibi değil. Kendi işinde gücünde.


Sizin de dışarıda yoğun bir işiniz olsa nasıl olurdu?

Zor olurdu, çünkü ben ona her türlü servisi veriyorum. Murat’ın evle hiç alakası yok. Evdeki hiçbir sorun ona iletilmez. Çocuk büyürken de bu böyleydi. Ne paraya karışır, ne eşyaya. Eve taşındığımızda masa yoktu, sonra geldi, bakmadı bile.

DSP’den tam destek

DSP lideri Zeki Sezer, daha önce ancak bağımsız aday olursa destek vereceklerini açıkladığı Karayalçın’a CHP’nin adayı olarak da destek açıklamasında bulundu. Sezer “Ankara’nın Melih Gökçek anlayışından kurtarılmasını biz de istiyoruz. Genel eğilimimiz burada DSP’nin hiç aday çıkarmaması yönündedir” dedi.

Murat Karayalçın, DSP’nin yerel seçimlerde aday çıkarmayarak kendisini destekleme kararı almasını, “Bu karar Ankaralılara çok büyük bir kuvvet verecektir” sözleriyle değerlendirdi. Karayalçın, “Bu çok önemli ve tarihi bir gelişme, 1989’un koşulları adeta oluşmakta. 1989 yılından bu yana ilk kez Ankara’da böyle bir birliktelik sağlanıyor” dedi.

akşam



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs