'Ölüm kuyuları' ortaya çıkıyor! | " /> 'Ölüm kuyuları' ortaya çıkıyor! | "/>

En Sıcak Konular

'Ölüm kuyuları' ortaya çıkıyor!

6 Aralık 2008 08:58 tsi
'Ölüm kuyuları' ortaya çıkıyor! 2004’te Silopi-Cizre yolunda bir kuyuda iskeletler bulunmasının ardından Mardin’deki bir kuyuda da iki iskelet çıktı.

OHAL döneminin yüzlerce faili meçhul cinayetine sırdaşlık eden kuyular, aradan geçen 15 yılın ardından artık gizlerini taşıyamaz halde, çürümüş iskeletleri ikişer, üçer dışarı kusuyor. İlk iskeletler, Silopi-Cizre yolundaki bir kuyuda 2004 yılında bulundu. Şırnak Barosu işin peşini bırakmadı. İskeletlerin kime ait olduğunu belirlemeye çalıştı, başaramadı. Şimdi BOTAŞ tesislerinin yakınlarındaki dört kuyunun daha faili meçhul cinayet kurbanlarına mezar olduğu inancıyla savcılığı harekete geçirmeye çalışıyor. Mardin’in Katarlı köyünde de bir kuyudaki iki iskelet yakın zamanda gün ışığına çıktı. Kayıp aileleri, sevdikleri için hiç değilse bir mezar dilerken soru şu: Arjantin’de cunta yıllarında gözaltındakilerin uçaklarla okyanusa atılması gibi, Türkiye’de de gözaltında kaybedilenler kuyulara mı gömüldü?

Betonla kapatılmış kuyu

Silopi-Cizre yolundaki bir kuyuda üç iskelet bulunmasıyla başlayan “gözaltında kaybedilenlerin kör kuyulara gömüldüğü” iddiaları, Mardin’in Katarlı köyünde ağzı betonla kapatılmış bir kuyuda iki iskelet daha bulunmasıyla yeniden gündeme geldi. Bu kuyuyla ilgili Mardin İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu şu bilgileri verdi: “Kızıltepe Kengelli köyünde yaşayan Fatma Tunç, 2004’te  İHD’ye başvurdu. Eşi Yusuf Tunç’un 1994’te silahlı ve tanımadığı kişilerle evinden alındığını, bir daha kendisinden haber alamadığını söyledi. Hukuki yardım talep ediyordu. 2008’e kadar çeşitli defalar savcılığa suç duyurusunda bulunulsa da herhangi bir gelişme olmadı. Fatma Tunç bu yılın ağustos ayında yeniden derneğimize geldi ve eşinin Kızıltepe Katarlı köyünde bir kuyuda bulunabileceği yönünde bir takım iddialar duyduğunu belirterek, araştırmamızı istedi. Yusuf Tunç’un kaybolduğu köyle Katarlı köyünün arası yaklaşık 20 kilometredir. Savcılığa müracaat ettik ve kuyunun açılmasını istedik. Savcılık bu talebimizi kabul edince de köye gittik. Ağzı otomobil lastiğinden daha büyük bir lastikle kapatılmış üzerine beton dökülmüş bir kuyuydu bu. Sabah 09.00’dan gece 00.30’a kadar kadar çalışıldı. 14 - 15 metre derinliğinde bir kuyuydu. Dibine doğru baktığımızda insan silüeti gördük. Beş altı metre derinlikteki oyukta ilk iskelete ulaşıldı.  İşçi, biraz daha inince ikinci iskeleti buldu. İkisinin de üzerinde giysileri vardı. Aynı yerde içinde kimyasal madde olduğunu tahmin ettiğimiz bidonlar bulundu.”

Köyün korkunç sırrı

Katarlı köyünün 1993’te boşaltılıp askeri yasak bölge ilan edildiğini belirten Kuzu, 1995’te köylülerin geri döndüklerinde daha önce su çektikleri kuyunun kapalı olduğunu gördüklerini söyledi. Kuzu, köylülerin anlatımlarını, “Kuyunun etrafında kan izleri görmüşler. Hatta içinde ceset olabileceğini düşünseler de seslerini çıkarmamışlar” diye özetledi.

17 aile başvurdu

İskeletlerin İstanbul Adli Tıp Morg İhtisas Dairesine gönderildiğini belirten Kuzu, “Yüzlendirme çalışması yapılacak. Mardin ve çevresinde 100’e yakın kişi kaybedildi. Şimdiden 17 aile başvurdu” dedi.
Mardin’de bir kuyunun içinde iki iskelet bulunması, bölgedeki baroları harekete geçirdi. Şırnak Barosu avukatlarından Cihan Güçlük, “Abdülkadir Aygan ve diğer itirafçıların ifadelerinde gözaltına alınanların kuyulara atıldığı geçiyor. Yıllardır bu yönde çalışılyor” dedi. Mardin’deki kuyu açanlar arasında olan Şırnak Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Veysel Vesek de, “Tuncay Güney’in BOTAŞ tesislerinde cesetler olduğuna dair ifadesinin çıkmasının ardından bunun ihbar kabul edilmesi için savcılıklara başvurduk. İtirafçı Adil Timurtaş’ın Ergenekon sanıklarından emekli Albay Arif Doğan tarafından BOTAŞ’ta işe yerleştirildiği iddiaları var. Eski İdil Savcısı İlhan Cihaner ilk kez faili meçhuller konusunda Silopi’de Albay olarak görev yapan Arif Doğan hakkında soruşturma başlatmıştı. Faili meçhul cinayetlerle Ergenekon’un yakın bağlantı içinde olduğunu düşünüyoruz.”

Radikal



Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs