dost olur mu? | " /> dost olur mu? | "/>

En Sıcak Konular

Dostum’dan dost olur mu?

6 Aralık 2008 15:21 tsi
Dostum’dan dost olur mu? Babacan, Afgan halkının mücadelesinde önemli rol üstlenen Dostum’un bir süre daha Türkiye'de kalacağını açıkladı. Ancak Dostum karanlık geçmişiyle soru işaretleri yaratıyor

Türkiye'ye getirilen eski Afganistan Genelkurmay Başkanı Özbek General Abdül Raşid Dostum'un bir süre daha ülkede kalacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Dostum'un Afgan halkının vermiş olduğu yoğun mücadele döneminde önemli bir rol üstlendiğini belirterek

"Kendisinin Afganistan'daki Türk soylu kardeşlerimizin güvenliği ve o bölgenin istikrarı için önemli katkıları olmuştur. Bir süre için Türkiye'de bulunacak" dedi.

Ölüm Konvoyu
Ancak Afganistan'da Amerikan işgalinin önemli müttefiklerinden biri olan General Dostum'un geçmişi tüyler ürpertici olaylarla dolu.

Srebrenica'dan sonra en büyük katliamı yaptığı iddia edilen Dostum'un Amerikan işgalinin başladığı 2001’de Kunduz, Mezar-ı Şerif, Cenk Kalesi ve Şibirgan Cezaevi ekseninde tüyler ürpertici cinayetlere imza attığı belirtiliyor.

2001 kasımında Dostum'un kontrolü altındaki birlikler tarafından kuşatılan Kunduz'da 8 bin kişi anlaşma ile teslim olmuştu.

Ancak savaş esiri oldukları halde bu insanlar uluslararası sözleşmelere göre muamele görmedi.

Teslim olan esirlerden 500'ü Cenk Kalesi'ne, 7 bin 500'ü Şibirgan Cezaevi'ne nakledildi.

Cenk Kalesi'ne gönderilenler gerçekliği hayli şüpheli bir isyan çıkardıkları gerekçesiyle katledildi. Sadece 86'sı hayatta kaldı.

Konteynırlara doldurularak Şibirgan'a gönderilen 7 bin 500 kişidense sadece 3 bin 15'i cezaevine ulaşmayı başardı. Diğerlerinin akıbeti ise asla kesinleşmedi.

Ta ki İrlandalı BBC yapımcısı Jamie Doran, 2002'de yaptığı "Afgan Katliamı: Ölüm Konvoyu" adlı belgeselle bu olaya ışık tutana dek.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre konteynırlara istif edilen bu insanların birçoğu havasızlıktan boğuldu, hava almak için bağıran esirler konteynırların içinde kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü.

Hayatta kalanlar susuzluktan ölmemek için birbirlerinin terini yalayarak hatta açık yaralarından akan kanlarını içerek hayatta kalmaya çalıştı.

150 Amerikan askeri tarafından kontrol edilen Şibirgan Cezaevi'ne ulaşan esirlerden birçoğu ağır şekilde dövüldü, işkence gördü, yüzlercesi çöle götürülüp ıssız bir yerde kurşuna dizildi ve toplu mezarlara gömüldü.

Hatta kimi görgü tanıklarına göre Amerikan askerleri bazı esirlerin boyunlarını kırdı, üzerlerine asit döktü.

Bir süre sonra Mezar-ı Şerif çevresindeki bölgelerde rüzgarın toprağı aşındırması, köpeklerin kazmasıyla toplu mezarlar ortaya çıktı.

Ancak BM soruşturma bile açmadı. Tüm bu olaylar General Dostum'un kontrolü altında gerçekleşti.

Taraf



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs