En Sıcak Konular

1500 mühendise iş imkânı doğuyor

12 Aralık 2008 13:33 tsi
Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) 1500 Türk mühendise yeni iş imkanı yaratacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, 3G imtiyaz sözleşme taslaklarında bulunan düzenlemeye göre her operatörün aşamalı olarak 500 mühen

Galip Zerey, operatörlerin cihazları belli oranda Türk üreticilerden almaları zorunluluğu bulunduğunu dile getirdi. İmtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının ardından iletişim sektöründe hareketlilik beklediklerini aktaran Zerey, 3G’nin küresel kriz ortamında önemli ekonomiye önemli katkı sağlayacağını da belirtti. Zerey, şu anda mobil iletişimde data kullanımının çok az olduğuna dikkat çekerek, “2G’nin hızı çok yavaş olduğu için insanlar data göndermekte çok zorluk çekiyorlar. Bazen datanın yarısı gidiyor, yarısı gitmiyor. Kalitesi düşük oluyor. 2G’de data kullanımı sese göre oldukça az. 3G’de data kullanımının sese göre fazla olacağını düşünüyoruz” dedi.

‘Yatırıma paraları kaldı’
Galip Zerey, İtalya ve İngiltere örneklerinde olduğu gibi yüksek lisans bedelleri almanın mümkün olduğunu belirterek, “Ama bunu aldığınız zaman operatörlerin yatırım yapmaya parası kalmıyordu. Bankalardan alınan kredinin yükü var. Yeterli yatırımı zamanında yapamazlardı. Yatırımı engellememek için lisans bedellerinin makul düzeyde olmasına özen gösterdik. Onların ellerinde de yatırım yapacakları paraları kaldı.”

3. operatör birinci olursa sıkıntı
3G ihalesinde operatörlerin abone sayılarına uygun bantları aldıklarını anlatan Zerey, bantlar arasındaki frekans genişliği farkının hizmet kalitesinde sorun yaratmayacağını söyledi. A, B ve C bantlarının kalitesinin aynı olduğunu, bütün abonelere aynı kalitede 3G hizmeti verileceğini belirten Zerey, “Şu an en az abone sayısına sahip operatör, lider olursa, frekans aralığında sıkıntı yaşayabilir. Olağanüstü bir gelişme olur da üçüncü operatör birinci olursa o zaman sıkıntılar olabilir. Ama elimizde 45 MHz frekans var. Sıkışan olursa buradan vereceğiz’’ diye konuştu.

Sisteme SMS ile abone olunabilecek
Galip Zerey, 3G’nin 2009 Mayısta kullanılmaya başlanmasının hedeflendiğini anımsatırken, operatörlerle imzalanan imtiyaz sözleşme taslaklarının Danıştay’a gönderildiğini, sözleşmelerin imzalanmasının ardından operatörleri cihazları ithal etmeleri ve sistemlerini kurmaları için üç aylık bir süre tanındığını belirtti. Yasaya göre, 3G’yi kullanmak isteyenlerin abone merkezlerine giderek işlem yapmaları gerektiğini belirten Zerey, “Abone merkezlerine hemen gitmek gerekmeyecek, zamana yayılacak. Aboneler SMS’le üye olabilecek, ‘Altı ay içinde abone merkezlerine uğrayın’ denilecek. 3G’yi hemen kullanmaya başlayacaklar. Zorlayıcı değil, kolaylaştırıcı olması için çalışıyoruz. Kanuna uygun olarak ıslak imza da alınacak ama hemen değil” dedi.

Nokia: 3G’de güçlüyüz
Nokia Türkiye Genel Müdürü Imfred De Jong, Türkiye pazarına sundukları 50 adet 3G uyumla telefonla güçlü bir konumda olduklarını belirterek, Nokia’nın dünya genelinde en geniş 3G uyumlu ürün portföyüne sahip şirket olduğunu söyledi. Jong, 3G uyumlu Nokia ürünlerinin piyasada mevcut olduğunu ve kullanıldığını vurgulayarak, “Nokia, dünya genelinde en geniş 3G uyumlu ürün portföyüne sahip şirket konumunda” dedi.
Imfred De Jong, Nokia’nın 3G uyumlu modelleri arasında Nokia E90 Communicator, Nokia E65, Nokia E61i, Nokia E60, Nokia N95, Nokia N93i, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N76, Nokia N73, Nokia N70, Nokia 5700, Nokia 6151, Nokia 6233, Nokia 6288 ve Nokia 7390, Nokia N95 8 GB, Nokia N81 8 GB, Nokia N81, Nokia E71 ve Nokia N82’nin yer aldığını ifade etti.

Taraf



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs