Azeri-Ermeni barışı için önemli adım | " /> Azeri-Ermeni barışı için önemli adım | "/>

En Sıcak Konular

Azeri-Ermeni barışı için önemli adım

6 Aralık 2008 08:03 tsi
Azeri-Ermeni barışı için önemli adım Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ meselesinde uzun süreden beri devam eden çalışmalar artık daha somut hale geliyor. Taraflar "barış anlaşması taslağı üzerinde çalışmaya başlayabilecekleri" konusunda uzlaştı.

 Zaman'a bilgi veren üst düzey bir kaynak, "sürecin artık çok daha hızlı ilerleyeceğini" söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Minsk Grubu çerçevesinde devam eden diplomasi trafiğinin artık daha somut hale geldiğini ve taslak üzerinde çalışmaların başlayacağını duyurdu. Babacan, Ankara-Erivan ile Ermenistan-Azerbaycan arasında ilişkilerin normalleşmesi için "işlerin iyi yolda ilerlediğini" kaydetti.

Ali Babacan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na geldiği Helsinki'de temaslarına ilişkin soruları cevaplandırdı. ABD, Rusya ve Fransa'dan temsilcilerle Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının katılımıyla Minsk Grubu'nun Karabağ sorununu ele aldığını belirten Babacan şöyle konuştu: "Bu toplantılar oldukça olumlu geçti.

Toplantıların sonunda özellikle Yukarı Karabağ meselesiyle ilgili artık barış anlaşması taslağı üzerinde çalışılabileceği fikri oluştu. Bu önemli bir gelişme oldu. Yukarı Karabağ konusunda somut gelişmeler bu toplantının marjında yaşandı." Babacan bundan sonraki sürecin taslak çalışmaları üzerinde yürüyeceğine işaret etti. Kaynaklar, güvenlik, mültecilerin durumu ve garantörlük şartlarının müzakere edilecek en önemli hususlar olduğunu belirtti. Babacan özellikle Yukarı Karabağ konusu ve işgal altındaki yedi bölge konusunun oldukça karmaşık ve çok boyutlu bir konu olduğunu belirterek tüm detayların ele alındığını bildirdi. Babacan, "Hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçte işler iyi gidiyor diyebilirim. Azerbaycan'dan ve Erivan'dan aldığım sinyaller de bu yönde." diye konuştu.

Toplantı süresi yetmeyince Nalbandyan'la yeniden buluştu

Bakan Babacan'ın önceki gün Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'la iki kez görüştüğü ortaya çıktı. İki bakanın görüşmesi yarım saat olarak planlanmıştı. Konular bitmeyince iki bakan salondan çıktıktan sonra ayaküstü görüşmeye devam etti. On dakika süren bu sohbetten sonra diplomatların uyarısı üzerine Babacan, Ermeni mevkidaşından müsaade isteyerek diğer buluşmaya katılmıştı. Babacan ile Nalbandyan'ın aynı gün akşam saatlerinde yeniden bir araya geldiği öğrenildi.

Erdoğan ve Gül, Brüksel yolcusu

AB yetkilileri Ankara'ya reform sürecinin yavaşladığı yönünde sürekli eleştirilerde bulunurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yakın zamanda Brüksel'e çıkarma yapacak. Bakan Babacan bu konudaki soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın ziyareti için birkaç alternatif üzerinde çalışıldığını, yakın bir zamanda bunun gerçekleşeceğini dile getirdi. Abdullah Gül'ün de daha sonra Brüksel'i ziyaret edeceği öğrenildi.

Zaman



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs