En Sıcak Konular

Babacan: Raşit Dostum bir süre Türkiye'de misafir olacak

5 Aralık 2008 18:11 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan Raşit Dostum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Azerbaycan, Brüksel ve Helsinki'yi kapsayan 5 günlük temas trafiğini tamamladıktan sonra Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada birbirleriyle sorunu olan ülkelerin çok yakın çalışmasını şiddetle tavsiye ederek, "Türkiye, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan temsilcileri 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu adı altında ilk kez bir araya geldi.  Umarız ki, Pakistan, Afganistan ile olduğu gibi Hindistan ile de gerçek anlamda samimi bir işbirliği ortamı kurar ve ortak düşman terörizme karşı başarılı olurlar" dedi. Babacan ayrıca, General Raşit Dostum'un Türkiye'de ne kadar kalacağının kendi takdiri olduğunu da söyledi.

Bakan Babacan, Bakü ziyaretinde Azerbaycan cumhurbaşkanı, başbakanı ve dışişleri bakanıyla bir araya geldiğini belirterek, Kafkaslardaki genel tablo, özellikle de Yukarı Karabağ konusunu ile Türkiye ile Ermenistan arasında devam eden diyalog sürecini ele aldıklarını ifade etti.Brüksel'e geçerek NATO bakanlar toplantısına katıldığını anlatan Babacan, iki gün boyunca Rusya'nın NATO ile ilişkileri, Gürcistan ve komisyonları, Afganistan ve Kosova'daki son gelişmelerin önemli gündem maddelerini teskil ettiğini dile getirdi.Pek çok ikili görüşmeler yandığını da belirten Bakan Ali Babacan, ardından Helsinki'de düzenlenen AGİT toplantısında hazır bulunduğunu söyleyerek, " Burada da Kafkaslar'daki yaşananlardan sonra Avrupa'nın genel güvenlik politikaları görüşüldü.Özellikle Rusya Federasyonu'nun bazı önerileri vardı. Bunların yoğun tartışıldığı bir toplantı gerçekleştirdik" izahını yaptı.

Burada Ermenistan ve Azerbaycan dış ilişkileri bakanlarıyla ikili görüşme yaptığına işaret eden Babacan, ardından Misk grubu eş başkanlarının iki ülke dışişleri bakanlarıyla görüşerek aralarında kalıcı barış anlaşması çalışmalarıyla alakalı karar aldıklarını söyledi.. Babacan, kararı özellikle Yukarı Karabağ konusunda önemli bir adım olarak gördüklerine işaret ederek, yine Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu adı altında Türkiye, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan temsilcileri arasında ilk kez beşli bir toplantı yapıldığını kaydetti. Babacan, " Bakan yardımcıları seviyesinde gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda beş ülke bir ilk defa araya gelerek platformun amaçları, prensipleri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bu da birbirleriyle sorunları olan ülkelerin aynı masada oturduğu son derece önemli bir yapı." dedi.


ÜÇLÜ ZİRVE

Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasında yapılan üçlü zirveye değinen Dışişleri Bakanı Ali Babacan,"Toplantı Afganistan ile Pakistan arasındaki işbirliğini artırmak için özellikle her iki ülkenin de ortak problemi olan terörle mücadele konusunda dayanışma ve yakınlaşmayı teşvik için önemli bir görüşmedir. Bütün dünyanın da yakından takip edip, takdir ettiği önemli bir zirvedir. Terörizme konusunda iki ülke arasında daha yoğun bir işbirliğinin olması da gereklidir" diye konuştu. Türkiye, Afganistan ve Pakistan için yaptığı girişimi Pakistan ile Hindistan arasında da yapmayı düşünüyor mu' sorusunu Babacan, Mumbai'deki terör saldırısından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin çok sayıda lider ve dışişleri bakanıyla görüştüğünü hatırlattı. Babacan, "Görüşmelerimizde, iki ülke arasında meydana gelen son olayların bir gerginlik sebebinden öte işbirliği sebebi olması gerektiğini ifade ettik. Umarız ki, uluslarası bir problem olan terörizmle mücadelede, uluslararası,

ülkeler ile komşuların birbirleriyle dayanışma içinde olaması gerçekleşir. Bu gerçekleşmezse terör örgütleri için çok kolay bir hareket alanı oluşur. Bizim terörle mücadele konusunda Irak'la yapmakta olduğumuz artan işbirliği,mücadelede etkili olmuştur. Ortak problemi olan ülkelerin birbirleriyle çok yakın çalışmalarını biz şiddetle tavsiye ediyoruz. Umuyoruz ki Afganistan, Pakistan ve Hindistan gerçek anlamda samimi bir işbirliği ortamı kurarlar ve bu ortak düşmana karşı başarılı olurlar." görüşünü belirtti. Afganistan için 2009 yılının önemli bir seçim yılı olacağına da değinen Babacan, "Mümkün olduğunca geniş kesimlerin demokratik sisteme katılımı, seçimden sonra kurulacak hükümette yer alması son derece önemli olacaktır. Afganistan'da özelikle aşırı uçlarla ve terörle mücadele, halkın siyasi sisteme daha çok katıldığı bir yapının oluşmasıyla problemler çözüm yoluna girecektir. Gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Afganistan'ın huzur ve refaha kavuşması için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

Kendisine, 'General Raşit Dostum'un neden Türkiye'de olduğu' da sorulan Babacan, "General Dostum, Afganistan'ın verdiği bağımsızlık mücadelesinde çok önemli rol oynamış, sevilen bir şahıstır. Kendisinin Türkiye ile yakın bağı da vardır. Dolayısıyla Türkiye'de ailesiyle beraber bir süre bulanacaktır. Ne kadar kalacağı kendi kendi takdiridir." yanıtını verdi.

Milliyet



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs