En Sıcak Konular

Erdal Şafak


Erdal Şafak
0 0 0000

Avrupa, ETA ve...



Bir ülkedeki ayrılıkçı terör sorununu uluslararası platforma taşımak "İki tarafı keskin bıçak" gibidir. Çünkü, bir anlamda örgütün taleplerine uluslararası meşruiyet kazandırır...

İki hafta önce bu köşede, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero'nun ayrılıkçı Bask terör örgütü ETA ile "Diyalog" sürecinde karşılaştığı iç direnci (ana muhalefet partisi, terör kurbanları yakınları) aşmak için uluslararası destek arayışlarına girmesinin olası tehlikelerini böyle ifade etmiştik.
Avrupa Parlamentosu'nun önceki gün kabul ettiği karar tasarısı bu öngörüyü doğruladı.

ETA yıllardır AB'nin terör örgütleri listesinde. Ama AB'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun kararında bu noktaya hiç değinilmedi, sadece "Sorunun çözümünde şiddete başvurulmasını kınayan" bir ifadeyle yetinildi.
Parlamento, İspanyol hükümetinin ETA ile barış sürecine destek vererek Zapatero'nun başlattığı diyaloga uluslararası meşruiyet sağladı ama ETA de bu şekilde kaç yıldır hedeflediği siyasal meşruiyete de kavuşmuş oldu. Çünkü diyalog için masada iki taraf gerekiyor. Ya da Amerikalılar'ın deyimiyle, "Tango iki kişiyle yapılıyor."

Dahası, yalnızca ETA değil, onun kalıcı barış için talepleri de uluslararası meşruiyet kazandı. Zira gerek kararda, gerekse kararı destekleyenlerin konuşmalarında "Bask sorununa barışçıl çözümün diyalogtan ve uzlaşmadan geçtiği" belirtildi.

Yani, ne müzakere süreci için ETA'ya silah bırakma çağrısı yapıldı. Ne İspanya'nın toprak bütünlüğüne vurguda bulunuldu.
Oysa ETA, diyalog için somut koşullar sıralıyor: Örgüt ve siyasal kolu Batasuna partisi (İspanya ve AB onu da illegal kabul ediyor) üyelerinin hiçbir engelleme ve kısıtlama olmaksızın faaliyette bulunabilmeleri (Bu, fiili dokunulmazlık anlamına geliyor.) Bask halkına kendi geleceğini belirleme ve bağımsızlığını ilan hakkı tanınması. Buna engel anayasa hükümlerinin yok veya kadük sayılması ya da değiştirilmesi!

Bu süreci iyi izleyin

Bundan sonra ne olacak? AB'nin desteğini arkasına alan Zapatero, ETA ile önce dolaylı, bir süre sonra doğrudan görüşmeleri başlatacak. Gündemin ilk sırasında "Cezaevindeki ETA liderlerinin serbest bırakılması sorununa çözüm" var. Sürece paralel olarak ETA, Batasuna ve diğer Bask partileri, "Kendi geleceğini belirleme hakkı"nın nasıl hayata geçirileceği konusunda bir uzlaşma arayacaklar. Bir yandan hükümet ile terör örgütü, diğer yandan Bask partileri arasındaki görüşmeler sonuç aşamasına yaklaşınca, ETA silah bırakmaya razı olacak!

Avrupa Halkçı Parti'nin (Merkez sağ partiler birliği) oylama öncesi yayınladığı bildiri de bir ibret belgesi olarak tarihe geçecek: "Bu karar tasarısı kabul edilirse Avrupa Parlamentosu, AB'nin temelini oluşturan ilkelerini ve değerlerini ayaklar altına alacak. Zira terörün durmasının siyasal ödünden geçtiğini onaylamış olacak. Ve üyelerinden birinin toprak bütünlüğünü tehlikeye düşürecek."
Aynı Avrupa Parlamentosu'nun himayesinde ve çatısı altında 10 gün önce Kürt Konferansı düzenlendiğini hatırlatalım. Bu konferansta yapılan çağrılardan ve konuşmalardan birkaç başlığı da:

"AB, Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için koordinatör atasın ve ortak bir çalışma komitesi oluşturulsun!"

"Kürt sorunu yalnızca Türkiye'nin değil, AB'nin de meselesidir."
Yeni dönem denilen ateşkes sonrası gelişmelerin ETA sürecine dönüşmemesi, sorunun daha da uluslararasılaştırılmaması için iç çözümlerimizi üretmek zorundayız. Yoksa geç mi kaldık?



Bu yazı 1,096 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2012 Körfez'e büyüteç
    • 22 Temmuz 2012 Tarih yolları kesiştirince...
    • 4 Nisan 2012 Demokrasiyi taçlandırmak
    • 1 Nisan 2012 Suriye aktörleri
    • 4 Mart 2012 Fıkra gibi
    • 1 Şubat 2012 Konsey'i beklerken
    • 16 Ekim 2011 1961 Ekim'i
    • 26 Eylül 2011 New York'tan dönüş gündemi
    • 20 Ağustos 2011 Şam'la satranç
    • 12 Ocak 2011 Aslında biz bize yeteriz
    • 8 Ocak 2011 Referandum
    • 26 Aralık 2010 Krizin öbür yüzü
    • 27 Kasım 2010 Senede bir gün
    • 18 Kasım 2010 Savaş Lordu
    • 16 Kasım 2010 Beşik sallanıyor
    • 9 Ekim 2010 Sri Lanka modeli
    • 26 Eylül 2010 Dolmabahçe'de medyatik kahvaltı
    • 28 Ağustos 2010 BDP'lilerin söylemleri
    • 30 Haziran 2010 Ortaklık
    • 15 Mayıs 2010 Atina'dan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,346 µs