Kosovanın nihai statüsü konusunda aylardır süren müzakerelerde bu yılın sonlarına doğru sonuç alınması yönündeki umutlar giderek azalıyor.
Nitekim, bu hususu BM Temsilci Yardımcısı Albert Rohan da dile getirmiş bulunuyor. Rohan, birkaç gün önce yaptığı açıklamada müzakerelerde ilerleme şansının giderek azalmakta olduğunu, böyle giderse müzakerelerin 10 yıl daha sürebileceğini ve bunun hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini açıkça ifade etti.
Tarafların pozisyonlarından vazgeçmemeleri yüzünden ortaya çıkan bu durumu başka bir gelişmenin de başka bir şekilde etkilemesi de söz konusu olmaya başladı bir süredir.
Gözlerden kaçan bu gelişme Sırbistan ile Amerika arasında doğmakta olan yeni bir yakınlık, yeni bir işbirliği zemini ile ilgili son derece önemli bir gelişme. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiçin bu ayın başlarında Washingtona yaptığı resmi ziyaret sırasında ilk filizleri ortaya çıkan bu gelişmenin hem Amerika-Sırbistan ilişkilerini hem de Kosova ihtilafını etkileyeceği anlaşılıyor.
Washingtonda Amerika Dışişleri Bakanı Rice, Başkan Yardımcısı Cheney ve nüfuzlu senatörlerle çok önemli görüşmeler yapan, bunlara ülkesinin Kosova tezini anlatan Tadiç bir de Rice ile birlikte önemli bir askeri işbirliği anlaşmasını imzalamış bulunuyor. Bu anlaşmanın ana konusu da Amerikan askeri birliklerinin Sırbistandan transit geçiş şartlarını düzenliyor. 1995 Dayton Antlaşması ile Sırbistan topraklarından transit geçiş hakkına sahip olan Amerika bu yeni anlaşmayla bu haklarını daha netleştirmiş, güçlendirmiş oluyor.
Tadiç, Amerikalı yetkililerle Kosova konusunu konuşurken, onlara ülkesinin Kosovanın bağımsızlığına karşı olduğunu, bağımsızlığının Balkanlardaki güvenlik ve istikrarı tehdit edeceğini defalarca söylemiş bulunuyor.
Amerikalı yetkililerin Tadiçin tezlerinden ne kadar etkilendiğini, bu tezlere karşı hangi cevapları verdiklerini tam anlamıyla bilmiyoruz; ama bu yetkililerin Tadiçe General Mladiçi sorduklarını, bu konuda sonuç beklediklerini söylediklerini çeşitli kaynaklardan öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu kaynaklardan Bliç adlı Sırp gazetesi, Amerikalı yetkililerin Sırbistanın Mladiçi önümüzdeki kasım ayına kadar bulup Laheydeki Milletlerarası Savaş Suçları Mahkemesine teslim etmesi halinde BMnin Kosova kararının Sırbistan parlamento seçimlerine kadar ertelenebileceğini teklif ettiklerini bildiriyor.
Söz konusu Mladiç, malum Bosnada işlenen savaş suçları dolayısıyla yıllardır aranıyor. Amerika Mladiç konusunda son derece hassas. O kadar ki yakalanmasını sağlayacaklar için 5 milyon dolar ödül koymuş bulunuyor ve bu konuda tavizin söz konusu olmadığını söyleyip duruyor.
Nitekim, anlattığımız gibi Tadiçe de aynı şekilde davranmış bulunurken Tadiç de Amerikanın Mladiç ile Kosova arasında kurduğu bağlantıyı iyi anlamış ve bağlantıyı Sırbistanın Kosova ile ilgili müzakere pozisyonunu güçlendirmek için kullanmaya hazırlanmaya başlamış görünüyor. İşte bu yüzden önümüzdeki aylarda Mladiçin yakalanıp Laheye teslim edileceği anlaşılıyor.
Sırbistan parlamento seçimlerinin bu konuyla alakası da şu şekilde: Karadağ mayıs ayında referandum sonucu bağımsız olunca Sırbistan-Karadağ Federasyonunun birleşik anayasası da ister istemez geçersiz olmuş bulunuyor. Bu sebeple Sırbistanın parlamento seçimleri yapabilmesi için yeni bir anayasa kabul etmesi gerekiyor. Yeni anayasa olmadan yapılacak seçimler de muhtemelen Kosovanın bağımsızlığı kabul edildikten sonra yapılacağı için bugünkü Batı yanlısı, ılımlı iktidarın seçimleri kaybedeceği, Sırp milliyetçisi Radikal Partinin iktidar olacağı ve bunun da hem Sırbistanda hem de bölgede problemler çıkaracağı bugünden tahmin ediliyor. Amerika da bu ihtimali önlemek için Tadiçe Kosova kararının parlamento seçimlerinden sonraya (2007ye) ertelenmesini sağlayabileceğini söylemiş bulunuyor.
Bu gelişmelerle Kosova problemi başka boyutlar da kazanmaya başlıyor kısacası.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle