Kerim Balcı
0 0 0000
Soğuk Savaş hiç bitmedi ki!
ABD Devlet Başkan Yardımcısı Dick Cheneynin Litvanyanın başkenti Vilniusta cuma günü yaptığı konuşma yeni bir soğuk savaş yorumlarına yol açtı.
Rus basını Cheneynin Rusyayı on yıllık reformları geri döndürmekle, petrol ve doğalgazı dış politika malzemesi olarak kullanmakla ve petrol taşımacılığını tekeline almakla itham eden konuşmasını, birinci Soğuk Savaşı başlatan Winston Churchillin meşhur Missouri konuşmasına benzetti. Sovyetlerin son başkanı Mikhail Gorbachev de Cheneynin konuşmasının hem içerik, hem de yapıldığı yer ve zaman olarak provoke edici olduğunu söyledi.
Vilnius konuşmasının, olmayan bir Soğuk Savaşı başlatacağı kanaatinde değilim ben. Washingtonun füze kalkanı projesi üzerinde diretmesinden tutun, İran nükleer krizinde Rusyayı itham etmesine kadar; başta Azerbaycan olmak üzere Rus nüfuz alanı olan bir dizi Orta Asya ülkesinde üsler kurmasından tutun, Kazak ve Türkmen petrol ve gazının Batıya Rusya üzerinden akmayacağı alternatif hatlar aramasına kadar pek çok proje Washingtonda Rusyaya karşı derin bir güvensizliğin devam ettiğini göstermişti zaten. Buna karşılık Rusyanın enerji endeksli dış politika stratejisi, Ukraynaya vana kapatma cezası, Beyaz Rusya seçimlerine müdahale ihtimaline karşı sert tepkisi, renkli devrimlerin olduğu her ülkede karşı devrim akımlarını desteklemesi de Moskovanın gerilimi tırmandırma ve Soğuk Savaşın temel parametresi olan şiddet dengesinin yerine nüfuz dengesini ikame etme kararlılığını ortaya koymuştu.
Mevcut nüfuz dengesi mücadelesi sıradan bir güç yarışı değil. Daha ziyade kolonileşme döneminin kaynakları sömürme ve kaynakların hareketliliğini tekeline alma yarışına benziyor. Bu yarışta Amerikan İmparatorluğunun büyüme hızı bir zamanların Sovyet İmparatorluğunun uyguladığı salam taktiği yavaşlığına razı olmadığından Rusları çok kısa zamanda çileden çıkartmış oldu. Putinin kişiliğinin de etkili olduğu Rusya için yeniden Sovyet politikası sadece ekonomi ve enerji alanlarında gözlemlenmiyor. SALT ve START anlaşmaları ile nükleer silah indirimine giden süper güçler, nicelik olarak azaltılan silahların yerine yıkım gücü çok daha yüksek, tespit ve imhası neredeyse imkansız silahları ikame ederek dehşet dengesi dengesizliğini devam ettiriyorlar.
Rus nüfuz bölgesi uzmanları Soğuk Savaşın her yerde bitmiş olsa da Kafkaslarda bitmemiş olduğunu söyler dururlardı. Son bir yıl içinde yaşanan gelişmeler durumun çok daha vahim olduğunu gösteriyor. Bir Soğuk Savaş sonrası devlet politikalarının nasıl rehabilite edileceği üzerine çok şeyler yazılmış ve yapılmış olabilir. Ancak toplumların dünyayı siyah-beyaz, biz ve ötekiler, bendensin ya da karşımdasın gibi mutlak karşıtlıklar dünyası olarak gördükleri Manikean yaklaşımın yerine sağlıklı bir diyalog nasıl ikame edilir, Amerikalıların Ruslar ve Rusya hakkındaki güvensizlikleri nasıl bertaraf edilir, Rusyanın ve Rusların yeterince güçlü olamazsak yutarlar bizi paranoyası nasıl atlatılır.. gibi konularda ne yazılan bir şeyler var, ne de yapılan
Bunlar yapılamadığı müddetçe Soğuk Savaş bitmiş olamazdı. Mesele iki devletin güç mücadelesinin ötesinde algılayışlar, kültür, dil hatta din boyutu olan bir cidal medeniyetinin tasfiyesi meselesidir. Fünyeler söndürülmüş, tetikler indirilmiş olabilir; ama barut fıçıları hâlâ doludur. Kıvılcım yeter
Cheneynin Vilnius konuşması böyle bir kıvılcımdı. Bu konuşma bir müddettir Washingtonda da eleştirilen ve Rice ile değiştirilmesi teklif edilen Cheneynin kaderini nasıl etkiler bilinmez. Ama Gazpromun Beyaz Saray ile dolaylı irtibatlı Chevron ve Conoco-Phillips gibi firmaları artık ortak olarak görmemesine sebep olacağına mutlak gözüyle bakılıyor.
Bu yazı 1,085 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
26 Şubat 2007
Hocalı Katliamı'nı hatırlıyorsanız arada unutuyorsunuz demektir
-
25 Eylül 2006
Filistin'de koalisyon oyunları
-
18 Eylül 2006
Papa, diyalog ve aklın putlaştırılması
-
11 Eylül 2006
Zülfikar Darbesi
-
10 Temmuz 2006
İsrail, ufuktaki umutları da tüketiyor
-
19 Haziran 2006
Şanghay Zirvesi yeni oluşumlara gebe
-
19 Haziran 2006
Şanghay Zirvesi yeni oluşumlara gebe
-
8 Mayıs 2006
Soğuk Savaş hiç bitmedi ki!
Yorumlar
+ Yorum Ekle