En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Son koz



Yakın çevremizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Bunlardan birisi de Gürcistan-Rusya arasında 27 Eylül günü patlak veren ve bugüne kadar çözülemeyen kriz.
Kriz bugün Rusya'nın Gürcistan'a koyduğu ekonomik, ulaşım ve beşeri ambargolarla bütün ağırlıyla devam ederken Rusya krizi Gürcistan açısından daha da vahim hale getirmek için bu ülkeye sattığı doğalgazın fiyatına Gürcistan ekonomisinin zor kaldıracağı bir bir zam yapacağını açıklamış bulunuyor.

Bu zamla Rus doğalgaz devi Gazprom Gürcistan'a uygulamakta olan doğalgaz fiyatını 110dolar/bin metreküpten 230/dolar bin metreküpe yükseltecek. Rusya bu zammı da piyasa şartlarının gereği olarak açıklıyor ve 'Biz niye düşük fiyatlarla başkalarını desteklemeye, pahalı bir ürünü niye karşılığını almadan sağlamaya devam edelim. Buna artık son vermeliyiz' diyerek savunuyor. Bu zam şüphesiz Rusya'nın iddia ettiği gibi sadece ekonomik saiklerle yapılan bir zam değil; içinde şüphesiz siyasi hesaplar var. Zaten Gürcü yönetimi de bunu böyle değerlendiriyor, Rusya'nın bu zamla kendilerine üzerinde biraz daha baskı kurmaya çalıştığını söylüyor.

Rusya'nın son zammının arkasındaki saik böyle ama; bu Gürcistan'ın bugünkü doğalgaz problemini, Rusya'ya olan doğalgaz bağımlığını da ortadan kaldırmıyor; zira bugün Gürcistan doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'ını hala Rusya'dan karşılıyor. Rakkamlara baktığımızda Gürcistan'ın yılda 2 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini ve bunun 1,5 milyarını Gazprom'dan, 360 milyon metreküpünü Gazprom'ın yan kuruluşu İTERA'dan ve geriye kalanını da Azerbaycan'dan sağladığını görüyoruz. Bu durumda, yeni alternatif kaynaklar bulmadığı takdirde Gürcistan'ın Rus doğalgazına muhtaç olmaya devam edeceği aşikar.

Esasen Gürcistan, alternatif doğalgaz kaynakları bulmak için son yıllarda büyük çaba sarfediyor. Bu alternatif kaynaklar arasında Azerbaycan kaynaklı Şahdeniz hattı, İran-Ermenistan hattı var. Ne var ki, bunlara henüz tamamlanmamış, devreye girmemiş hatlar. Bu yüzden bunların Gürcistan'ın bugünkü doğalgaz problemine çare olmaları çok zor.

Diğer yandan, Gürcistan bir süredir kendi hidrolektrik kaynaklarına ağırlık vererek, bu kaynaklara yeni yatırımlar yaparak söz konusu bağımlıktan kurtulmaya da çalışıyor. Gürcistan bu çerçevede halen faaliyette olan hidrolelektrik santrallerine yeni üniteler ilave etmek, bu suretle toplam elektik enerji miktarını arttırmak için olağanüstü çaba sarfediyor. Bütün bunları yaparken, halen 2-2,5 milyon metreküp kapasiteye sahip Azeri hattının kapasitesinin 4-4,5 milyon metreküpe yükseltmeye, böylece en azından başkent Tiflis'in doğalgaz ihtiyacını buradan sağlamak için uğraşıyor. Bu ne kadar mümkün pek belli değil; zira mevcut teknik altyapı muhtemelen buna izin vermeyebilir. Eğer bu gerçekleşirse Tiflis'in ihtiyacı bu şekilde karşılanmış olacak.

Rusya'nın bugün Gürcistan'a yapmayı planladığı yüksek zam şüphesiz bu ülkenin Gürcistan üzerinde oynadığı son koz, son baskı vasıtası. Rusya bu çerçevede Gürcistan üzerindeki diğer kozlarını çoktan oynamış bulunuyor. Bunlar, ekonomik, ulaşım ve beşeri ambargolar başta da söylediğimiz gibi. Ayrıca, posta ve gümrük ambargoları zaten çoktandır da yürürlükte.

Söz konusu son koz Gürcistan'ı bugünkü Rusya karşıtı, batı yanlısı yolundan geri çevirmeye, yeniden Rusya'nın nüfuz alanına dönmeye itebilir mi? Hiç sanmıyoruz. Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin liderliğinde bugünkü yoluna devam edecek, NATO'ya üye olmak için elinden geleni yapacak, Batı kampında yer almaya, Rusya ile eskisinden çok farklı yeni bir ilişkiler düzeni tesis etmeye çalışacak. Bütün bunları yaparken de Rusya-Gürcistan ilişkileri geri dönülmez noktaya gelmiş olacak, krizin sonunda yeni bir ilişki düzeni çıkacak; ama bu arada da Gürcistan çok güvendiği Batı dünyasından gereken desteği alamadan muhtemelen Abhazya ve Güney Osetya konusunda da kazançlı çıkmayacak, bu bölgeleri elinden kaçıracak.

Son kozun yol açacağı gelişmeler bugünden böyle görünüyor.



Bu yazı 941 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs