En Sıcak Konular

Dünya hükümetine doğru mu?

9 Aralık 2008 12:28 tsi
Dünya hükümetine doğru mu?
İşte Batı ülkelerinde başlayan tartışma...

Tarihçi Blainey'in 'dünya hükümeti, önümüzdeki bir ya da iki yüzyılda gerçekleşebilecek bir şey' sözü gerçek mi olacak? Batı ülkeleri son günlerde bu konuyu tartışmaya başladı.

Financial Times gazetesinin yazalarından Gideon Rachman da köşesinde, "hayatımda ilk kez, bir dünya hükümeti kurulmasının mümkün olduğunu düşünüyorum" diyerek, yazısında bu dünya hükümetinin nasıl olması gerektiğini açıkladı.

“Bir ‘dünya hükümeti’ hükümetler arası işbirliğinden çok daha öte bir şey olmalı. Devletlerin sahip olduğuna benzer özellikleri olmalı ve bir dizi yasayla desteklenmeli. Avrupa Birliği 27 ülke için bir kıta hükümeti kurmuş durumda. Yüksek mahkemesi, para birimi, binlerce sayfalık yasaları, geniş bir memur ağı ve asker sevketme yetkisi var.” diyen Rachman, bu önerinin gerçekleşmesinin neden şimdi daha mümkün olduğunu ise üç sebebe bağlıyor.

'Ulus devletler uluslararası sorunlarla karşı karşıya'

“Birincisi, ulus devletlerin karşı karşıya olduğu birçok önemli sorunun uluslararası nitelikte sorunlar olduğu daha belirgin bir şekilde açığa çıkıyor. Küresel Isınma, küresel finans krizi ve "teröre karşı küresel mücadele" bu sorunlardan bazıları.

“İkinci neden ise, bunun gerçekleşebilir olması. Ulaşım ve iletişimde yapılan devrimler dünyayı daha küçük bir yer haline getirdi. Buradan yola çıkan Avustralyalı tarihçi Geoffrey Blainey de "İnsanlık tarihinde ilk kez, belirli bir dünya hükümeti mümkün bir şey haline geldi" diye yazdı.

'Son kriz süreci hızlandırabilir'

“Tarihçi Blainey'in "dünya hükümeti"ni önümüzdeki bir ya da iki yüzyılda gerçekleşebilecek bir şey olarak tasarladığını aktaran Rachman, son dönemde yaşanan gelişmelerin süreci hızlandırabileceğini savunuyor.

“Dünya'daki siyasi atmosferde yaşanan değişimler "küresel bir yönetimin" daha çabuk gerçekleşmesini sağlayabilir. Finans krizi ve iklim değişimi, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi, geleneksel olarak ulusal egemenlik fikrini savunan devletleri bile küresel çözümler bulmaya itiyor.”

timeturk



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs