En Sıcak Konular

"Öneriler henüz açık değil"

0 0 0000 00:00 tsi
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye'nin önemli bir limanını Rum yönetimine açma konusundaki önerisinin ''henüz tamamiyle açık'' olmadığını belirtti. AB ülkeleri müzakerelerin kaç başlıkta durdurulacağını tartışıyor.

Barroso, dün Paris'te yaptığı açıklamada da, "Türkler, kimilerinin kaygılandığı gibi müzakereleri terketmedi ve genelde olumlu görünen bir jest yaptılar. Demek ki, Avrupa'nın mesajını anladılar" dedi.
 
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin önerileri üzerindeki görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ''AB Komisyonu’nun geçen hafta aldığı tavsiye kararı kabul edilemez" dedi.
 
Türkiye için Amerika Birleşik Devletleri de devrede. The Economist dergisine göre, ABD Başkanı George Bush, Türkiye'nin önerilerine destek amacıyla telefon diplomasisi yürütecek.
 
Türkiye için karar şekilleniyor

 
AB dışişleri bakanlarının 11 Aralık'taki Genel İşler Konseyi toplantısı öncesinde dönem başkanı Finlandiya da, Türkiye hakkında alınacak kararlar için önerilerini üye devletlere sundu.
 
Finlandiya'nın üye ülkelerin AB büyükelçilerine sunduğu taslakta, limanların açılmaması nedeniyle AB Komisyonu’nun 29 Kasım’da açıkladığı Türkiye hakkındaki önerilere ilişkin müzakerelerin durdurulacağı fasıl sayısının belirlenmesi isteniyor.
 
Yine AB Komisyonu'nun önerdiği şekilde müzakerelere açılması mümkün olan fasılların da Ek Protokol yükümlülükleri karşılanana dek geçici olarak kapatılmayacağı not edilen taslakta, Türkiye'nin taahhütlerini karşılayıp karşılamadığını izleme görevi AB Komisyonu’na veriliyor.
 
Taslakta ayrıca, müzakerelere açılmaya hazır fasılların bekletilmemesine vurgu yapılıyor.
 
Üye devletlerden gelen önerilerle dönem başkanı Finlandiya'nın hazırlayacağı nihai taslak, 11 Aralık’taki Genel İşler Konseyi’nde doğrudan dışişleri bakanlarına sunulacak.
 
Dışişleri bakanlarının Türkiye ile müzakereler konusunda uzlaşmaya varamaması durumunda karar 14 Aralık’taki AB Zirvesi’ne bırakılacak.
 
Papadopulos: “Türkiye AB’yi de işgal edemez”

 
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "Türkiye'nin AB'ye üye olabilmesi için Avrupa'nın kurallarına saygı duyması ve uygulaması gerektiğini" söyledi.
 
Yunanistan'ın Selanik kentine giden Rum lider, burada Türkiye'yi eleştirdi. Papadopulos, "Türkiye, 1974 yılında Kıbrıs'ı işgal ettiği gibi Avrupa Birliği'ni işgal edemeyeceğinin bilincine varmalı" ifadesini kullandı.
 
Ankara Brüksel’i dikkatle izliyor

 
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne 5 Aralık'ta iletttiği Kıbrıs önerilerinin Brüksel'de yarattığı hava Ankara'da memnuniyetle izleniyor. Yetkililer yakalanan pozitif dinamizmi liderler zirvesine kadar sürdürmek istediklerinin altını çiziyorlar.
 
Üst düzey yetkililer son Kıbrıs önerileri ile Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki devlet politikasının değişmediğini belirtirken, 24 Ocak'ta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı ile son önerilerin temel unsurlarının paralel olduğuna işaret ediyorlar.
 
Avrupa'dan yapılan 'öneriler yazılı hale gelsin' açıklamalarına rağmen Ankara'ya henüz doğrudan böyle bir talep iletilmedi.
 
Yetkililer beş aydır Kıbrıs konusunda girişimlerde bulunan Finlandiya'nın da yazılı bir öneri getirmediğine dikkat çekiyorlar. Ankara'ya göre yazılı metin sunulduğu takdirde Rum ve Yunan diplomatlar kelimeler üzerinde oynayarak süreci tıkayacaklar. Ankara öneriler bazında ortak bir zemin bulunmasının temel öncelik olduğu görüşünde.
 
Türkiye'nin öneri paketinin bir bütün olduğunu ve bir unsurunun çekilerek ayrılamayacağını vurgulayan kaynaklar, uzlaşma sağlandığı takdirde ilk önce kimin liman açacağı ya da hangi adımların atılacağı konularına girilebileceğini ifade ediyorlar. Eğer ortak zeminde buluşulursa kimin ilk adımı atacağının önemli olmadığı da belirtiliyor.
 
Türkiye'nin Kıbrıs önerisi
 
Türkiye, dün Avrupa Birliği'ne Kıbrıs konusunda 12 aylık geçici bir çözüm paketi önerdi. Pakete göre:


Türkiye bir limanını Rumlara açacak.

Gazimagosa Limanı KKTC yönetiminde uluslararası ticarete açılacak.

Türkiye bir havaalanını Rum uçaklarına açacak.

Ercan Havaalanı uluslararası sivil uçuşlara açılacak. 
 
Türkiye Avrupa Birliği'nden 12 ayda sona erecek kapsamlı çözüm süreci için de adadaki iki lidere, Papadopulos ve Talat'a çağrıda bulunmasını istiyor.
 
Ancak çözüm zemininin yine BM çatısı altında kalması, AB'nin de bu sürece destek vermesi gerektiği birkez daha vurgulandı.
 
Kağıda geçirilmeyen öneriler Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomuoja 'ya sözlü olarak iletildi.
 
Türkiye 15 Aralık'ta yayınlanacak AB dönem başkanlığı açıklamasında, çözüm paketine atıfta bulunulduğu takdirde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğini Finlandiya'ya iletti.

CNNTurk



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,928 µs