En Sıcak Konular

Hindistan'da hava saldırısı paniği

4 Aralık 2008 12:25 tsi
Hindistan'da, 2001 yılında ABD'de yaşanan saldırılara benzer olası saldırı tehdidi üzerine havaalanlarında güvenlik alarmı verildi.

Yerel basında, teröristlerin hava yoluyla yeni bir saldırı planlıyor olabileceğine ilişkin istihbarat bilgileri bulunduğu ve bu bilgilerin ardından büyük havaalanlarında alarma geçildiği haberleri yer aldı.

Hindistan haber ajansı PTI'ya konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Fali Homi Major, saldırı olasılığıyla ilgili bir uyarı geldiğini ve buna her zamanki gibi hazırlıklı olduklarını söyledi.

Bir televizyon kanalı da Mumbai saldırılarını üstlenen Dekkan Mücahitleri adlı gruptan gönderilen bir elektronik postanın ardından alarm verildiğini öne sürdü. Yetkililer ise bu konuda bilgileri olmadığını belirtti.

Hindistan'ın Yeni Delhi ve Bangalor ile Çennai kentlerindeki 3 büyük havaalanında güvenlik alarmı verilerek, araç ve valizlerdeki aramaların artırıldığı kaydedildi.

Sivil Havacılık Bakanlığı Sözcüsü Muşumi Çakravarti, havaalanına gelen yolcuların bavullarında ve alana gelen araçlarda yapılan kontrolleri sıklaştırdıklarını söyledi.

Çakravarti, hava sahasındaki güvenlik tedbirlerinin de artırıldığını, havaalanı çevresinde güvenlik personeli olduğunu aktardı.

Mumbai'de, geçen hafta aralarında gar ile otellerin de bulunduğu yaklaşık 10 yere düzenlenen saldırılarda 171 kişi hayatını kaybetmişti.

Hindistan, Dekkan Mücahitleri'nin üstlendiği saldırıların arkasında Pakistanlı militan grup Leşkeri Tayyibe'nin bulunduğunu savunuyor.

'SALDIRGANLARI PAKİSTANLI ESKİ ASKERLER EĞİTTİ'

Öte yandan saldırıları düzenleyenleri, Pakistanlı eski askeri yetkililerin eğittiği öne sürüldü.

Hindustan Times gazetesinin internet sitesindeki habere göre, New York Times, Mumbai saldırganlarını Pakistanlı eski askeri yetkililerin eğittiğini yazdı.

New York Times'ın ismi açıklanmayan eski bir Pentagon yetkilisine dayanarak verdiği haberde, Amerikan istihbarat teşkilatlarının, Pakistan ordusundan ve istihbarat servisinden eski yetkililerin Mumbai saldırganlarının eğitiminde yardımcı olduğunu tespit ettiği belirtildi.

Ancak eski Pentagon yetkilisi, teröristlerle Pakistan hükümeti arasında henüz belirgin bir bağlantı kurulamadığını da söyledi.

Hindistan, saldırganlar ve eğitimcilerinin Pakistan'dan geldiğine dair güçlü kanıt ve istihbarat olduğunu bildiriyor.

'BEBEK YÜZLÜ TERÖRİST'E 'GERÇEKLİK SERUMU

Hintli polis yetkilileri, saldırılarda sağ ele geçirilen tek terörist olan Azam Emir Kasab'ın ifadesinin doğruluğunu anlamak için 'gerçeklik serumu' adı verilen ilacın kullanılmasına karar verdiklerini söyledi.

Sodyum pentotal içerikli ilaç, halüsinasyon ve benzeri olası yan etkilerine karşın, özellikle Soğuk Savaş döneminde batılı istihbarat servislerince, sorgulamalarda sıklıkla kullanılıyordu.

ÖRGÜT LİDERİNİN ADINI VERDİ

Bu arada Hintli yetkililerin sağ olarak ele geçirdiği tek saldırgan, polise verdiği ifadede, kendisini Leşker-i Tayyibe örgütünün liderlerinden Zekiürrahman Lehvi'nin görevlendirdiğini söyledi.

Saldırgan, Mumbai'ye gitmek için Hint gemisini kaçırdıktan sonra da uydu telefonuyla örgütün diğer lideri Yusuf Muzammil'i aradıklarını anlattı.

Hindistan istihbaratı, olayla ilgili soruşturmada toplanan kanıtların Leşker-i Tayyibe'nin önde gelen isimleri Lehvi ve Muzammil'i işaret ettiğini söylemişti.

ZERDARİ: SUÇLULARA KARŞI SIKI ÖNLEMLER ALACAĞIZ

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkesinde, Mumbai'deki terör saldırılarına karışanlara karşı ''sıkı önlemler'' alacaklarını belirtti.

Zerdari, yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İslamabad'ı ziyareti sırasında ''sıkı önlemler alacakları'' sözünü verdiğini kaydetti. 

Açıklamasında, saldırıların soruşturulmasına yardımcı olacakları sözünü yineleyen Başbakan Zerdari, Pakistan'ın topraklarını terör eylemi için kullandırmayacağını ifade etti.

Gazeteport



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs