sizde de var! | " /> sizde de var! | "/>

En Sıcak Konular

Bizde varsa sizde de var!

6 Aralık 2008 08:54 tsi
Bizde varsa sizde de var! Cemil Çiçek İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü bakın nasıl şaşırttı!

80 ülkede örgütlü olan New York merkezli İnsan Hakları İzleme Özgütü, Türkiye’de 2007 başından beri polis şiddeti ve işkence uygulamalarında artış olduğunu  ve ‘cezasızlık kültürü’nün devam ettiğini savundu.
Türkiye’de 2007 başından beri gerçekleşen 28 ayrı vakanın belgelendiği ‘Adalete Karşı Safları Sıklaştırmak: Türkiye ’de Polis Şiddetiyle Mücadele Önündeki Engeller’ başlıklı raporun sunumunu örgüt başkanı Kenneth Roth ve araştırmacı Emma Sinclair Webb yaptı. Taksim Hill Otel’deki toplantıya, görüşmecilerden polis kurşunuyla ölen Baran Tursun’un babası, polis şiddetiyle ölen Feyzullah Ete ile Hrant Dink’i anma gününde polis kurşunuyla yaralanan Kemalettin Rıdvan Yalın da katıldı.

Cezasızlık kültürü

Toplantıda konuşan Roth, polis şiddetinin artmasının en büyük nedenlerinin Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu (PVSK) ile Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişiklikler olduğunu vurgulayarak, “Şikâyette bulunulan polis birimi, kendi kendisini denetlemekle görevlendiriliyor. Bunun için bağımsız birim kurulmalı. Ancak gerçek bir hesap verebilirlik sistemi, cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilir” dedi.

Çiçek: Seninki benden kara

Konuyla ilgili görüştükleri Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in ‘hiçbir sorun olmadığını’ söylediğini, Avrupa’daki hak ihlallerini örnek verip ihlalleri haklı göstermeye çalıştığını öne süren Roth, “Hayal kırıklığına uğradık. Mesele bir ülkenin diğerinden iyi durumda olması değil, tüm ülkelerin uluslararası standartlara uyması” diye konuştu.
Dergi dağıtırken vurulup felç kalan Ferhat Gerçek, gözaltında ölen Festus Okey, kimlik kontrollerinde dayak yiyen avukat Muammer Öz ve Esmeray gibi birçok örneğin detaylarıyla yer aldığı raporda özetle şu görüşler yer aldı:

* Polisin yetkilileri ve güç kullanımıyla ilgili değiştirilmiş yasaların uygulanma biçimleri endişe verici. Ölümcül güç kullanımı hayat kurtarmak için uygulanacak son çaredir. Bu evrensel ilke Türk yasalarında yok. 

* Haziran 2008’den bugüne Ankara, İstanbul, Adana, Bursa ve Antalya gibi illerde polisin silah kullandığı çok sayıda olay meydana geldi. Bunların yedisi ölümle sonuçlandı.

* Polis delilleri yok veya tahrif ederek, sahte delil üreterek soruşturmalara müdahale ediyor. Savcılık soruşturmaları aylarca, yıllarca sürebiliyor. Davalar yıllar sürüyor. Mahkûmiyet kararı az, hapis cezası nadiren veriliyor.

* Kötü muamele ve işkence çoğu sokakta, ekip otolarında, kamera ve tanık görüş alanlarının dışında, gerçekleşiyor.

Hükümete öneriler
Raporda hükümete yapılan öneriler şöyle: PVSK’nın nasıl uygulandığını izleyecek ve değerlendirecek bağımsız bir ‘polis şikâyet birimi’ kurulmalı. Polislerden arama ve kimlik kontrolü sırasında adlarını ve sicil numaralarını, durdurma sebepleri ve durdurma -aramanın nasıl sonuçlandığını açıklayan bir form vermeleri istenmeli. Polis karakollarında görüntü kaydının kesintisiz ve üzerinde oynanmaya olanak vermeyecek özellikte yapılmalı. Ölümcül güç kullanımının sınırları net çizilmeli.”

Radikal



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs