En Sıcak Konular

Dolar'da süpriz düşüş

12 Aralık 2008 09:44 tsi
Global piyasaları izleyen dolar tatil sonrası 1.55 YTL'nin altına indi.

Bankalararsı piyasada tatil öncesi son işlem günü olan 5 Aralık spot kapanışta en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.5810/40 YTL olurken kotasyonlar bu sabah ilk işlemlerde 1.54 YTL seviyesinden açıldı. Bu verilere göre dolar, 5 Aralık spot kapanışa göre YTL karşısında yüzde 2.66 değer kaybetti. Kotasyonlar sabah saatlerinde 1.5460/1.5480 YTL seviyesinde bulunuyordu.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.5460 YTL, euro 2.0500 YTL'den güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.5400 YTL'den alınan dolar 1.5460 YTL'den satılıyor. 2.0420 YTL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.0500 YTL olarak belirlendi.

Serbest piyasada geçen cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1.5860 YTL, euro'nun satış fiyatı ise 2.0700 YTL olmuştu.

Dolar, ABD Senatosu'nda otomotiv üreticilerini kurtarma paketi konusunda uzlaşmaya varılmaması sonrasında yen karşısında son 13 yılın en düşük değerlerine geriledi. Doların uluslararası para birimleri karşısındaki değerini gösteren endeksi 5 Aralık'ta 87.12 seviyesinde seyrederken bu sabah 0828 itibarıyla aynı endeks 83.76 seviyesindeydi. Euro/dolar paritesi ise 0830 itibarıyla 1.3278 seviyesinden işlem gördü.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Türkiye'deki tatil süresinde dolar dışarıda özellikle euro ve yen karşısında ciddi değişim yaşadı. Türkiye'nin ilk işlem gününde bu değişim bize de yansıdı. ABD'deki otomotiv sektörüne ilişkin kaygılar ve önümüzdeki haftaki FED toplantısından çıkabilecek faiz değişimi tahminleri doların değerini etkiliyor" dedi.

ABD otomobil üreticileri için hazırlanan kurtarma planının dün ABD Senatosu'na takılmasıyla sektörde geniş çaplı çöküş yaşanabileceği yönündeki endişeler tekrar ortaya çıkarken, Asya piyasaları keskin bir düşüş yaşadı ve ABD'de resesyonun derinleşebileceği endişeleri güçlendi.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi 5 Aralık spot kapanışta yüzde 18.63 valörlüde yüzde 18.64 olurken, aynı tahvilde bugün tezgahüstü işlemlerde bileşik faiz yüzde 18.43/52 seviyesindeydi.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,899 µs