En Sıcak Konular

Demokrat Parti'ye işadamı başkan adayı!

9 Aralık 2008 13:48 tsi
Demokrat Parti'ye işadamı başkan adayı!

Kamuoyunda DSP ve SP’den ataklar gündemi meşgul ederken, Anavatan ve DP’de sessizlik hakim. Ama DP'ye sürpriz bir başkan adayı var!

Kamuoyunda DSP ve SP’den ataklar gündemi meşgul ederken, Anavatan ve DP’de sessizlik hakim.
Diyeceksiniz ki, “Bu partiler varlık gösterebilir mi?” Eğer bir genel seçim söz konusu olsaydı bu soru çok daha kesinlik taşıyabilirdi. Ancak yerel seçimlerde “iyi aday“ faktörü umut olabiliyor.

Anavatan’ın belediye başkan adayları, İstanbul’da güçlü oldukları ilçelerde, AKP’li olmayan kesimlerin oyuna talipler. Adaylıklarını açıklıyorlar, bayram lokumu dağıtıyorlar!

İstanbul, Ankara ve İzmir’de DP’nin sesi çıkmıyor. Anadolu’yu dolaşan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun, kırsaldaki adımlar önemli olabilir. DP’de iki önemli iddia ortaya çıktı. Birisi Soylu’dan geldi: “Oy oranım yüzde 5.4’ün altında kalırsa, giderim.” İkincisi ise savunma sanayi, medya, turizm ve enerji alanlarında yatırımları bulunan FB’li işadamı Sadettin Saran’dan geldi: “DP genel başkanlığına talibim!”

Kırıkkale’de çalışıyor

Saran’ı bundan yaklaşık bir yıl önce iş yerinde ziyaret etmiştim. Nail Keçili’nin sahibi olduğu Cen Ajans’ın binasını satın almıştı. Minimalist tarzda dekore edilmiş, doğaya dönük mimarisiyle aydınlık bir ofisti. İş dünyasındaki gelişmeleri konuştuk. “Kendine güvenen” sade bir hali vardı. İlk kez karşılaşmamıza rağmen açık sözlü olmaya gayret ediyordu.

Bu görüşmeden sonra Saran Holding ile ilgili bilgiler almaya devam ettim.

Memleketi Kırıkkale’de babası “Özbek Saran”, annesi “Geraldine Saran” adına ilkokul, kızı “Lal Saran” adına da anaokulu yaptırmıştı. Saran, babaannesi “Naciye Pehlivanlı Saran” adına yapırdığı liseyi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın da katılımı ile 17 Kasım’da açarken, nişanlısı Hülya Avşar da yanındaydı.

Saran, son 8 yıldır Kırıkkale’de sünnet ve çocuk şenlikleri de düzenliyor, ailesinin siyasi bağlarını koparmıyordu.

Amerika’da lobi yaptı

Saran, ABD seçimleriyle yakından ilgilendi. ABD’de demokratları yakından izleyen Saran, liderlik yarışı sırasında Hillary Clinton ve Barack Obama ile görüştü. Ermeni tasarısını desteklememeleri yolunda lobi yaptı.

Saran’ın iş portföyünde ABD’li şirketler ağırlıkta. Türkiye’deki F-16’ların güncellemesini yapan Saran’ın, Amerikan dev film şirketlerinden Warner Bros ile de uzun dönemli anlaşmaları bulunuyor.
Saran, Türkiye’de politikaya ilgisini bundan yaklaşık bir yıl önce Manisa’nın Kula ilçesine yaptığı bir ziyarette dile getirmişti.

DYP’nin eski Manisa milletvekili emekli subay Tevfik Diker ile birlikte Kula’da 80.yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yaptığı ziyaret sırasında, kendisini karşılayan okul arkadaşı ve CHP İlçe Başkanı Halil Eryılmaz’a “DP’de siyaset yapacağım” demişti.

Saran’ın ikinci siyasi çıkışı ise Soylu’nun Kasım kongresinden önce kendisine yaptığı ziyaret ile kamuoyuna yansıdı. Saran’ın bu görüşmede, “Genel Başkan olarak gelirim” yanıtını verdiğini, Nazlı Ilıcak yazmıştı.

Güniz Sokak’tan geçti

Diker, “Pehlivanlı ailesinde siyasetçiler var, (1994 yılında arabasında öldürülen ANAP milletvekili Alparslan Pehlivanlı) babası Özbek Saran Kızılay eski başkanvekiliydi, Tekel genel müdürlüğü yaptı. Saran’ın Amerikalı dostlarını 1990 yılında Süleyman Demirel’in Güniz Sokak’taki evine götürdüğüne şahit oldum. 22 Temmuz seçimlerinden önce de D(Y)P Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın milletvekilliği teklif ettiğini biliyorum” diyor.

Saran, bir partinin “genel başkanlığına“ talip olduğunu ilan eden belki de ilk işadamı!

DP’ye ilginin sürmesi açısından Saran’ın durumu dikkat çekebilir; ancak bugün için asıl Soylu’nun oyunu hangi projelerle yüzde 5.4’ün üzerine taşıyacağı merak edilecektir.


Serpil Yılmaz  / Hürriyet

 



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs