En Sıcak Konular

Elbiseleriniz ne kadar sağlıklı?

0 0 0000 00:00 tsi
Elbiseleriniz ne kadar sağlıklı? Giyim kuşamda model, renk, dikiş gibi detaylardan daha önemli, ama bir o kadar da ihmal edilmiş bir konu var. En büyük alanlı organımızı, derimizi sardığımız kumaşın ne kadar sağlıklı olduğu... İşte sağlıklı bir hammaddenin hikayesi...

Ne verirlerse yerim ya da ne yakışırsa giyerim mantığı artık geride kaldı. Sağlıklı yaşamanın yolu, doğal yani organik yeme, içme ve giyinmeden geçiyor. Avrupa’da ve Amerika’da birçok vitrini süsleyen yumuşacık, rengârenk kazaklar, kot pantolonlar, tişörtler bambudan, ısırgan otundan ve soya fasulyesinden üretiliyor. Birkaç yıl önce gıdada başlayan “ekolojik” trend, tekstile de yansıdı. Doğal ortamlarda yetişmiş, hiçbir kimyevi maddeye maruz kalmamış sağlıklı hammaddeden iplik ve kumaş üretilmeye başlandı.
Avrupa’da ve özellikle de Amerika’da organik tekstile büyük önem veriliyor. Büyük markalar organik kumaşlar kullanmayı tercih ediyor. Üstelik Türkiye organik kumaş ve iplik üretiminde dünyanın en büyük üreticisi. Türkiye’de büyük tekstil firmalarının hemen hemen hepsi organik üretim yapıyor ve dünyaca ünlü markalara satıyor. Benetton, Mavi, Levi’s, Zara, Marks&Spencer, Nike organik kumaşlarını Türkiye’den alıyor.

Türkiye’de ilk defa sertifikalı organik pamuk iplik üretimine başlayan Topkapı İplik’in Dış Satış Müdürü Kaan Erman, organik kıyafet üretiminin ilk olarak çocuk giyiminde başladığını söylüyor. Daha sonra kadın giyiminde yaygınlaşan organik üretim şimdi de erkek giyiminde tercih edilmeye başlanmış. Gelir seviyesi arttıkça daha sağlıklı ve doğal beslenmek isteniyor. İşte bu sebeple artık Avrupa’da ve Amerika’daki mağazaların birçoğunda organik kıyafet reyonları var. Ancak organik ürünler normalden yüzde 30 ila yüzde 50 oranında daha pahalı.

Türkiye organik tekstilde dünya devi ama Türkiye’de organik kıyafet satışı çok az. Ama bazı markalar üretime başladılar. Motif Triko’nun bu sezon ürünleri arasında organik triko var. Fakat doğallığa geri dönülmesi, organik tekstille insanların bilinçlenmesi sevindirici bir gelişme olarak yorumlanıyor. Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Victor Ananias bugün kullandığımız birçok ürünün sentetik olduğunu ve bunlardan kaçınmanın neredeyse imkansız olduğunu vurguluyor. Ancak Ananias yine de umutlu.

Yeşim Tekstil’in üretim ve Ar-Ge müdürü Mustafa Demiralay, giyimi rahat ve anti bakteriyel olduğu için organik ürünlere ilginin her geçen gün arttığını söylüyor. Fakat normal ürünlere göre daha pahalı olduğu için tüketiciler organik kıyafetleri almakta biraz çekingen davranıyor.

Pazar, 2010 yılında 2 milyar dolara ulaşacak

Organik pamuk pazarı her geçen gün biraz daha büyüyor. Bu sektörün pazardaki payı 1 milyar dolara yaklaştı. Pazarın 2010 yılında 2 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Dünyada yetiştirilen pamuğun yaklaşık yüzde 2’ye yakını organik. Nike, Timberland, Marks&Spencer, Ikea, Wall-Mart gibi büyük pamuk alım grupları bu oranı 2013’e kadar %10’a çıkarmayı hedefliyor. 2004 rakamlarına göre Türkiye, dünyadaki organik pamuğun yarısına yakınını üretmekte. Buna göre önümüzdeki on yılda on kat artacak olan bu pazarda Türkiye en büyük payı alma potansiyeline sahip.

Organik ürünler maliyetli ancak sağlıklı

Ortadoğu Tekstil’den Serdar Alsan ise şunları söylüyor: “Organik giyim daha çok çocuk kıyafetlerinde kullanılıyordu ama artık erkek ve bayan giyiminde de yaygın. Biz organik pamuğu alıyoruz ve ondan iplik-kumaş üretiyoruz. Organik olması; pamuğun yetiştirilmesi aşamasında kimyasallar kullanılmaması anlamına geliyor. Daha sonra boyanmasında ve yıkanmasında mecburen kimyasallar kullanılıyor. Pamuğun yetiştirilmesinden işlenmesine ve boyanmasına kadar her aşamasının organik olması maliyeti yüksek bir üretim süreci. Bu şekilde dünyada çok az üretim yapılıyor. Nike ve Adidas’ın bazı spor kıyafetlerinde kullanılıyor. Ama günlük giyimde sadece pamuğun yetiştirilme aşaması organik oluyor.”

En büyük organik pamuk üreticiyiz ama biz giymiyoruz

Topkapı İplik’ten Kaan Erman ülkemizde organik tekstilin tanınmadığını belirtiyor: “Avrupa’da organik giyim yükselen bir trend. Büyük firmalar artık organik üretime yöneldi. Günlük üretimimizin yüzde 25’i organik. Avrupa’nın ilk 5 markasına organik satış yapıyoruz. Dünyanın en büyük organik pamuk üreticisiyiz ama Türkiye’de organik giyim yaygın değil. Hiçbir mağazada organik kıyafet reyonu yok mesela. Avrupa’da mağazaların büyük çoğunluğunda organik kıyafet reyonu var. Talep olmayınca arz da olmuyor. Türkiye’nin bir numara olduğu üretimde halkı bilinçsiz. “

Kaynak: Zaman



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,675 µs