En Sıcak Konular

Rating skandalı büyüyor!

4 Aralık 2008 09:32 tsi
Rating skandalı büyüyor! Ölçüm tekeli kırılınca rating oranı da değişti...

ALTERNATiF RATING ÖLÇÜMLERi, 16 YILDIR RAKiPSiZ OLAN AGB iLE ZIT SONUÇLAR VERiYOR

Milyarlarca doların döndüğü rating dünyasında, alternatif olarak İTO’nun GENAR’a yaptırdığı araştırmada, AGB’nin birinci olarak açıkladığı televizyon kanalı, ancak üçüncü sırada yer bulabildi.

star Gazetesi’nin gündeme getirdiği rating skandalında, güvenlirliği tartışılan AGB’nin kurduğu sistem ile, buna alternatif olarak yapılan kamuoyu araştırmaları arasında inanılmaz farklar ortaya çıktı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) GENAR’a yaptırdığı ve 2 bin 150 kişinin katıldığı kamuoyu araştırmasında AGB’nin birinci olarak gösterdiği televizyon kanalı üçüncü sırada yer alabildi. AGB’nin ölçümlerinde Kanal D ilk sırada yer alırken, GENAR’ın şiddet-televizyon ilişkisi üzerine yaptığı ankette yüzde 17 ile en fazla atv’nin izlediği belirlendi. atv’yi yüzde 16.3 ile Show TV, yüzde 15.6 ile Kanal D, yüzde 4.7 ile Kanal 7 izledi.

AGB’NİN SIRALAMASI FARKLI

AGB’NİN rating ölçüm sistemine göre oluşturulan aylık ya da yıllık televizyon izleme eğilimlerine göre ilk iki sırayı Kanal D ve Show TV paylaşırken, atv ve Star ise üçüncü ve dördüncü kanal olarak sıralamaya giriyor.

Polis 15 günde çözer

TÜRKÜCÜ İbrahim Tatlıses, rating skandalının çözümü için polis ve savcının harekete geçmesini istedi. Tatlıses, İbo Show programında şunları söyledi: ‘Örneğin bir yarışma programı var. Normal program seyrederken 15, 16 share, reklamlara giriyor 24, 25... Bu nasıl bir şeydir? Bunu bana AGB anlatsın. Siz Seda Sayan’ın hiç 6-7 share alacağına inanıyor musunuz? ‘Abi işte yanlış bak, hile var’ diyorum, anlamıyorsunuz. Bu işin içine polis girmezse, aydınlanması mümkün değil. Belli başlı kişiler var onların telefonlarını dinlemeye alırım. Bu iş 15 günde çözülür. Kim nereye bağlanıyor, kim nereye gidiyor, kim nereyi istemiyor.

1’inciydi 4’üncü çıktı

RATING skandalını ortaya çıkaran isimlerden Can Tanrıyar’ın sahibi olduğu internet sitesi ‘ucankus.com’da bir haftadır devam eden ‘Alternatif Rating’ anketine katılan 901 kişinin kullandığı oylara göre önceki gün en çok izlenen dizi atv’de yayınlanan ‘Canım Ailem’ oldu. Kanal D’de yayınlanan ‘Binbir Gece’ ise dördüncü oldu.

Ancak AGB’nin ölçümlerine göre ‘Binbir Gece’ ilk sırayı alırken atv’nin dizisi ‘Canım ailem’ ikinci oldu. Hem AGB’nin ölçümlerinde hem de ucankus.com’un anketinde en çok izlenen ana haber bülteni ise Uğur Dündar’la Star Ana Haber oldu.

TiAK ömrünü tamamlamıştır

TİAK’In ilk denetçisi Prof. Dr. Ali Atıf Bir, TİAK’ın şeffaf olmayan yapısını eleştiriyor ve peoplemeter cihazı sayısını yetersiz buluyor. TİAK’ın artık ömrünü tamamladığını da belirten Atıf Bir, onun yerini ‘özerk ve kurumsal yapısı olan bir konseyin’ alması gerektiğini vurguluyor. 11 yıl denetçilik görevi yapan Bir’e göre AGB’yi şeffaf hále getirmesi gereken de yine TİAK.

TİAK’tan itiraf gibi açıklama

TELEVİZYON İzleme ve Araştırma Kurulu (TİAK) denetçisi Uğur Çağlı, rating ölçüm cihazının bulunduğu 34 ildeki 2 bin 500 hanenin bir yılda denetlenmesinin mümkün olmadığını, bunların ancak 100’ünü denetleyebildiklerini açıkladı.

DENEKLER DENETLENEMİYOR

TİAK, AGB’nin 34 ildeki rating denetimlerini ODTÜ’den bir heyetin yaptığını açıklamasına karşın, Çağlı, rating saha ve veri denetimlerinin sadece iki kişi tarafından yapıldığını açıkladı. Çağlı, yaptıkları sözleşme gereği 2 bin 500 hanenin yılda sadece 100’ünü denetlemekle yükümlü olduklarını belirterek, ‘Ama şikayetler geldiğinde bu rakamın üzerine çıkıyoruz. Örneğin evvelki sene 250 haneyi denetledik’ dedi. Çağlı, rating ölçüm cihazlarının bulunduğu 2 bin 500 hanenin denetlenmesinin mümkün olmadığını da ifade etti.

KIRSAL KESİM ÖLÇÜMDE YOK

TELEVİZYONLARIN ‘Türkiye bizi izliyor’ şeklinde anons geçmesinin de doğru olmadığını vurgulayan Çağlı, ‘Türkiye bizi izliyor diye kimse diyemez. Çünkü biz Türkiye’nin tümünü ölçmüyoruz’ dedi. İzlenme ölçümünü yapan AGB’yi denetleyen TİAK denetçisi Çağlı, TRT’nin ‘Rating ölçümü yurt genelinde olmalı’ önerisini de değerlendirdi. Nüfusu 20 binin altındaki yerleşimler ile kırsal bölgelerin sisteme hiç dahil olmadığını vurgulayan Çağlı, şunları söyledi:

TRT’NİN İSTEĞİ TAMAMEN DOĞRU

‘TRT’nİn haklı olarak dile getirdiği en kayda değer itirazı, mevcut sisteme kırsal dahil edilmemiştir. TRT’nin temel itirazı bunu bütün ülkeye genişletelim. TRT’nin gündeme getirdiği şey buydu ve bu doğrudur.’

star



Bu haber 1,238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs