En Sıcak Konular

Alevi dedelerinden hükümetin alevi açılımına yorum

6 Aralık 2008 16:57 tsi
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ile Alevi Kültür Dernekleri (ADV) tarafından, 29 Kasım'da Ankara'da düzenlenen "Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı"nın 2'incisi İstanbul'da yapıldı.

İstanbul ve Trakya bölgelerindeki Alevi dede ve babalarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, hükümetin "Alevi Açılımı"nın değerlendirildi. Alevi dedelerine maaş bağlanması konusunun ağırlıklı olarak tartışıldığı toplantıda Cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması gibi konularda da dedelerin görüşleri alındı.

"İÇİŞLERİMİZE KARIŞILMASINI İSTEMİYORUZ"

Saygı duruşuyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, toplantının amacını şöyle dile getirdi: "AKP hükümeti tarafından dillendirilen Alevi dedelerine maaş bağlanması ve Cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması konularını Cem halinde görüşeceğiz. Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir toplumun kendi din ve inançlarıyla ilgili ihtiyaçlarının yine kendileri tarafından karşılanması gerektiğine inananlardanız. Biz Alevi toplumu olarak içişlerimize karşılmasını istemiyoruz."

Geçmez, Alevilerin "tarif" edilmesine karşı olduklarını belirterek, "Siyasi partilerin, hükümetlerin Alevileri tarif etmelerine şiddetle karşıyız. bugün Türkiye'de böylesine çok çeşitli kültürlerin yok edilerek, tek kültürlülük haline getirilmesinin tek sebebi şeyhülislamlar ve siyasi aktörlerdir" dedi.

"MEKANSAL SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

ADV Genel Başkanı Tekin Özdil de, son dönemlerde Aleviler'in bir "hak arama mücadelesi" içinde olduklarını anlatarak, "Biz kendimizin bu ülke içerisinde, diğer inanç sahibi insanlardan birşeyler alınıp bize verilsin diye buralarda değiliz. Biliyorsunuz, bu ülkenin binbir çiçekli bahçesi tek çiçeğe dönüştürülmek için devlet tarafından sürekli bir asimilasyon ve tekçi bir anlayış dayatılmaktadır. Bu ülkede Keldaniler, Yezidiler, Süryaniler kalmadı" diye konuştu.

Özdil, varolan sorunun, Alevilik sorunu değil, Alevilerin sorunu olduğuna işaret ederek, "Cemevleriyle ilgili sorun inanç sorunu değil. Cemevlerinde nasıl ibadet edeceğimiz biliyoruz, hükümet bize gösteremez. Biz Cemevlerinin mekansal sorunlarının çözülmesini istiyoruz, yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. İnancımıza müdahale istemiyoruz. Ama şuanda hükümetin hedeflediği tam da burada bir tuzak var. Bizim sorunlarımızı çözmek yerine inançlarımızın kendisine müdahaleyi çok ustaca ve kurnazca yapmaya çalışıyorlar" dedi.

Toplantıda konuşan dedelerin bir kısmı "Alevi dedelerine maaş bağlanması"nı, "dedeliği" memuriyete dönüştüreceği düşüncesiyle olumsuz değerlendirirken, Kırklar Cemevi Dedesi Baki Güngör, köylerde Aleviliğin asimilasyona uğramaması için dedelere bağlanacak belli bir maaşla alevi dedelerinin Alevilik eğitimine katkıda bulunabileceği yönünde görüş bildirdi.

Milliyet



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs