'Vicdani Red'i tartışıyor! | " /> 'Vicdani Red'i tartışıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Asker 'Vicdani Red'i tartışıyor!

7 Aralık 2008 10:30 tsi
Asker 'Vicdani Red'i tartışıyor! Türkiye’de gerginliklere de neden olan ‘vicdani ret’i askerler de tartışıyor.

TSK’nın dergisinde vicdani ret tartışması
Türkiye’de gerginliklere de neden olan ‘vicdani ret’i askerler de tartışıyor. TSK’nın resmi yayınlarından Stratejik Araştırmalar Dergisi’nde bir Kurmay Binbaşı ‘vicdani’ ret üzerine ayrıntılı bir makale yazdı.

VİCDANİ ret konusuna bugüne kadar hiç sıcak bakmayan ve tepkili olduğu bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ‘dan ilk kez bir yetkili Türkiye’de vicdani reddin nasıl olması gerektiğine dair yorum yaptı. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınlarından olan Stratejik Araştırmalar Dergisi’nde bir makale kaleme alan Mu. Kur. Bnb. Ersin Kaya, vicdani ret hakkının tanınması yönünde bir yasa çıkarılması halinde bu yasanın, ‘Avrupa Konseyinin tavsiye kararları da göz önüne alınarak sağlam temellere oturtulması ve yeni sorunları beraberinde getirmeyecek kadar kapsamlı hazırlanması gerekmektedir’ dedi.

AİHM KARARINA VURGU

GENELKURMAY’IN Ankara Basımevinde bastırılan derginin 2006’da çıkan eylül sayısında ‘Vicdani Ret Uygulaması ve Türkiye’ başlığıyla yayımlanan makaleyi Mu. Kur. Bnb. Ersin Kaya isimli askeri bir yetkili kaleme aldı. Kaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), vicdani retçi Osman Murat Ülke’ye ilişkin verdiği kararın kamuoyunda çok tartışma yaratması, askerlik yaşı da gelen yurttaşları bir beklentiye sokması üzerine makaleyi ele aldığını belirtiyor.

YASA KAPSAMLI OLMALI

TÜRKİYE’DE örf ve adetlerin hukukun yazılı olmayan kurallarından olduğunu belirten Mu. Kur. Bnb. Ersin Kaya, hukuk sisteminin de kendi kültüründen etkilendiğini yazdı. Kaya, makalesinde ‘Avrupa kültürü tarafından normal karşılanan vicdani reddin ‘askere gitmeyene kız verilmediği’, ‘ana sütünün helal edilmediği’ kültürümüze aykırılığı tartışma götürmez bir gerçektir’ ifadelerini kullandı. Stratejik Araştırmalar Dergisi’nde yayımlanan makalesinde Kaya, vicdani ret hakkının tanınması yönünde bir yasanın Avrupa Konseyinin tavsiye kararları da göz önüne alınarak, sağlam temellere oturtulmuş ve yeni sorunları beraberinde getirmeyecek kadar kapsamlı hazırlanması ele alınması gerektiğini savundu.

ViCDANi RET NEDiR?

Vicdanî ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda askerlik hizmetini reddetmesidir. Vicdanî ret, Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerce tanınan ‘askere gitmeyi reddetme’ hakkıdır. Bu hakkın uygulanması ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde vicdanî retçiler askerlik yapmak yerine, zorunlu olarak bir kamu hizmetinde görevlendirilmektedirler.

star



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs