En Sıcak Konular

Deniz Ülke Arıboğan


Deniz Ülke Arıboğan
0 0 0000

Hüseyin Aygün'ün kaçırılması konusu



CHP milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılması hadisesi bir çok spekülasyona malzeme oldu. İnsani boyutu tamamen gözardı eden siyasi yorumlar toplumdaki kutuplaşmanın ve karşılıklı güvensizliğin hangi boyutlara vardığını görmemiz açısından da bir fırsata dönüştü. Bırakın bir milletvekilini, herhangi bir insanın eli silahlı insanlarca kaçırılmış olması, zorla alıkonulması, hayati riskle yüzleşmesi, ailesinin yakınlarının perişan olması gözardı edilerek, bolca siyasi niyet okumalar yapıldı. Neyse ki Hüseyin Aygün sağ salim evine döndü. Şimdi bu kaçırılma/bırakılma hadisesinin önümüzdeki döneme yansıyan etkilerini hep birlikte göreceğiz. Kısaca değerlendirelim.
 
1- Aygün'ün bırakılmasının ardından yaptığı basın toplantısında kendisini kaçıranlardan bahsederken 'genç arkadaşlar' demesi, onların 'demokratik özerklik talebini ve barış isteklerini' dillendirme konusunda aracı olması bazı çevreleri oldukça rahatsız etti. Zira Aygün bu mesajları herhangi bir baskı altında olmadan serbest bırakıldığı bir ortamda dillendiriyordu. Bu noktadan hareketle ya gerçekten düşündüğümüz kadar serbest olmayabileceğini yani halen bilemediğimiz bir baskının sürüyor olabileceğini, ya da Aygün'ün ifade ettiği şeyleri gerçekten inanarak söylüyor olduğunu öngörmeliyiz. İnandığı şeyleri söylüyor varsayımı daha önce de benzer ifadeler kullanan bir siyasetçi olduğu için Aygün açısından garip değil.
  Söylediği şeyleri özetle tekrar edelim. 'Dağdakiler de bu ülkenin çocukları'; 'bir an önce barışın sağlanmasını ve evlerine dönmeyi istiyorlar'; 'yaptıkları mücadelenin anlamsızlığını onlar da biliyor'; 'saygılı çocuklardı'; 'keşke bu toplumun içinde yer alsalar da üniversitede okusalar'. Siyasetten arınmış insani bir gözlükle bakıldığında oldukça pozitif mesajlar içeren bu cümleler, siyasi travmalarla harmanlanınca bir anda teröristlerin korunması, sevilmesi, sevdirilmesi faaliyeti haline dönüşüyor. Ah be sayın vekil, keşke 'bu teröristlerin akılları başlarından gitmiş; hepinizden nefret ediyorlar; herkesi öldürmek, vatanımızı bölmek için kendilerine fırsat gelmesini bekliyorlar; kandan besleniyorlar' falan deseydiniz de hepimiz rahat etseydik. Nereden çıktı bu Stockholm sendromuna kapılmış havalar? Partiye de zarar gelebilir şimdi. Oysa ne güzel kahraman ilan edecektik dönüşünüzde. Olmadı başka sefere! 

2- Kaçırılma hadisesinde dikkat çekici bir başka ayrıntı Bahoz Erdal'ın Tunceli'nin dağlarındaki teröristleri arayıp, 'kılına bile zarar vermeyin, güvenliğini sağlayıp serbest bırakın talimatı vermiş olması'. Bu konuda genellikle sorulan soru Kandil'de olduğu varsayılan Bahoz Erdal'ın telsizle nasıl örgüt militanlarına ulaştığı yönünde. Burada 3 seçenek var. Ya Bahoz Erdal Kandil'de değil daha yakın bir yerlerde, ya arayan Bahoz Erdal değil başka birisi, ya da öyle bir arama hiç yapılmadı ancak Hüseyin Aygün'e manipülatif bir bilgi verildi ve Bahoz'un adı örgütün yeni lideri olarak pazarlanmaya başlandı. Öyle ya, Türkiye'nin dışından Tunceli'nin dağlarındaki küçük bir gruba bile talimat verebildiğine göre PKK, yeni liderini bulmuş demektir. Giderek merkezi olmayan bir liderler örgütüne dönen PKK'nın bu durumu nasıl değerlendireceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.

3-Bu noktada bir başka ayrıntıya daha dikkat çekmek gerekiyor. Kaçırılma eyleminden, -ki PKK'nın eylem tarihindeki en önemli taktik değişikliklerinden bir tanesidir, örgüt merkezinin herhangi bir bilgisi yok. Nitekim Bahoz Erdal'ın da 'bu konu doğru mu' diye sorduğu ifade ediliyor. Daha önce de defalarca gördüğümüz gibi eylem stratejisi açısından merkezi bir kontrol bulunmuyor. Eylemsizlik ilan edildiği gün eylem yapılıyor; sembol isim Leyla Zana, Başbakan Erdoğan'a inisiyatif verir vermez eylem sıklığı artıyor; sınır ötesinden gelen neredeyse ordu formatında teröristler şehirleri ele geçirmeye çalışıyor; şehirlerde eylemler düzenleniyor vs. PKK'nın artık tek bir yapı olmadığı açıkça görüldüğünden bunların her birine karşı da parçalı stratejiler geliştirilmesi gerekiyor.
 Hüseyin Aygün'ün partili kimliği ile yaptığı ılımlı açıklamanın iç siyasette yansımaları olabilir. Kaçırılma anında AKP'li vekillerden gelen kimi alaycı ifadelere karşı partinin ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında verdiği sert tepki, Aygün'ün 'ayrılırken sarıldık; bana karşı çok saygılıydılar; bana zarar gelmesinden endişeliydiler' ifadeleriyle biraz havada kalmış görünüyor. CHP'de içindeki ulusalcı grubun da Aygün'e karşı eleştirel yaklaşabileceği ve parti içerisinde bu konuda sıkıntı doğabileceği şimdiden söylenebilir. CHP en önemli imtihanlarından birisini giderek daha da karmaşıklaşan Kürt meselesi konusunda verecek, bu kaçınılmaz.
 
akşam


Bu yazı 1,481 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 21 Eylül 2012 Düşünce ve ifade özgürlüğünden nefret söylemine
    • 17 Eylül 2012 Ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor
    • 31 Ağustos 2012 Terörle mücadele meselesi!
    • 29 Ağustos 2012 Neymiş bu sıfır sorun?
    • 27 Ağustos 2012 Suriyeli mülteciler ve tampon bölge
    • 17 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün'ün kaçırılması konusu
    • 13 Ağustos 2012 Türkiye'de iç siyasetin dönüşümü
    • 3 Ağustos 2012 Dünya nereye gidiyor?
    • 4 Temmuz 2012 Kürt sorunu mu?
    • 8 Haziran 2012 Kılıçdaroğlu-Erdoğan görüşmesi
    • 6 Haziran 2012 Suriye'de son tango!
    • 2 Mayıs 2012 Yeni Ortadoğu'nun İsrail'i
    • 20 Nisan 2012 Dış politikada ilkeler
    • 28 Mart 2012 Nükleer Güvenlik Zirvesi ve Suriye
    • 23 Mart 2012 Ekonomik kriz milliyetçiliği besleyecek mi?
    • 21 Mart 2012 Afganistan ne için?
    • 7 Mart 2012 Putin'in üçüncü dönemi
    • 22 Şubat 2012 Xi Jinping Türkiye'de!
    • 10 Şubat 2012 Devlet devletin kurdu mu?
    • 8 Şubat 2012 Suriye sadece iç meselemiz mi?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,827 µs