En Sıcak Konular

TOBB'tan 3 Cumhurbaşkanına brifing

5 Aralık 2008 20:22 tsi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, cumhurbaşkanlarına 3 ülkenin işadamlarının 3. İstanbul Forumu sonunda aldığı kararları aktardı. Kararların ayrıntısı yatırım ağrlıklı:

Türkiye, Afganistan ve Pakistan iş adamlarının katıldığı 3. İstanbul Forumunda, bir önceki toplantıda üzerinde karar kılınan 3 öncelikli odak noktasını bir adım daha öteye taşımak amacıyla Afganistan ve Pakistan'da belirlenecek alanlarda sanayi bölgeleri kurulmasına yönelik projeler için girişimlerde bulunulmasına karar verildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu temsilcileriyle yaptıkları ''3. Afganistan, Pakistan ve Türkiye Arasında Ekonomik İşbirliği İçin İstanbul Forumu'' sonunda aldıkları 12 maddeden oluşan kararları, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'ye aktardı.

İş adamlarının aldığı ortak kararlara göre, Türkiye'nin katkılarıyla Afganistan ve Pakistan'da özel sektörün geliştirilmesi için hayata geçirilebilecek bölgesel kalkınma projelerine odaklanan forumda, üçlü iktisadi ilişkileri geliştirme potansiyeline sahip pilot projeler tartışıldı. Forumda, 3 ülkenin iş dünyaları arasındaki diyalog mekanizmasının önemi vurgulandı, bölgede küçük ama pratik ve önemli adımlar atmanın gerekliliği dile getirildi.

Bu yılın Ocak ayında gerçekleşen ikinci toplantıda üzerinde karar kılınan 3 öncelikli odak noktasını bir adım daha öteye taşımak amacıyla Afganistan ve Pakistan'da belirlenecek alanlarda sanayi bölgeleri kurulmasına yönelik projeler için girişimlerde bulunmasına karar verildi. Somut projeler belirlenirken, ele alınması gereken en önemli 2 konunun, bölge ve sektör seçimi olduğu vurgulandı. Bölge seçiminin, mal geçişi kolaylığı, bölgenin fiziki özellikleri, enerji kaynakları, bölgedeki iktisadi faaliyetlerin niteliği ve sektörlerin birbirini tamamlayıcı unsurları dikkate alınarak yapılacağı karara bağlandı.

Forumda, Afganistan ve Pakistan'daki yerel iktisadi aktiviteleri, hem birbirlerine, hem de yerel ve global değer zincirlerine bağlamayı sağlayacak somut projeler üzerine odaklanılmasına karar verildi. İki ülkedeki yerel değer zincirlerindeki iktisadi açıdan birbirini tamamlayıcı unsurları geliştirerek sinerji yaratmanın önemi üzerinde duruldu.

Değer zincirleri analizleri ve özel sektör geliştirme projeleriyle ilgili çalışmalar yapmak üzere TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde kurulması öngörülen Ekonomik Kalkınma Enstitüsü, forum üyeleri tarafından son derece olumlu karşılandı.

Forumdaki tartışmalar sonucunda, söz konusu projeler için yiyecek (kuru ve taze meyve, kuru yemiş, un), halı ve mobilya alt sektörleri belirlendi.

Başlangıç aşamasında değer zinciri analizlerinin, bu alt sektörleri karşılayacak biçimde yapılmasına karar verildi. Bir sonraki forum toplantısına kadarki süreçte tasarlanma aşamasındaki projelerin ön fizibilite çalışmalarının ilerletilmesi kararı alındı.

Forum, belirlenen projelerin başarılı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için, bir elektrik santrali inşası da dahil olmak üzere alt yapı ve kapasite artırımı alanlarındaki ihtiyacın önemini vurguladı.

Bu çerçevede, TOBB'un Türkiye'nin 5 ayrı sınır kapısında yaptığı modernizasyon çalışmaları forum üyelerine aktarıldı ve benzer çalışmaların bölgede de uygulanmasının faydalı olacağı konusu dile getirildi.

Forum, 3 tarafın koordinasyon halinde çalışarak, kapasite artırımı çalışmaları çerçevesinde, öncelikli ve performans açısından en yüksek katkıyı sağlayacak alanların belirlenmesi çağrısında bulundu.

Henüz yapılanma sürecinde olan Afgan odalarına eğitim verilmesi konusu, bu alandaki potansiyel projelerden biri olarak belirlendi. Aynı zamanda kapasite artırımı konusunda Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) rolünün büyük önem arz ettiği belirtildi.

Forum, belirli bölge ve sektörler için ön fizibilite çalışmalarının ilerletilmesi amacıyla ilgili bölgelere teknik bir misyon gönderilmesine karar verdi. Bu teknik misyonlara yardımcı olmak üzere daimi bir teknik heyet kurulacak.

İstanbul Forumu 4. toplantısının ileri bir tarihte İslamabad'da düzenlenmesi de kararlaştırıldı. 

aa

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,865 µs