En Sıcak Konular

CHP'de 'misyon-miras' tartışması

4 Aralık 2008 22:04 tsi
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, parti içindeki reddi miras tartışmaları için 'ortada bir miras yok' dedi, CHP'nin bir misyon devraldığını savundu.

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, parti içindeki reddi miras tartışmaları için, “Ortada bir miras yok ki reddi mirastan bahsedelim” dedi. CHP’nin bir misyon devraldığını ifade eden Özyürek, kendilerin o misyonun takipçisi olduklarını söyledi.

CHP’li Özyürek, CHP’de dün başlayan “reddi miras” tartışmalarıyla ilgili olarak ANKA’nın sorularını yanıtladı. Özyürek, CHP lideri Deniz Baykal’ın grup toplantısında tek parti dönemini eleştirmesine bazı CHP’li vekillerin tepki göstermesini, “Ortada bir miras yok ki reddi mirastan bahsedelim” dedi.
CHP’nin bir misyon devraldığını ifade eden Özyürek, kendilerin o misyonun takipçisi olduklarını söyledi. Özyürek, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi bellidir. Bu kuruluş felsefesini Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Kurtuluş savaşından sonra yerleştirmişlerdir. Ve bu ilkeler, devrimler CHP’nin altı okunda simgeleşmiş ve ifadesini bulmuştur. Biz hem altı okumuza hem Atatürk döneminin devrimlerinin takipçisiyiz. Mustafa Kemal Atatürk’te, İnönü’de çok partili sistemi hedeflemişlerdir.

İki kez Atatürk döneminde çok partili düzene geçişe teşebbüs edilmiştir. Yani tek parti Mustafa Kemal Atatürk’ün hedefi vazgeçilmez ilkesi değildi. İnönü’nün de ilkesi değildi nitekim Mustafa Kemal Atatürk‘ün niyetlendiği, hazırlandığı çok partili düzene rahmetli ikinci Genel Başkanımız İsmet İnönü zamanında geçilmiştir. Bu dönemde hedef çok partili düzendi. O nedenle tek partili düzeni bizim savunmamız söz konusu değil. Biz her zaman çok partili düzenden, demokratik düzenden yana olmuş bir partiyiz. Tek partiyken de bu özlem vardı. Elbette çok partili hayata geçtikten sonra da. CHP çok partili sistemin, demokrasinin yılmaz savunucusu olmaya devam etmiştir.”
Özyürek, milletvekillerinin bu tür konularda görüşünün alınmadığına ilişkin eleştiriler içinse şöyle konuştu:

“CHP bir program ve tüzük değişikliği çalışması yapıyor. Onunla ilgili olarak da daha dün her ilden gelen parti grubumuzdan gelen parti meclisimizden gelen 90 üyeyle bu konuları tartıştık. 21 Aralık’ta da Ankara’da bütün kurultay delegelerinin elbette milletvekillerinin de katılacağı bir kurultay yapacağız. Eğer partinin programını değiştiriyorsanız, tüzüğünüzü değiştiriyorsanız elbette milletvekillerinin, örgütlerin görüşü alınır ama Genel Başkan her konuşması nedeniyle milletvekillerinin görüşünü alması söz konusu değildir. Bu bir partinin ideolojisinde çizgisinde programında tümünde değişiklik anlamına gelmez ki.”

-AŞIK VEYSEL ÖRNEĞİ-

Özyürek, özetle şöyle dedi:
“Tek parti döneminde bazı uygulamacıların bazı yöneticilerin münferit uygulamaları olmuş. Aşık Veysel konusu kendi anılarında vardır. Eğer Mustafa Kemal Atatürk böyle bir halk ozanının kendisini görme arzusunun olduğunu bilseydi bütün engelleri kaldırarak onunla mutlaka görüşürdü. Mustafa Kemal Atatürk köylüye çok yakın olmuştur. 'Köylü milletin efendisidir' demiştir. Ama bazı yöneticiler astığım astık, kestiğim kestik anlayışı içinde bazı münferit uygulamalar yapmışlardır. Bu uygulamaları da bizim sahiplenmemiz söz konusu değil. Yanlışsa yanlıştır ama CHP’nin tek parti döneminde de hedefi hep çok partili düzen, demokratik düzen olmuştur. CHP devrimci, ilerici bir partidir. Cumhuriyeti kuranların misyonunun takipçisidir.” 

anka



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs