En Sıcak Konular

AK Parti'den mütevazi hedef

14 Aralık 2008 09:05 tsi
AK Parti'den mütevazi hedef
Türkiye, Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlere kilitlendi. CHP'nin çarşaf açılımı seçimin çekişmeli geçeceğinin ilk işareti.

Partiler, özellikle büyük şehirlerde kamuoyunu etkileyecek isimleri aday göstermenin peşinde. MHP lideri Devlet Bahçeli, İstanbul adaylarının 'dudak uçuklatacağını' açıkladı.

Ankara'da Murat Karayalçın'ı aday gösteren CHP, İstanbul için Kemal Derviş, Ercan Karakaş ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimleri anket yoluyla yarıştırıyor. AK Parti, 12 büyükşehir belediyesinde temayül yoklaması yaptı. Belirlenen adaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak. 2004'teki yerel seçimlerde yüzde 42 oy alan AK Parti, bu oranın üzerine çıkmayı hedefliyor. Bu seçimde öne çıkan iki şehir ise CHP'nin elindeki İzmir ve DTP'li başkanın yönettiği Diyarbakır oldu. AK Parti yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni AK Partili bir ismin yönetmesi halinde teröre önemli bir darbe vurulacağı düşüncesinde. Merkezi yönetimin terörü bitirmeye yönelik projelerine yerel yönetim ayağının eklenmesiyle sürecin hızlanacağını kaydediyor. Tanrıverdi, "Yerel yönetim ayağı sağlam olursa bırakın çözülmeyi terörü dağıtırsınız." ifadesini kullanıyor. Diyarbakır halkının bunun farkında olduğunu belirtirken yaptırdıkları ankete göre şehirde birinci olduklarını iddia ediyor. Tanrıverdi, İzmir için de ümitli. "İzmir halkı Anadolu halkıdır." derken, İzmirlilerin artık ideoloji yerine hizmet beklentisini öne çıkararak oy kullanacağının altını çiziyor. Odası her gün aday adaylarıyla dolup boşalan Tanrıverdi'ye göre seçimlerde AK Parti'nin başarı çıtası yüzde 42. Mevcut belediye başkanlarından yüzde 60'ının tekrar aday gösterileceğini dile getiren Tanrıverdi, Zaman'ın sorularını cevapladı.

AK Parti'nin 1918 belediye başkanı var. Bunlardan kaçı tekrar aday gösterilecek?

Henüz netleşmedi. Ancak yüzde 60'a yakın bir bölümüyle devam ederiz.

Feragat edeceğini ileten belediye başkanı var mı?

Bitlis belediye başkanımız 'ben yola devam edemeyeceğim' dedi. Onun dışında gelen bir şey yok. Ama duyumlarımız var. 5-6 tane olacak gibi görünüyor. Birkaçı ön görüşme yaptı; ama netleşmediği için isim vermeyeyim.

Aytaç Durak'ın istifası sürpriz oldu mu?

Durak'ın partimize gönderdiği dilekçesine baktığımızda şunu diyor: "Sayın Genel Başkanım, 5 yıl önce bir dönem için partinizden aday yapılmamı talep etmiştim. Sağ olun bana güvendiniz, inşallah güveninize layık olmuşumdur. 5 yıl bitti. Birtakım gerekçelerden dolayı AK Parti üyeliğinden istifa ediyorum." Saygı duyarız, kendi iradesidir.

Aytaç Durak'ın geri gelmek istediğine dair haberler çıkıyor?

Geri dönüşü düşündüğünü yakın dostları bana söyledi. Kendisiyle birebir görüşmüş değiliz. Kendisi bizzat iletirse partimizin yetkili organları değerlendirir. Şu an elimizde sadece istifası var.

CHP'nin çarşaf açılımı İzmir gibi şehirlerde sizi nasıl etkiler?

CHP'nin bu hareketini takdir ediyorum. Geç bile kaldılar. Başörtüsü konusunu endişe olarak görüp bize oy vermemezlik söz konusuysa CHP'nin çarşaflı insanlarla beraber olduğu görülmeli. İzmirlilerin oyunu ideolojik değil, hizmet beklentisini öne çıkararak kullanacağına inanıyorum. Zaten biz İzmir'i kazanma olarak bakmıyoruz. Kazanacak olan, şehirler. İzmirlilerin arsenikli su içmemesini, daha temiz, kültürel dokusuna uygun, modern bir görüntü içinde yaşamasını istiyoruz.

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'e teklif gittiği yönünde haberler çıktı...

İzmir'e uygun düşen her insanla görüşüyoruz. Halkıyla, kimliğiyle, kültürüyle, kentiyle, ülkesiyle uyum sağlayacak insanları aday yapacağız. İzmirlilerin önerdiği her ismi anketler marifetiyle yokluyoruz. Ancak ben sayın genel başkanımızın Özgener'le görüştüğünü bilmiyorum.

İzmir kadar gündemde olan bir diğer şehir Diyarbakır...

AK Parti terörü yok etmek için her türlü tedbiri alıyor. GAP canlandırılıyor, DAP projesi yürüyor. Bunlar terörü bitirecek önemli projeler. Büyükşehir belediye başkanlığı önemli bir yer. Belediyenin hizmetleri insanımızın mutluluğunu, huzurunu sağlayacaktır. Merkezi hükümetin çabasına, yerel yönetim ayağı eklendiğinde elbette kısa zamanda çözüm alırsınız. Yerelde ayağınızı yere sağlam bastığınızda terörü dağıtırsınız. Yerelde bu destek yoksa çözüm süresi uzayabilir. Anketlere göre görüntü nasıl?

Diyarbakır'da birinci partiyiz. Bu sonuç halkın hizmet beklentisini ortaya koyan bir sonuç.

29 Mart seçimlerinde AK Parti'nin başarı çıtası nedir?

2004 seçimlerinde yüzde 42 oy aldık. Yüzde 42 ve üzerindeki her oy başarımızdır. Hizmet verenlere güven duyulduğunu gösterir.

 



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs