En Sıcak Konular

'Yok öyle işçiyi atmak'

10 Aralık 2008 09:59 tsi
'Yok öyle işçiyi atmak' 'Her şey ballı börekken iyi, sıkıntıya girince işçi at, yok öyle yağma' diyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu 'yağmayı' nasıl engelleyecek?


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasaların verdiği imkânları kullanmadan kriz gerekçesiyle işletmeyi kapatıp işçi çıkartmanın vatanperverlik olmadığını söyledi..

Bakan Çelik, kriz ortamında ardı ardına gelen işten çıkartmaları sert bir dille eleştirdi. Çelik, "Her şey ballı börek iken işletmeler açık olacak ama biraz sıkıntıya girince, 'Atıverin işçiyi sokağa.' Bu nasıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlı ğıdır, nasıl bir sanayicilik anlayışıdır" dedi.

"KISMİ ÇALIŞMA YAPILSIN"

Bursa'da partisinin bayramlaşma törenine katılan Bakan Faruk Çelik, işadamlarına seslendi. Krizi bahane ederek, çalışanını sokağa atmanın kimseye fayda sağlayamayacağı gibi bu tarz davranan işadamlarına çok büyük zarar vereceğini vurgulayan Çelik, bir işletmenin, krizden dolayı sıkıntıya düşerse 'kısmi çalışma' yapabileceğini belirterek, şöyle dedi: "Bu şekilde işçileri 15 gün, bir hafta, bir gün çalıştırabilir. Geri kalan kesimini biz şsizlik Fonu'ndan karşılamaya hazır olduğumuzu söyledik. Yasal düzenleme buna müsait. Siz şimdi kanunların vermiş olduğu hakları kullanmadan kalkıyorsunuz, 'Kriz var, ben işletmeyi kapatıyorum.' Yok öyle yağma. Böyle vatanperverlik olmaz. Herşey ballı börek iken işletmeler açık olacak biraz sıkıntıya girince, 'Atıverin işçiyi sokağa.' Bu nasıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır, nasıl sorumlu yöneticilik, sanayicilik anlayışıdır." Sıkıntıyı, işadamıyla, sendikayla, hükümetle, bankalarla 70 milyon olarak çözme imkanı bulunduğunu kaydeden Çelik, "Aradan bir zincir halkası koptuğu zaman, meydana gelecek sıkıntının sorumluluğunu birilerinin üstlenmesi gerekiyor" dedi.

Aralık 2007'de 1 milyon 115 bin sigortalı işçi çalıştıran işyeri sayısı, Ekim 2008'de 1 milyon 173 bine ulaştığına dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye, bu krize 2003-2004'te yaptığı reformlarla son derece iyi direniyor. Ne ABD'si ne Avrupası, bu direnci gösteremediler. Umuyoruz ki önümüzdeki süreçte bu kriz ateşi aşağıya doğru iner de bizi de fazla hırpalamaz, fazla büyük bir tahribata uğramadan bu süreci tamamlarız. Krizin ateşinin, dünya genelinde bir an önce söndürülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Sabah



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs