En Sıcak Konular

Nasuhi Güngör


Nasuhi Güngör
0 0 0000

Ankara-Paris rekabeti



Suriye’deki ayaklanmanın ve ardından başlayan sürecin, bölgesel düzeyde devam eden çatışma alanlarına sıkça vurguda bulunuyoruz. Şam’daki rejimin varlığı, artık Ankara-Tahran hattında geri dönülmesi zor bir güç oyununa dönüştü.
 
Peki bu kadar mı? Türkiye’nin Suriye konusunda görüş ayrılığı yaşadığı ülkeler, bölgede İran ve küresel ölçekte Rusya-Çin bloğundan mı ibaret? Elbette değil. Aksine daha başından itibaren Ankara’nın tezlerinden hoşnut olmayan bazı ülkeler var ki, yakın bir zamana kadar su yüzüne çıkmayan bu rekabet yavaş yavaş boy gösteriyor.
 
Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘Böyle bir gelişmeden haberim yok. Kesinlikle bilgim dahilinde değil. Ben böyle bir talimat vermediğim gibi, kitap değişiklikleri Fransa’da komisyonlar tarafından hazırlanır’ diyerek bizleri saf yerine koysa da gerçek şu: Paris, Suriye’den başlayıp çok daha geniş alanlara kadar uzanan bir alanda Ankara’yla ciddi bir rekabet içinde ve son hamlesi, yani ders kitaplarına ‘Ermeni Soykırımı’ iddialarını alması, bu sürecin bir parçası.
 
Günlerdir, ülkemiz sınırları dahilinde Baas medyası olarak faaliyet gösterenlerin, Hollande’ın demecini ‘Ben talimat vermedim’ diye manşete taşıması da bu sürecin bir diğer parçası. Her nedense Hatay ve çevresinden ‘kahvehane ağzı’yla bilgi aktarmaktan çekinmezken, sözgelimi hatırı sayılır bir istihbarat ağının ve yerel uzantılarının, bu bölgede Beşar Esad adına cirit atması bu arkadaşların hiç ilgisini çekmiyor.
 
Kuşkunuz olmasın çekmeyecektir de. Kendileri yetmiyormuş gibi bir de taklitleri üzerinden ‘Kim bu danışman’ diye foto-hedef haberleri icat edip tetikçiliğe soyunan ve gözünü karartıp ‘vezir düşürme’ operasyonuna kilitlenen bu mantığın, Kıta Avrupası’ndaki hamilerinin sokaktaki kediler bile farkında.
 
Yüzyıl önce bu coğrafyanın kodları yazılırken, Kraliyet adına soytarılık icra edenler, bugün kendilerine buldukları yeni kapının kılıcını sallamaktan çekinmiyor.
 
***
 
Nafile ve beyhude çırpınışlar. Türkiye’nin Suriye politikası elbette pek çok yönden eleştirilebilir. Ancak durduğu yer doğru, hedefi tutarlı ve dahası kendi kamuoyundaki bunca tuhaf çarpıtmaya rağmen de hamle üstünlüğüne sahip.
 
Safları değiştiren, ittifakları akıl almaz hale getiren bir değişimin içinde yol almaya çalışıyor Türkiye. Tekrar evine kapanıp dünyayla ilgisini kesmesini yahut birileri adına bu işlerin tetikçiliğini yapmasını isteyenler, bir kez daha düşünmeli. Böyle bir seçenek yok. Evine kapandığı dönemlerin kronik sorunlarını, halının altına süpürülmüş pisliklerini temizlemeye çalışan bir dinamizmin önünü kesmek yerine, ona katkı sağlamak daha akıllıca olmaz mı.
 
Suriye’deki bataklığın mimarı Türkiye değil. Aksine Şam’a en samimi ve akil önerileri getiren aktör oldu. Hal böyleyken, neredeyse İslam coğrafyasının hemen her yerinde derinleşen sorunların faturasını Ankara’ya kesme çabasını nereye koyacağız. Hanedanların, rejimleri kendilerine tapulamış çetelerin, Sovyet artığı Baasçıların mimarı biz miyiz? Her birinin küresel ölçekte devam eden kirli ve karanlık ittifaklarını biz mi sağladık?
 
Türkiye, en azından kendi içindeki Soğuk Savaş uzantılarıyla, Baas özentisi yapılarla mücadele etme konusunda kararlı. En azından kendi değerleriyle barışabilme, onlarla yeniden bütünleşme adına çabalıyor. Hem buna direnip, hem de geçmişin iktidar ve çıkar denklemini yeniden kurma çabası gerçekten, ama gerçekten boşuna.
 
Öylesine sırıtıyor ki. ‘Ben Türkiye’yi okuyamıyorum, ama Türkiye beni okuyor’ gibi kıvrak sözler bile kifayet etmiyor gizlemeye.

star


Bu yazı 1,352 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Nisan 2013 Kraliyet patron, biz taşeron muyuz?
    • 27 Eylül 2012 Ordu neden değişmek zorunda
    • 21 Eylül 2012 Eylül ayının kara listesi
    • 14 Eylül 2012 Yeni Türkiye ve yeni ekonomik model
    • 13 Eylül 2012 Libya saldırısı ve Türkiye’nin kodları
    • 3 Eylül 2012 Türkiye’nin yalnızlığı ve Mısır
    • 30 Ağustos 2012 Ankara-Paris rekabeti
    • 24 Ağustos 2012 İstihbarat zaafı var mı?
    • 23 Ağustos 2012 BDP niçin çıldırdı?
    • 17 Ağustos 2012 Fırsat treni telaşı
    • 16 Ağustos 2012 Yola nasıl devam edeceğiz?
    • 10 Ağustos 2012 ‘Gergin Barış’ın sonu mu?
    • 6 Ağustos 2012 PKK’nın intiharı
    • 27 Temmuz 2012 Henüz vakit varken
    • 20 Temmuz 2012 Suriye sorunu ve Türkiye’nin özgüveni
    • 19 Temmuz 2012 Şam’daki patlama ve Moskova’daki Türkiye
    • 28 Haziran 2012 Türkiye itibar mı kaybediyor?
    • 22 Haziran 2012 Mısır, Suriye ve derin iktidarlar
    • 21 Haziran 2012 Müzakere akıldır, güçtür
    • 14 Haziran 2012 Beka endişesinin dayanılmaz cazibesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,805 µs