En Sıcak Konular

Rum basını: Türkiye'nin önerisi 'kof'

0 0 0000 00:00 tsi
Kıbrıs Rum gazeteleri, Türkiye'nin Ercan Havaalanının ve Mağusa Limanının açılmasına karşılık bir havaalanını ve bir limanını Rum yönetimine açma önerisini, “yaptırımlardan kaçmak için manevra” ve ”manipülasyon” olarak niteledi.

Rum yönetiminin bu teklifi reddettiğini bildiren gazeteler, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un izlediği taktiğin yıkıldığı yorumunu da yaptı.

Politis gazetesi, “(Lefkoşa) Ankara'nın Manevrasını Reddediyor” başlıklı haberinde, önerileri “kof” ve “düzenbazlık” olarak niteleyerek, Rum yönetiminin, “sert yaptırımlarla ilgili tezlerinde ısrar ettiğini ve uç noktalara varmakta tereddüt etmeyeceği uyarısında bulunduğunu” yazdı.

Gazete, Türkiye'nin AB içerisinde etki yaratmak ve AB ile Rum yönetimine karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle kendisine uygulanacak yaptırımları hafifletmek için, en azından ilk aşamada “mermisiz fişek attığı” yorumunda bulundu.

Türkiye'nin, diplomatik manevra hareketi yaparak ustalıklı bir bağdaştırmayla bir hava ve bir deniz limanını ticari amaçlar için Rum yönetimine açmayı öngören öneri sunduğunu, ancak bunun karşılığında Mağusa Limanının ve Ercan Havaalanının doğrudan ticarete ve uçuşlara açılmasını, Kıbrıs sorununun da 2007 sonuna kadar çözülmesini talep ettiğini kaydeden gazete, Kıbrıs Rum tarafının beğenmediği unsurlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

RUM TARAFININ BEĞENMEDİĞİ MADDELER

“- (Güney) 'Kıbrıs'a tek bir limanın açılması öneriliyor. Ancak yalnızca Kıbrıs Rum ürünlerini taşıyan Rum gemilerinin kabul edileceği şartını koşuyor. Diğer bir deyişle Türkiye herhangi başka bir ülkeden ithal edilen ürün taşıyan 'Kıbrıs' bandıralı gemileri yasaklıyor. 'Kıbrıs' gemilerini geriye kalan AB'nin transit ticaretinden ayırıyor.

-Türkiye; bir Türk havaalanını Kıbrıs Rum ticari uçuşlarına koşullu olarak açmayı öneriyor. Yani, yolcu uçaklarının uçuşlarını dışarıda bırakıyor.

-Karşılık olarak Mağusa Limanının açılmasını ve Timbu (Ercan) Havaalanının meşrulaştırılarak doğrudan ticaret ve yolcu uçuşları için açılmasını talep ediyor. Bu meselelerin, üstlenmiş olduğu AB yükümlülükleriyle hiçbir alakası olmadığını göz ardı ediyor.

-Türkiye'nin öneri metninde 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığı küçümseniyor. Bunun için 'Kıbrıslı Rumlar' ve 'Güney Kıbrıs' ifadeleri kullanılıyor.

-Kıbrıs sorununun 2007 içinde ve 'BM'nin yerleşmiş parametreleri' çerçevesinde çözülmesini istiyor. (Rum) Hükümet çevrelerine göre bu sonuncusu (BM parametreleri) Annan planına dolaylı atıfta bulunuyor. Çünkü bu terimi referandum sonrasında Türkiye dolu dolu kullanıyor.

-Son olarak, Ankara bütün önerilerini paket olarak birbirine bağlıyor. Olası hayata geçirilmelerinin bir yıllık geçici bir süre için olacağını tayin ediyor. Esasında, şartlar koşuyor ve Avrupa üyelik süreciyle alakası olmayan meselelerde karşılıklar istiyor.”

“NEREYE GİTTİĞİMİZİN FARKINDA MIYIZ?”

Politis, “Nereye gittiğimizin farkında mıyız?” başlıklı haberindeyse gelişmelerle ilgili Rum yönetiminin taktik ve stratejisini yorumladı.

“Kıbrıs sorununda bir stratejimiz var mı? Yanıt evetse neden işe yaramıyor?” ifadesini kullanan gazete, şu yorumu yaptı:

“Yurt dışında tezlerimizi anlayan biri var mı yoksa acaba herkes, ülkemizi yıkmaya mı girişti? Olgular tek başlarına, milli davamızda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor.”

Aresti davasında dün alınan karara ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın son raporuna da atıf yapan gazete, “Bize göre, bugün bu saydığımız olgular strateji yokluğunu gösteriyor ve aynı zamanda Papadopulos hükümetinin izlemekte olduğu taktiğin tam ve kesin şekilde yıkılışının işaretidir” diye yazdı.

Fileleftheros gazetesi de, Türkiye'nin son olarak yaptığı öneriyle ilgili haberini okurlarına, “Manipülasyon hilesi-Avrupalı ortakların arka çıkmasıyla yaptırımlardan kaçmaya yönelik Türk manevrası” başlıklarıyla manşetten duyurdu.
Alithia gazetesi, “Türkiye B planını ve başaramaması halinde C planını ileri sürdü”; Haravgi, “AB ile alay etmek. Türkiye'nin son dakika manevrası”; Mahi de “Brüksel'de limanlar ve havaalanlarıyla ilgili çetin çingene pazarı” başlıklarıyla manşetlerinden yansıttı.

 
Hurriyet 



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs