En Sıcak Konular

Amerika’da Kur’an üzerine yemin tartışması

0 0 0000 00:00 tsi
Amerika’da Kur’an üzerine yemin tartışması Minnesota’dan Amerikan Kongre’sine seçilen ilk Müslüman Keith Ellison’ın Kongre’deki yemin töreni sırasında İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an üzerine el basarak yemin edeceğini duyurması muhafazakarlar tarafından tepki

Tartışma Amerikan ulusunun değerlerinin ve hukuk sisteminin yalnızca Yahudi-Hıristiyan miras üzerine inşa edilip edilmediği veya İslam için bir uygun alanın olup olmadığı meselelerini yeniden gündeme getirdi.  

Los Angeles’taki muhafazakar bir radyo istasyonunun DJ’lerinden Dennis Prager “Amerika’nın yalnızca tek bir kitapla Kitab-ı Mukaddes’le ilgilendiğini” iddia etti ve Kur’an üzerine yemin yapılmasına karşı çıktı. Prager Yahudi kökenli ve Amerikan Soykırımı Hatırlama Konsülünde de görev yapıyor.  

Ancak Ellison Kur’an üzerine yemin etmeyen ilk vekil olmayacak. 2005’de Florida Demokrat Vekili Wasserman Schultz da Tevrat üzerine yemin etmişti. Schultz “Amerika’da herkesin büyüdüğü inanç üzerine yemin etme hakkına sahip olduğunu çeşitlilik ve hoşgörünün bir Amerikan değeri olduğunu” söyledi. Schultz Prager’in Soykırım Konsülünde bu mevzular üzerine anlaşılan hiçbir şey öğrenemediğini de ekledi.  

Hawaii ve Vermont valileri Linda Lingle ve Madeleine Kunin’de Tevrat üzerine yemin eden başka politikacılar.  

1825’te John Quincy Adams Başkanlık yemini sırasında Kitap-ı Mukaddes yerine bir hukuk kitabı cildi üzerine yemin ederken 1853’te Franklin Pierce yemin etme yerine yalnızca kabul ettiğini söyledi. Herbert Hoover ise Quaker inançların uygun bir şekilde yemin edemeyeceğini ancak Kitap-ı Mukaddes huzurunda tasdik edebileceğini söylemişti. Theodore Roosevelt ise 1901 yılındaki yemin sırasında Kitap-ı Mukaddes kullanmadı.  

Muhafazakar Hıristiyan örgütlerden Amerikan Aile Birliğinin başkanı Tim Wildmon Kur’an’ın yeminlerde kullanılmasının “Kur’an’ın Kitap-ı Mukaddes ile eşit derecede tutulması anlamına geleceğini” ve “eğer kendisinin Bible’ın Kur’an’dan üstün olduğunu iddia etmesi Amerikan geleneği dahilinde bir hoşgörüsüzlük olarak algılanacaksa kendisinin suçunu da kabul edeceğini” söyledi. 

Bu arada anti-Semitik organizasyonları takip eden Yahudi grup Anti-Defamation League Prager’in bakış açısını yanlış, hoşgörüsüz ve un-Amerikan bulduğunu söylerken İslam-Amerikan İlişkiler Konsülü de Prager’i kınadı ve görevinden alınmasını talep etti.  

UCLA hukuk profesörü Eugene Volokh Amerikan Kurucu Babalarının ateist ve agnostiklerin haklarını korumaya matuf olarak anayasaya Tanrı ve kutsal metinlere atıf yapmadan yemini tasdik seçeneğini koyduğunu belirtti ve “neden Müslüman veya başka eşit haklara sahip insanlar inanmadıkları bir din üzerine yemin etmeliler?” diye de sordu.  

Pek çok kişi Ellison’ın Bible üzerine yemine zorlanmasının Anayasanın “ABD içinde hiçbir dini test herhangi bir ofis yada kamu görevine başlamak için asla şart koşulamaz” maddesine de aykırılık oluşturuyor.  

Dini Özgürlük için Beckett Fonu başkanı Kevin J. “Seamus” Hasson ise, “anayasaya uygun hareket etme görevini tasdik etme adına birinin anayasayı ihlal etmesi hiç anlamlı değil” diye konuştu. 

Çev: Murat Sofuoğlu/Gökhan Güvenç



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs