Ankara'da miting yapabilir | " /> Ankara'da miting yapabilir | "/>

En Sıcak Konular

Obama, Ankara'da miting yapabilir

5 Aralık 2008 09:45 tsi
Obama, Ankara'da miting  yapabilir ABD'nin Bush döneminde dünyayla bozulan ilişkilerini tamir etmek için kolları sıvayan Barack Obama, İslam Dünyası'na seslenecek bir miting planlıyor. Yer için bir kaç alternatif var:

ABD'nin 44'ncü başkanı olmaya hazırlanan Barack Obama, ABD'nin George Bush döneminde dünyayla bozulan ilişkilerini tamir etmek için şimdiden hazırlıklar yapıyor. Obama, İslam dünyasına da "yeni bir dönemin başladığı" mesajı vermek istiyor. Bu kapsamda, Obama'nın başkanlığının ilk 100 günü içinde, "nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan" bir ülkenin başkentinde halka hitap etmek istediği belirtiliyor. Obama'nın Müslümanlara hitabının, seçimden önce Berlin'de yaptığı gibi, bu kez Müslümanların kitlesel katılımıyla gerçekleştirilmesi hedefleniyor. New York Times'ın konu ile ilgili haberine göre ise, Obama'nın gündemindeki başkentlerden biri de Ankara.
 
"Türkler, İslam dünyasına hitap platformu olmak istemez"
 
Haberi hazırlayan Helene Cooper, Obama'nın muhtemel miting başkentinin hangisi olabileceği üzerine fikir yürütürken, "Tahran? Bunun için çok erken. Amman? Oraya zaten gitti. İslamabad? Çok tehlikeli. Ankara? Çok güvenli. Hem Türkler de, Avrupa Birliğine üye olmaya çalışırken, İslam dünyasına ulaşılmanın platformu olmaya çok da istekli değiller. Kıdemli bir Türk diplomata ne düşündüğünü sordum; 'İslam kimliğimizle bir problemimiz yok ama biz laik bir ülkeyiz' şeklinde diplomatik bir cevap verdi." diye yazdı. Şam'ın da İslam dünyasına hitap için iyi bir başkent olabileceğine dikkat çeken Cooper, görüştüğü bir Filistinli yetkilinin ağzından, ABD'nin Şam yönetimini ödüllendiriyormuş gözükmemek için bu ihtimali "şimdilik" dikkate almaktan kaçınabileceğini aktardı.
 
Kahire en şanslı şehir
 
Gazeteye göre, Riyad alternatifine ise, Obama'nın danışmanları sıcak bakmadıklarını açıkça ifade etmişler. Yine Obama'ya yakın kaynaklar, Kuveyt City, Abu Dabi, Doha gibi Körfez şehirlerinin de vermek istedikleri mesajlar için uygun yerler olmadığı düşüncesindeler. Copper, konuyu birçok diplomatla konuştuktan sonra en şanslı başkentin Kahire olduğuna inandığını kaydederek ekledi; "Yeterince kalabalık, yeterince İslami, demokrasi ile ilgili yeterince sorunu var. Böylece Obama'nın demokrasi vurgusu makes bulabilir. Üstelik, İslam dünyasında bir çok hareketin ilham kaynağı olduğu iddia edilen Müslüman Kardeşler'in de merkezi". Copper'ın bu ihtimali sorduğu Mısırlı diplomat ise, böylesi bir mitinge ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyledi. Mısır büyükelçisi Sameh Şükrü, Copper'a gönderdiği açıklamada, "Başkan Obama'nın Mısır'da büyük hüsnü kabul göreceğini söylemeye bile gerek yok. Böylesi bir mesaj için Kahire'nin seçilmesi, hiç şüphesiz mesajın hedefine ulaşmasına büyük katkı yapacak. Mısır'ın Ortadoğu'daki rolünün yanı sıra, Kahire, uzun zamandır İslami eğitim ve fikriyatın merkezi konumunda" dedi. ABD'nin Kahire Büyükelçiliği yetkilileri ise, bir "başkanlık ziyareti ile ilgili" henüz hiçbir resmi çalışma yapılmadığını kaydettiler.  
 
Bazı danışmanları da Detroit'i önerdi
Obama'nın Amerikan dış politikasının İslam dünyasına yönelik yeni açılımını dile getireceği hitabın yeri olarak, Obama'nın bazı danışmanlarının da Detroit'in banliyösü iken kendisi büyük bir şehre dönüşmüş Dearborn şehrini önerdikleri ortaya çıktı. Onbinlerce Müslüman'ın yaşadığı 100 bin nüfuslu Dearborn, ABD'de Müslüman nüfusun en yoğun olduğu şehir. ABD'nin en büyük camilerinin de bulunduğu şehir, aynı zamanda ABD'de ezanların minare hoparlörlerinden okunduğu tek yerleşim birimi. Öte yandan Obama'nın planına ilk tepki neocon yorumculardan geldi. Neocon yayın organı Commentary Magazine de yayınlanan yorum analizde, Obama'ya 4 Kasım günü ABD başkanı seçildiği ve artık seçimin geride kaldığı hatırlatılarak, "daha realist politikalara kafa yorması" tavsiyesinde bulunuldu. Yazı da, "Bush'un tüm İslam dünyasına yönelik savaş açtığı şeklinde bir izlenim verdiği" iddialarına da karşı çıkılarak bu iddianın gerçeği yansıtmadığı, "Bush'un defalarca Müslümanlar içinde azınlığı oluşturan bir düşmana karşı mücadele ettiğini vurguladığı" savunuldu.     

haber7



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs