En Sıcak Konular

Çin ve ABD'den süpriz ortaklık

4 Aralık 2008 10:30 tsi
5. Çin- ABD Stratejik Ekonomi Diyaloğu, Pekin'de başladı.

Çin Başbakan Yardımcısı Vang Çişan ve ABD Maliye Bakanı Henry Paulson'un, iki ülkenin devlet başkanlarının özel temsilcisi sıfatıyla eşbaşkanlık yaptıkları diyaloğun açılışında, Çin ile ABD arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılmasının dünyanın ekonomik ve finansal istikrarın korunmasına hizmet edeceği görüşü ifade edildi.


Çin Başbakan Yardımcısı Vang Çişan, istikrarlı ve hızlı ekonomik gelişme için önlemler aldıklarına işaret etti. ABD'den, ekonomi ve finans piyasasına istikrar kazandırmasını ve Çin'in ABD'deki varlıkları ile yatırımlarının güvenliğini korumasını isteyen Vang, iki tarafın finans yönetimi alanındaki eşgüdüm ile uluslararası finans kuruluşlarının reformu konusundaki işbirliğinin yoğunlaştırılmasını istedi. ABD'yle ilişkilerinin yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu ifade eden Vang, iletişimin yoğunlaştırılarak anlaşmazlıklara uygun çözüm getirilmesi gerektiğini kaydederek, bunun iki ülke insanlarına daha fazla yarar sağlayacağını söyledi.


ABD Maliye Bakanı Henry Paulson da, Çin'le karşılıklı güven oluşturduklarını ve ortak çıkarlarının sürekli arttığını belirterek, Çin'in krize karşı sorumlu bir rol oynamasını olumlu değerlendirdi. Paulson, iki ülke arasında yatırım, ticaret, ürün güvenliği, enerji ve çevre koruma alanlarındaki işbirliğinin geliştiğine dikkati çekti.
Çin Uluslararası Radyosu'nun bildirdiğine göre, ana teması “'Çin-ABD uzun vadeli ekonomik ortaklık ilişkilerine sağlam zemin hazırlanması" olarak belirlenen iki günlük diyalog kapsamında, makro ekonominin risk yönetimi, dengeli büyümeyi sağlayan stratejiler, enerji ve çevre işbirliğinin yoğunlaştırılması, ticareti engelleyen sorunların çözümü, dışa açık yatırım ortamlarının pekiştirilmesi ve uluslararası ekonomik işbirliği konuları ele alınıyor.
Çin-ABD Stratejik Ekonomi Diyaloğu, 2006'dan bu yana yılda iki kez düzenleniyor.

Milliyet



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs