En Sıcak Konular

Nedret Ersanel



Nedret Ersanel
0 0 0000

Karadeniz'deki Rus uçaklarının sırrı



I. 22 Ekim günü Rusya hava kuvvetlerine ait bir IL-20 tipi uçak Karadeniz’de Türkiye-Gürcistan sınır bölgesinden, Türkiye-Bulgaristan sınır bölgesine kadar kıyılarımıza paralel uçtu. Türk Hava Kuvvetleri de olası bir ihlali engellemek için 2 F-16’ya acil kalkış emri verdi.
II. 24 Ekim günü bu olay tekrarlandı. Gürcistan sınırından itibaren gelen IL-20, Bulgaristan sınırından gitti. Yine Hava Kuvvetleri savaş uçakları kaldırdı, Rus uçağını takip etti.
III. Yine iki gün sonra, 26 Ekim’de bu sefer Rus Hava Kuvvetleri’nin uçağı Bulgaristan sınırından gelip, Gürcistan sınırından gitti. TSK savaş uçakları kaldırdı ve görevini yaptı.
IV. İki günlük periyotların ardından 3 Kasım günü, Rus uçağı Gürcistan tarafından gelerek, kıyılarımıza ortalama 15 Deniz Mili mesafede uçuş yaptı. Türk savaş uçakları yine Bulgaristan sınırına kadar kendisini izledi.

Bu olayların ilkinde F-16’lar Rus uçağına "önleme" de yaptı. Üçüncü olaydan itibaren dört F-16 dönüşümlü görev aldı. Son olayda iki ülke uçakları arasındaki mesafe 900 metreye kadar düştü ki, saniyedir. Yine son olayın yaşandığı gün, bir Suriye savaş uçağı da Türkiye sınırlarına yaklaştı.

Elimizdeki soru şudur: Rusya bir şey söylüyor, bir sıkıntısı var ama ne?

Rusya’da (Soçi) gerçekleşecek kış olimpiyatları öncesi önlem almak, Türkiye’nin kıyı haritalarını çıkarmak veya TSK’nin reaksiyonunu test etmek türünden basında ve kimi akademik analizlerde yer bulan "naif" okumaları terslemek zorundayız.

Rusya’nın Karadeniz’de kullandığı dil tali olarak bu gerekçeleri de kapsayabilir ama üzerimize gelme noktası bu denli konvansiyonel olamaz. Belli ki karşılanması istenen stratejik ihtiyaçlar bulunuyor.

1. Karadeniz, Hazar’ın devamıdır ve hem "enerji" hem de Balkanlar üzerindeki rekabeti kapsamaktadır. Dört olaydaki rotalar bunu neredeyse gözün içine sokuyor! Gürcistan’dan Bulgaristan’a ve tersi. Tekrar tekrar aynı çizgiyi çekiyor Rus uçakları.
2. ABD ve Türkiye-Rusya arasında hayli zamandır devam eden bir Karadeniz gerilimi mevcuttur. Rusya-Türkiye ikilisi ABD’yi buraya sokmamaya çalışmakta, ABD ise NATO eliyle Karadeniz’e dâhil olmak istemektedir. ABD, Romanya ve Bulgaristan gibi taze NATO üyelerinde deniz üsleri kurulması için anlaşma da yapmıştır. NATO "resmen" şöyle demekte: "Karadeniz, Avrupa ve büyük Ortadoğu arasındaki mihveri oluşturmaktadır."
3.
 Doğu Akdeniz’deki Türk baskısını/hâkimiyetini azaltmak amacıyla da yapılmaktadır. Basında sık sık bölgeye gönderilen Rus savaş gemilerinden bahsetmektedir ama Türkiye bölgede sabit 5 "yetenekli" savaş gemisi ve havada her saniye 4 savaş uçağı bulundurmakta. Önemlisi, sınırsız ve çabuk lojistiğe sahiptir. (Esasen 20 Şubat günü Rusya Savunma Bakanı’nın söylediklerini aktararak dahi konuyu bağlayabiliriz; “Akdeniz bölgesinde Rus ulusal çıkarları için çok büyük tehditler yoğunlaşmıştır”. Bakan bu sözleri “Karadeniz filosu”nu ziyaretinde söylemiştir!)
4. Bir diğer dikkat noktası, ABD-Gürcistan-Türkiye ilişkileridir. Hazar’ın Batı, Karadeniz’in Doğu ağzını tutan bu nokta, Rus stratejik noktasının başlangıç ve bitişinde hep bulunuyor.
5. Rusya’nın Türkiye’de bulunan hava savunma sistemlerine alerjisi de muhakkak belirtilmelidir. Patriotlar’ın Türkiye’ye gelişinde gösterdiği reaksiyon nadir rastlanan bir örnektir. Şimdi de Çin füzelerine reaksiyon gösteriyor.
6. Karadeniz’i, Ruslar’ı ve uçaklarını anlamak için bazı haberleri de anımsamak lazım; daha bu yılın Mart ayında Rusya lideri Putin, Afrika’dan dönerken Karadeniz üzerinde-ve daha uçaktayken-devasa çapta bir tatbikatın emrini vermişti! (7 binin üzerinde asker, 30 savaş gemisi, 20 savaş uçağı ve 250 zırhlı araç ve tankın katıldığı tatbikat sadece Ankara’nın değil herkesin dikkatini çekti.) Keza, Suriye ve Patriot krizi ve gelişi sırasında yaşanan, uçağımızın düşürülmesi ve üzerimizden nükleer deneme füzesi aşırtılması!
7. Yenisi şudur… 8 Ekim tarihli bir haber; "Rusya kuzeyimizi silahlandırıyor. Rusya, güney askeri ili olarak tanımlanan Karadeniz’in karşı yakasındaki bölgeye yıl sonuna kadar taktik İskender füzeleri, tank terminatörü ve uçaksavar "Kasımpatı" füzeleriyle çok sayıda topla, zırhlı araç takviyesi yapılacağını duyurdu." (Rusya, Patriot katili olarak bilinen SU-25 uçaklarını da bölgeye çekiyor. Çin füzelerine karşı yetenekleri merak konusu!)

8. Bir "kuşatma" denebilir mi tartışılır. Ancak Rusya’nın Türkiye’yi çemberleyen kuşakta etkisi var: Güney Kıbrıs, Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Karadeniz.
9. Peki, Rusların derdi ne zaman tam anlaşılır ve çözülür? Görünen o ki bu ay içinde gerilim boşalabilir. Başbakan Erdoğan 21-22 Kasım tarihlerinde Moskova’da olacak. Dertler masaya yayılacak. Dönüşte Karadeniz ihlalleri bitmiş olacak!
10.  İyi ama son dönemlerde Türkiye-Rusya ilişkileri hep olumlu değil miydi? Hatta Batı’yı rahatsız edecek ortak adımlar bile atılmadı mı? O halde? Zaten mesele bu: Türkiye, yukarıdaki çemberin içinde mi yer alacak dışında mı? Güzel bir soru ama Ekim 2010 tarihinde MGK’nın bir Ulusal Güvenlik Konsepti belgesi var.. Rusya o belgede nasıl tanımlanıyordu?

http://twitter.com/NedretErsanel 



Bu yazı 6,248 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 13 Mayıs 2014 Ruslar UFO’larla bizim gibi it dalaşı yapabilir mi?
    • 6 Mayıs 2014 Berlin, Obama’nın (en iyi) arkadaşı değil
    • 29 Nisan 2014 'Manidar Zamanlama'ları Ayarlama Enstitüsü
    • 22 Nisan 2014 Albino çocuk ve beyaz kurdeleli uzaylılar inlere girebilir mi?
    • 15 Nisan 2014 'ABD'den Türkiye çıkışı' yazılır, 'ABD'den sakın çıkma' okunur!
    • 8 Nisan 2014 İsrail yanımıza, Rusya kolumuza, ABD nereye?
    • 31 Mart 2014 Erdoğan'ın yolu 'oralarda' anlaşıldı mı?
    • 25 Mart 2014 Twitter'ı kapatan Facebook'u niye kapatmadı?
    • 17 Mart 2014 Tokalaştığınız el işe yaramaz, diğer el önemli!
    • 10 Mart 2014 Büyük resme çıplak gözle bakılmaz
    • 4 Mart 2014 Dünyanın söküldüğü yer
    • 25 Şubat 2014 Aurens'in raksını Hüseyin alkışlıyor...
    • 11 Şubat 2014 Uçak gemisinden korkabilirsiniz ama büyüğü var
    • 4 Şubat 2014 Angel(a)’nın kanatları ve ışığın askerleri!
    • 28 Ocak 2014 MİT’i kelepçelemekten daha 'sembolik delil' ne olabilir...
    • 21 Ocak 2014 Akdeniz’de Çin-Rus tatbikatı ‘devlet TIR’larını rahatlatır mı?
    • 13 Ocak 2014 Rusya, İran yüzünden Londra'ya elinin tersiyle...
    • 7 Ocak 2014 Enerjiniz olmadan enerjiyi mi kontrol edeceksiniz?
    • 31 Aralık 2013 2014: Bize ne olacaksa, tüm bölgeye o olacak!
    • 24 Aralık 2013 Türkiye'nin canını o yüzden yakıyorlar

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,803 µs