En Sıcak Konular

Gelen bilgi Büyükanıt’a iletilmemiş!

0 0 0000 00:00 tsi
Gelen bilgi Büyükanıt’a iletilmemiş! Türkiye’nin iki limanı, karşılıklı olarak Rumlara açacağını bildirmesi üzerine Büyükanıt “Televizyondan öğrendim, görüşümüzü alabilirlerdi” diye sitem etmişti. Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre Genelkurmay bilgilendirilmiş. Ancak o bi

Türkiye ve AB iki gün önce Türkiye’nin ortaya attığı öneriyi konuşuyor. Türkiye Kıbrıs’taki Ercan havaalanı ve bir deniz limanının açılması karşılığında Rumlara Türkiye’den birer adet hava ve deniz limanını açacağını duyurmuştu. Bu öneri Türkiye’nin pozisyonundan saptığı anlamına gelmiyor. Zira biraz yukardan bakıldığında Türkiye’nin eskiden söylediğini somutlamış olduğu görülecektir. Daha önce “izolasyonlar kalksın, limanları açalım” diyen Türkiye, bir anlamda izolasyonların kalkması şeklinde algılanabilecek bir öneriyi, yani Ercan havaalanının uluslararası uçuşlara açılmasını istiyor.

Büyükanıt'ın sitemi

Ancak bu öneri ciddi tartışmalar doğurdu. Hükümet Kıbrıs ile ilgili önemli bir politika değişikliğine mi gidiyor? Bu soru en çok sorulanlardan. Hatta bu öneriyi benzer şekilde anlayan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt dahi dün sitem etmişti. Büyükanıt bir şeyin altını kuvvetle çizmişti: “Elbette devleti biz yönetmiyoruz.” Ancak Büyükanıt haklı bir şekilde şu serzenişi dile getirmişti: “Ancak adada 40 bin askeri olan bir kurumdan böylesine önemli bir kararda görüş alınmaz mı? Görüşümüzü alıp dinlemeyebilirlerdi, ancak görüşümüz alınmalıydı.”

Genelkurmay bilgilendirilmiş

Büyükanıt Paşa oldukça haklı. Böylesi önemli bir konuda ki bu ulusal güvenlik ile doğrudan bağlantılı, askere bilgi vermemek büyük talihsizlik olurdu.
Ancak bugün ortaya atılan bir iddia kafaları karıştırdı. Gazetelerin manşetten verdiği habere göre, Genelkurmay bilgilendirilmişti. İddiaya göre Dışişleri Bakanlığı "Halef Selef" müsteşarları, yani eski Müsteşar Ali Tuygan ve görevi bugünlerde devralan yeni Müsteşar Ertuğrul Apakan geçtiğimiz salı akşamı Genelkurmay'a gittiler. Kıbrıs konusunda Dışişleri'ndeki bir numaralı isim olarak bilinen müsteşar Apakan ve eski müsteşar Tuygan, Genelkurmay Karargahı'nda Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'la bir araya geldiler. Hürriyet ve Sabah gazetelerinin haberine göre iki büyükelçi de Orgeneral Saygun’a Türkiye’nin yeni açılımıyla ilgili bilgi verirken, bunun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından 24 Ocak 2006 tarihinde açıklanan Kıbrıs Eylem Planı ile uyumlu bir girişim olduğunu ve kesinlikle yazılı bir metin verilmeyeceğini söylediler.

Üç ihtimal

Peki, bu iddia doğruysa neden Genelkurmay Başkanı Büyükanıt “televizyondan öğrendim” dedi. Burada üç ihtimal var. 1) Bu iddia doğru değil, yani gerçekten Genelkurmay bilgilendirilmedi. 2) Genelkurmay bilgilendirildi, ancak Büyükanıt oluşan durumun kendilerine verilen bilgiden farklı olduğunu sandı ve Türkiye’nin yazılı bir belge vererek taahhüt altına girmiş olduğu endişesine kapıldı. 3) Bilgi Genelkurmay’a gitti, ancak Büyükanıt’a ulaşmadı.

Bu ilk değil!

Bu ihtimallerin hepsi gerçekleşmiş olabilir. Ancak Genelkurmay Başkanı sık sık yanlış bilgilendiriliyor. Bu ilk değil. Bunun ilk örneği Harp Akademileri’nin açılış töreninde yapılan konuşmanın TESEV ile ilgili olan kısmıydı. TESEV’in yetkilileri konuşmanın maddi hatalar içerdiğini belirtmişti. İkinci örnek ise Büyükanıt Paşa’nın “Asker benim dönemimde konuşamaz” diyen Ağar’a gösterdiği tepkiydi. Genelkurmay’ın danışman kadrosu Büyükanıt Paşa’yı doğru bir şekilde yönlendirmemiş, Büyükanıt Paşa Ağar’ı özellikle de “dağdakiler ovaya insin” sözleri yüzünden eleştirince, “muhalefete cevap veriyor, siyasete karışıyor” diye tepki çekmişti.

iyibilgi.com



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,163 µs