En Sıcak Konular

Okulda şiddetin çözümü ailede

0 0 0000 00:00 tsi
Okulda şiddetin çözümü ailede Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada öğrenciler "Okulda şiddet kol geziyor" dedi. Öğrencilerin verdiği cevaplara göre, ailelerin tutumu şiddetin önlenmesinde hayati öneme sahip.

Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 14 ili kapsayan ve 12-18 yaş gurubundaki 1120 ilk ve ortaöğretim öğrencisinin katıldığı araştırmaya göre, 12-18 yaş gurubundaki her 100 öğrenciden beşinin kesici alet taşıdığı belirlendi. Araştırma, çocuk ve gençlerin şiddete maruz kaldıkları ortamın ilk sırasında okulun bulunduğunu gösteriyor. Her 100 çocuktan 18’i, şiddete maruz kaldığı yeri "okul" diye belirtirken, 16’sı "çevre", 11’i "arkadaş çevresi", dördü "trafik" diyor. Öğrencilerin yüzde 10’u ise "aile içi şiddet"ten söz ediyor.

Okul güvenli mi?

Her 100 öğrenciden 70’inin, okulda kendini güvende hissettiğini bildirmesine karşın 29’u, "güvende hissetmiyorum" dedi. Yüzde 1’i bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Şiddet arkadaştan, öğretmenden veya ebeveynden

Araştırma, "arkadaş kavgası"na dikkat edilmesi gerektiğini de ortaya koydu. "Kimden şiddet gördünüz?" sorusuna, çocukların yüzde 29’u "arkadaş" yanıtı verirken, yüzde 15’i "öğretmen-yönetici" diyerek okuldaki şiddete işaret etti. Yüzde 16’sı anne-babadan şiddet gördüğünü bildirirken, yüzde 5’i akraba şiddetinden söz etti.

Kesici alet taşıyorlar

Araştırma, her 100 çocuk ve gençten 5’inin kesici alet taşıdığını ortaya koydu. Çocukların yüzde 24’ü güvensiz ortam olduğu için kesici alet taşıdığını savunurken, yüzde 18’i "gösteriş olsun diye", yüzde 17.7’si "filmlerdeki karakterlere özendiği için", yüzde 3.5’i "karizma sağladığı için" taşıdığını bildirdi.

Güç için şiddet

Araştırma, 12-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin büyük bölümünün, "güç" için şiddete başvurulduğuna inandıklarını ortaya koydu. Her 100 gençten 59’u, şiddetin kaynağı olarak "TV’deki film kahramanları gibi güçlü olma isteğini" gösterdi. Yüzde 51’i "acımasız insanların daha çok saygı görmesi"nin şiddete kaynaklık yaptığını savundu.

Şiddeti önlemek için aile içi eğitim

Araştırma, öğrencilerin de şiddeti önlemede eğitimin şart olduğu görüşünde olduklarını ortaya koydu. "Başarısız insanlar, şiddete daha fazla eğilimlidirler" saptamasına öğrencilerin yüzde 60’a yakını "evet", yüzde 38.4 "hayır" derken yüzde 2.4 boş bıraktı. Yine, yüzde 56.3’ü şiddeti önlemek için aile eğitiminin şart olduğunu bildirdi.

Aileye sığınıyorlar

Öğrenciler, sorunlarını çözmenin yanı sıra şiddete uğradıklarında ilk başvurdukları adresi "aile" olarak bildirdiler. "Şiddete uğradığında ilk nereye başvururdunuz?" sorusuna öğrencilerin yüzde 38’i "anneme", yüzde 16’sı "babama", yüzde 13’ü "öğretmenime" yanıtını verdi. "Sorunlara çözmede kimden yardım alırsınız?" sorusuna karşılık öğrencilerin yüzde 58’i "aile", yüzde 11’i "arkadaşları", yüzde 7’si "öğretmenleri" işaret ederken, yüzde 22’si "kendim çözerim" dedi.

Şiddetin kaynağı

Öğrenciler, şiddetin kaynağı olarak aşağıdaki sebepleri görüyorlar: 

Televizyondaki film kahramanları gibi güçlü olma isteği (yüzde 58.6)

Aile içi eğitim yetersizliği (yüzde 54.3)

Acımasız insanların daha çok saygı görmesi (yüzde 50.8)

Okulda örnek alınan kişiler (yüzde 45.5)

Mahallede örnek alınan kişiler (yüzde 43.3)

Şiddet için "yerine göre doğrudur" denilmesi (yüzde 42.3)

Suç karşılığı verilen cezaların caydırıcı olmaması (yüzde 40.7)

Anne ve babanın yanlış öğütleri (yüzde 37.9)

Yeterince güvenliğin sağlanamaması (yüzde 37.7)

Ailenin çocuklarını sevmemesi (yüzde 33.4)

Ailenin maddi durumunun zayıf olması (yüzde 24.6)

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs