taş mı düşmüş?' | " /> taş mı düşmüş?' | "/>

En Sıcak Konular

'Deniz Baykal’ın başına taş mı düşmüş?'

4 Aralık 2008 10:07 tsi
'Deniz Baykal’ın başına taş mı düşmüş?' Önce çarşaf, ardından tek parti eleştirisi. CHP'de parti içi muhalefetin bile sesini yükseltmesine sebep olan çıkışlarıyla, Deniz Baykal, şaşırtmaya devam ediyor!

Baykal’ın tek parti dönemindeki kıyafet uygulamasını eleştirmesi partide çatlak yaratırken, uzmanlar da CHP liderini samimi bulmadı. Prof. Berktay ‘CHP faşizmden demokratlığa geçecek mi göreceğiz’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘İnsanların kılık kıyafetini devlete meydan okumak diye anlamak bir saplantının sonucudur. Tek parti zihniyetidir. Herkes o saplantıdan kurtulacak’ şeklindeki sözlerine akademisyenler tepki gösterdi. Prof. Halil Berktay, ‘Baykal, 6 yıldır izledikleri çizgiyi mükemmel tarif etmiş, açıklamalarını hayretle izliyorum’ derken, Dr. Faruk Alpkaya ‘Samimiyetsiz açıklamalar’ yorumunu yaptı. Baykal’a en ağır eleştiriyi ise, 93 yaşındaki ünlü tarihçi İsmet Bozdağ getirdi. Bozdağ, ‘Kötü bir partizanlık bu. Bu açıklama hainliktir, intihardır’ dedi.

CHP faşizm ya da demokrasi diyecek

PROF. Halil Berktay (Sabancı Ünv.): ‘Deniz Baykal’ın başına taş mı düşmüş? Baykal’ın bazı çarşaflı kadınları partisine kabul etme töreniyle başlayan açılım ve açıklamalarını doğrusu hayretle izliyorum. Nedeni bunlara karşı olmam değil, tam tersine son altı yıldır AK Parti’ye karşı izlediği tüm muhalefet çizgisi boyunca bunun tersi tavır alması ve CHP’yi böyle bir çizgi içine sokması.’

6 YILLIK ÇİZGİSİNİ TARİF ETMİŞ

‘BAYKAL altı yıldır izlediği çizgiyi mükemmel tarif etmiş’ diyen Prof. Berktay, şöyle devam etti: Türkiye’yi tekrar tek parti zihniyetine sokmak isteyen Baykal önderliğinde bugüne kadar yapılan ‘Askeri-bürokratik kompleks’ adını verdiğim derin devlet Atatürkçülüğüydü. Geç de olsa bu kısmi uyanışı iyi karşılıyorum. Fakat pratikte nereye varacağını, gerçekten CHP’nin girmiş olduğu faşizan çizgiden daha demokratik bir konuma dönmesi anlamına gelip gelmeyeceğini birlikte göreceğiz.

Özgürlük anlayışı tutarsız, samimi değil

Dr. Faruk Alpkaya (Ankara Ünv.): ‘Yerel seçimler için yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Baykal’ın tutarlı bir özgürlük anlayışı yok, samimiyetsiz buluyorum.’

Prof. Dr. Ali Arslan (İst. Ünv.): ‘Baykal’ın tespiti doğru. O dönemler kılık kıyafeti uygun olmayan insanlar Ulus’tan geri çevriliyordu. Bu tip giyinenler kahveye bile sokulmuyordu. Türkiye’de o zamanki bir anlayış sıkıntısıydı bu yaşananlar.’

Açıklama kötü bir partizanlık ve hainlik

İsmet Bozdağ (Tarihçi): ‘CHP olarak bu eleştiriyi getirmesi korkunç. Maksatlı yapıyor bunu. Kötü bir partizanlık bu. Mustafa Kemal’e ‘Tek partilikten yana bir adam’ demek, en büyük iftiradır. Çünkü Mustafa Kemal, kendisine karşı bir parti kurabilmek için en yakın arkadaşını zorladı ve Serbest Parti’yi kurdurdu. Baykal’ın bu açıklaması, hainliktir. Kendisinin maksatlı olduğuna kesinlikle inanmak istemem ama cahilliği de yakıştıramam.’

CHP proje üretirse daha inandırıcı olur

Baykal'ın, tek parti dönemindeki kıyafet uygulamasını eleştirmesi, parti içinde büyük rahatsızlık yarattı. Baykal’ın söylem değişikliğinin partinin yetkili organlarında kararlaştırılmadan açıklanmasına tepki gösteren milletvekilleri ‘Baykal, reddi miras yapıyor’ değerlendirmesinde bulundular.

Altan Öymen (Eski CHP Genel Bşk.): Asıl olan CHP’nin oy alabilmesi için proje üretmesi ve programını da uygulamak suretiyle ekonomik bazdaki girişimlerdir. Baykal’ın konuşmalarında da ekonomi var ama bir proje ekibi olup da hazırlanırsa daha inandırıcı olur.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat: Baykal’ın bu açıklaması şık olmadı. Bu sözler milletvekilleri tarafından reddi miras olarak algılanmıştır. Baykal’ın çarşaflı ve türbanlıların partiye alınmasına herkesin alışacağı yönündeki sözleri de Özal’ın sözleridir.

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay: Baykal’ın sözlerini doğru bulmuyorum. O sözler Baykal’ın kişisel sözleridir. Partinin hiçbir kurulunda bu konu tartışılıp karar altına alınmamıştır. Ayrıca CHP’lilerin çoğunun Baykal gibi düşünmediğini biliyorum.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz: Ülke olarak içinden geçtiğimiz ekonomik krizde vatandaşlarımızın sorunu kılık kıyafet değil. Yoksulluk, açlık ve geleceğe umutsuzluk. Geniş kitlelere umut olan bizim gibi partiler politikalarıyla bu sorunlara çözüm öneriyle öne çıkmaları gerekiyor. Ayrıca ülkemizde tek parti dönemini ve Atatürk’ü tartışma özlemi çeken ve tartıştıran çok sayıda siyasetçi ve parti var.

Star



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs