Söküm için Aliağa'ya getirilmek istenen, Hollanda'ya ait "Otopan" gemisindeki 60 ton asbestin yol açacağı kanser tehdidi, Türkiye'yi AB'nin çöplüğü haline getirmek isteyenlere karşı çevrecileri harekete geçirdi.
Egeli çevreciler, Greenpeace ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi'nin ortak uğraşıyla Çevre Bakanlığı'nca geminin girişine engel olunması isteniyor.
Hollanda gibi, gemi sanayiinde ileri teknolojiye sahip bir ülkenin hurdaya çıkmış gemiyi söküm için İzmir Aliağa'ya göndermesi kuşku verici bulunuyor. Kanserojen etkili asbest miktarının ise yapılan bildirimdeki 1 tonun çok üzerinde olduğu ve sahte beyanda bulunulduğu savunuluyor.
Gemi Aliğa'ya yanaştıktan sonra, yol açacağı kirliliğin önlenmesi konusunda geç kalınmış olacak. Son olarak Türkiye benzer tuzağa İskenderun'da düşürülmüştü.
Zehirli atık taşıyan İspanyol MV Ulla gemisi, çevrecilerin aylarca süren uyarısına karşın limanda bekletilmiş ve sonunda çürüyen gemi batmıştı. 2200 ton toksik maddenin denize karışması sonucu İskenderun Körfezi'nde balıkçılar ve yöre halkı için sağlıklı yaşam riski oluşmuştu. İspanya ile yapılan müzakereler sonucu katı atığın büyük kısmı denizde çözüldükten sonra bir bölümü çıkarılabildi. Hurda gemi ise deniz dibinde yatıyor!
1980'lerde Karadeniz sahillerine vuran zehirli variller ve Ulla rezaletinden sonra Aliağa'da "Otopan" adlı asbestli gemi tehdidi yaşanıyor.
Hollanda gemisinin içerdiği riskin büyüklüğü belli değil. Geminin ayrılmaz parçaları dışında yük taşıyor olması ihtimali yüksek.
Çevre Bakanı Osman Pepe'ye gönderilen telgrafta, sivil toplum örgütü temsilcileri avukat Arif Ali Cangı, Erkut Ertürk ve Ertuğrul Barka tarafından dikkat çekilen, "İncelemede beyan edilen miktara göre farklılık olması halinde geminin iade edilmesinde geç kalınmış olunacağı" yerinde bir uyarıdır.
Geminin Türk karasularına girdikten sonra "açıkta" bekletileceği, İskenderun Körfezi'ndeki Ulla rezaletini akla getirmektedir.
Çevreciler, gemideki asbest miktarının da Aliağa'da yerel yöneticiler tarafından saptanmak yerine uluslararası akreditasyonu olan bağımsız denetim kurumlarınca yapılmasının gerektiğini savunuyor.
Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, Hollanda'dan yanıt gelene kadar "Otopan" gemisinin bekletilmesini ve geminin hiçbir şekilde Türk karasularına sokulmamasını istiyor.
Onca kötü deneyimden sonra hâlâ aynı hatayı yapıyoruz:
"Atık batar, Türk bakar."
Yeter! Avrupa'nın atık çöplüğü olmak istemiyoruz. Otopan, Aliağa'ya yanaşmasın!
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle