En Sıcak Konular

Marksizmle Alevilik ne alaka

4 Aralık 2008 16:31 tsi
Londra’ya her gidişinde Marx’ın mezarını ziyaret eden Alevi Dedesi'ne sert tepki: "Marksizmle Aleviliğin, Bektaşiliğin ne alakası var?"

Kendisini protesto eden Alevi örgütlerini eleştiren AKP’nin Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu, ‘Marksizmin Alevilikle, Bektaşilikle ne alakası var? Marksizmde dinin yeri yok. Ya Marksist olursun ya Alevi’ diye konuştu

Alevi derneklerinin TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyareti sırasında protesto ettikleri AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu, “Küsme hakkımız” yok dedi. Çamuroğlu, İstanbul’daki araziye “dergâh” yapılacağını belirterek Başbakan Erdoğan’ın konuyla yakından ilgilendiğini söyledi.

BİZİM KÜSME HAKKIMIZ YOK
TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çamuroğlu, şunları söyledi: “Benim için ayrılan koltuğa oturup, toplantıya katılmamı istemeyenlerle nasıl diyalog kuracağız? Aynı grup daha sonra arayarak yemeğe davet etti. Kötü şeyler basının önünde, iyi şeyler gizli yapılıyor. Tabii ki hükümet etme sorumluluğu olanların küsme hakkı yoktur. Yine çözüm için aynı gayretle çalışacağız. Benim bir partinin temsilcisi olduğumu gerekçe gösterip protesto ettiler. Sonra CHP’ye gittiler. CHP ne yaptı Alevilerle ilgili?

İNSAN YA MARKSİST OLUR YA DA ALEVİ
Yasaya cemevi yazmakla sorun bitmiyor. Alevilik’te camiye gidilmez diye bir kural yok ki. İsteyen gider. İstanbul’da bir cemevi yapmışlar, gidiyorsun işhanı. İçeride kavurma kokusu. Hayvanlar orada kesiliyor. Düzen getirmek istesen, ‘Vay cemevine baskı’ derler. Alevilik’le Bektaşilik aynı şey değil. Bir dede ilan ettiler... Londra’ya her gidişinde Marks’ın mezarını ziyaret ediyor. Ben de bir zamanlar Marksist’tim. Bir insan ya Marksist olur ya Alevi. Çünkü Marksizm’de dinin yeri yoktur.”

"MARKSİST DEDE OLMAZ"
Alevilikle Bektaşiliğin farklı şeyler olduğunu ifade eden Çamuroğlu, şöyle devam etti: “Bunları bilmiyorlar. Bir postnişin var, hem postnişin hem Marksist. Bu postnişin bir dede ilan etti; Dertli Divani, Londra’ya her gidişinde Marx’ın mezarını ziyaret ediyor.
Marksizmle Aleviliğin, Bektaşiliğin ne alakası var? Eğer ‘aynı şey, birbirine yakın’ diyorlarsa çıksınlar, öğretiyi yeniden yazsınlar, Marksizmin de dinle bağlantısını açıklasınlar. Ben de bir zamanlar Marksisttim. İnsan ikisi birden olmaz ki, ya Marksistsindir ya Alevi ya da Bektaşi. Marksizmde dinin yeri zaten yoktur. Postnişin, dede bunun neresinde olacak?”

 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs