Ismet Berkan
0 0 0000
Saldırganın kimliği
Alparslan Arslan, Danıştay 2. Dairesi'ne girip kurşun yağdırdığında herhalde hayatının didik didik edileceğini de biliyordu.
Daha ilk günden bütün gazeteler saldırgan avukat Alparslan Arslan'ın geçmişini didiklemeye başladı. Açıkçası çok da zor olmadı saldırganın geçmişine ulaşmak. Üniversiteyi İstanbul'da okumuştu, işyeri
İstanbul'daydı ve onu tanıyan insanların çoğunluğu da buradaydı.
Üniversite yıllarında karıştığı satırlı sopalı kavgalar da döküldü ortaya, ondan apartman aidatını isteyen komşusuna kafa atması da... Alparslan Arslan, çevresinde ülkücü görüşleriyle tanınıyordu. İçki içiyordu ama dini inançları da kuvvetliydi.
İlk gün Radikal saldırganın siyasi görüşünü özetlerken 'Türk-İslam sentezcisi' tabirini kullandı. O gün bugündür ortaya çıkan her yeni bilgi bu teşhisi kuvvetlendiriyor.
Aşırı sağın o cenahında siyasetler ve siyasi görüşler fazlasıyla birbirine geçişli. Şimdi yine kızacaklar ama Menzil tarikatını ve şeyhlerini görmezden geldiğimizde Büyük Birlik Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında ne fark kalır?
Türkçülüğün sadece Türkçülükten ibaret olmasını, İslamcılığı içermemesini söyleyen görüşler çok ama çok gerilerde kaldı. Türkiye'de 'Türk milliyetçiliği' ile 'İslamcılık' neredeyse bir aradadır. Zaman zaman vurgu yeri değişir ama bu ikili birbirinden ayrılmaz.
Üstelik bu ideoloji bir zamanların resmi devlet ideolojisidir. Olmayan bir sol tehdide karşı yapılan toplum mühendisliği projesidir bu. Alparslan Arslan da o mühendislerin dizayn ettiği bir kişi sonuçta. Onun gibi çok insan var sokaklarda, aramızda dolaşan. Hem Türkçü, hem İslamcı, hem anti emperyalist, hem kutsal devlete tapan ama aynı zamanda o devletten bir ara dışlanmış olmayı da hâlâ unutamayan...
***
İktidar çevreleri saldırının gerçekleştiği ilk saatlerde gözle görülür bir telaş içindeydi. Telaşın nedeni, suikastçının salt İslamcı bir geçmişten gelme olasılığıydı. Öğleden sonra saatlerinde Alparslan Arslan'ın siyasi
portresi netleşmeye başlayınca yine gözle görülür bir rahatlama yaşandı iktidar odaklarında.
Şimdi saldırganın portresi biraz daha netleşti, ilişkileri belirginleşti. Arkadan ne çıkacak hâlâ tam olarak bilinmiyor ama en azından beş kişilik bir 'çete' ortaya çıktı. Acaba bu çete, aynı zamanda daha geniş bir 'örgüt'ün hücrelerinden biri mi? Yani, karşımızda 'Kaide' tarzı minik ve büyük ölçüde birbirinden bağımsız hücrelerden oluşan bir yapı mı var? Polis şu sıralar bu bilmeceyi çözmeye çalışıyor.
Çünkü esasında nasıl siyasi görüşler konusunda şablonlara uymayan bir birbirine geçmişlik varsa aynı şekilde diyelim bu saldırganla ilgili her taşın altından çıkmakta olan 'Türk Solu' dergisi çevresi gibi genel bir kafa karışıklığının dışavurumu olan garip koalisyonlar ve ittifaklar da ister istemez gözlem altına alınıyor.
Saldırgan aynı anda hem Türkçülük hem de İslamcılık siyasetlerinden besleniyorsa, bunun Türkçülük ayağının değdiği ittifaklara ve fikri altyapıyı besleyen ana damarlar arasında hangi kurumların bulunduğuna da bakmalıyız.
Bana soracak olursanız bu saldırganın portresi, Türkiye'de devletin son 40 yılda yaptığı bütün hatalı tercihlerin ve işlediği bütün kabahatlerin bir toplamı gibi.
Demek ki doğruymuş, gerçekten ne ekerseniz onu biçiyormuşsunuz!
Bu yazı 1,012 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
15 Temmuz 2012
‘Tanrı Parçacığı’ bize neler vaat ediyor?
-
10 Mart 2012
Tartışmayı içerikten biçime kaydırmak
-
25 Haziran 2011
PKK dağdan nasıl iner
-
26 Şubat 2011
1968 neden 68’de olduysa, şimdi de isyanlar ondan oluyor
-
26 Aralık 2010
Seçim soruları: AK Parti kaç alacak, ya CHP?
-
2 Kasım 2010
PKK’nın içine girdiği açmazı görmek
-
31 Ekim 2010
‘Kırmızı Kitap’efsanesinin sırları
-
27 Temmuz 2010
Askeri vesayetin hukuki altyapısı
-
24 Temmuz 2010
Enerji stratejimiz var mı?
-
21 Temmuz 2010
Sahiden 12 Eylül'ü mü oylayacağız?
-
14 Temmuz 2010
İran çelişkileri ve iç politika yansımaları
-
7 Temmuz 2010
Liderler neden görüşecek, neyi görüşecek?
-
5 Temmuz 2010
Dindar solcular
-
3 Temmuz 2010
Kılıçdaroğlu, bu kafayla hiçbir şeyi çözemez!
-
26 Haziran 2010
Hep aynı denklemin içine sıkışmak
-
24 Haziran 2010
Eşit yurttaşlığa dayalı demokratik cumhuriyet
-
13 Haziran 2010
Karpuz gibi ortasından ikiye bölünmüş ülke...
-
6 Haziran 2010
Mahkûmun açmazı: Hayattaki karşılığı
-
24 Mayıs 2010
Maalesef bizde hattı muhalefet yoktur, sathı muhalefet vardır
-
4 Mayıs 2010
Eski defterleri açmak...
Yorumlar
+ Yorum Ekle